marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

slikaHuawei gradi brezhibno z umetno inteligenco podprto življenje
25.05.2020

Na dogodku 2020 Huawei Analyst Summit v kitajskem mestu Shenzhen so predstavniki podjetja Huawei Consumer BG z analitiki razpravljali o najnovejših tehnoloških trendih, inovativnih tehnologijah in razvoju ekosistema. Tema srečanja je bilo brezhibno z umetno inteligenco podprto življenje, razprava pa se je dotaknila tudi smeri razvoja poslovanja.

članki

Pogosta vprašanja za storitev "Pritisni in Govori"


05.04.2006
Objavil: Thomas Bergant

Kaj je Pritisni in Govori?

Storitev Pritisni in Govori (PG; ang. PoC - Push to Talk over Cellular) omogoča govorno komunikacijo med uporabniki preko mobilnega paketnega omrežja GPRS oziroma UMTS na podoben način, kot to omogoča sistem »Walkie-Talkie«.

Uporabnik lahko komunicira z enim ali s skupino uporabnikov naenkrat. Storitev dovoljuje uporabo (govorjenje) le enemu uporabniku naenkrat po sistemu kdor prvi pritisne PG tipko, je prej na vrsti (deluje v načinu half duplex). Ena od zanimivejših lastnosti je prisotnost, ki je poznana iz uporabe programov za neposredno sporočanje (MSN, Yahoo, ICQ...). Ta uporabnikom omogoča, da vidijo ali so njihovi kontakti na voljo ali ne.

Za uporabo storitve uporabnik potrebuje ustrezen mobilnik, ki podpira storitev PG in vklopljeno storitev. Uporabnik na mobilniku pritisne ustrezno tipko, pove sporočilo in spusti gumb, uporabniku/om na drugi strani pa se govorno sporočilo prek zvočnika ali slušalk predvaja v realnem času, ne da bi karkoli pritiskali. Komunikacija poteka v skupini (ali paru) številk, ki so člani aktivne skupine.

Katere so osnovne zahteve za uporabo storitve Pritisni in Govori?
Za uporabo storitve potrebujete:

 • Mobilnik, ki podpira paketni prenos podatkov (GPRS ali UMTS) in storitev PG.
 • Ustrezne nastavitve mobilnika.
 • Vključeno storitev PG

Kateri mobilniki podpirajo storitev?
Trenutno je storitev mogoče uporabljati le z mobilniki proizvajalca Nokia. Nekateri mobilniki imajo prav za to storitev namenjeno tipko (v spodnjem seznamu so posebej označeni), drugi pa za to uporabljajo eno od stranskih tipk mobilnika.

Mobilniki, ki podpirajo storitev Pritisni in govori so:

Mobilniki s polno funkcionalnostjo:

 • Nokia 5140i (tipka PG)
 • Nokia 6020 (tipka PG, različica SW 4.10 in novejše)
 • Nokia 6021 (tipka PG, različica SW 4.10 in novejše)
 • Nokia 6101 (tipka PG)
 • Nokia 6111 (tipka PG)
 • Nokia 6270 (tipka PG)
 • Nokia 6280 (tipka PG in UMTS)
 • Nokia 7360 (tipka PG)
 • E60 (tipka PG in UMTS)
 • E61 (UMTS)
 • E70 (tipka PG in UMTS)
 • N71 (UMTS)
 • N80 (UMTS)
 • N91 (UMTS)
 • N92 (UMTS)

Mobilniki z delno funkcionalnostjo (ne podpirajo Prisotnosti in uporabe imenika mobilnika):

 • Nokia 3230 (tipka PG)
 • Nokia 6230i
 • Nokia 6630 (tipka PG in UMTS)
 • Nokia 6680 (tipka PG in UMTS)
 • Nokia 7610
 • Nokia N70 (UMTS)
 • Nokia N90 (UMTS)

Kaj omogoča »Prisotnost«?
»Prisotnost« vam omogoča, da poleg kontakta, ki ga imate shranjenega v mobilniku, vidite, v kakšnem stanju se le-ta nahaja. Stanja so lahko:

 • Na voljo (zelena)
 • Ni na voljo (rdeča)
 • Ne moti (rumena)
 • Neznano (siva z vprašajem)

To možnost podpirajo le mobilniki s polno funkcionalnostjo. Če želite preveriti prisotnost kontakta, v meniju PG izberete Imenik PG in jo za vsak kontakt naročite.

Komu je storitev namenjena in kako se naročim na storitev Pritisni in govori?
Storitev je trenutno na voljo le Mobitelovim poslovnim uporabnikom. Za vklop storitve se obrnite na Mobitelovega svetovalca, ki vas bo seznanil s storitvijo in vam pomagal izpolniti formular za vklop storitve na vaših službenih številkah.

Kje deluje storitev Pritisni in govori?
Storitev deluje povsod, kjer Mobitel zagotavlja pokritost z omrežjem GPRS. Storitev deluje tudi v tujini, vendar se tam stroški podatkovne povezave, ki jo za delovanje uporablja storitev, obračunavajo po cenikih tujih operaterjev, kar lahko povzroči bistveno višje stroške kot doma.

Koliko stane uporaba storitve?
V predkomercialnem obdobju je tako storitev kot prenos podatkov preko GPRS/UMTS omrežja na območju Slovenije na voljo brezplačno.

Kakšne so nastavitve mobilnika za storitev Pritisni in govori?
Za uporabo storitve potrebujete ustrezen mobilnik, vklopljeno storitev in pravilne nastavitve mobilnika.
Postopek nastavitev se nekoliko razlikuje glede na model mobilnika. Za vaš mobilnik si poglejte navodila, ki ste jih prejeli ob nakupu.
Skupne nastavitve so:
Uporabniško ime: MSISDN (npr. 38641700700)
Geslo: pg
Domena: pg.mobitel.si
Naslov strežnika: pg.mobitel.si
APN: mms.mobitel.si
Posredniški strežnik: omogoči
Naslov posredniškega strežnika: 213.229.249.40
Vrata posredniškega strežnika: 8080
Nosilec podatkov: paketna povezava

Nastavitve nosilca
Dostopna točka: mms.mobitel.si
Vrsta preverjanja: normalna
Uporabniško ime: mobitel
Geslo: internet

Kako vzpostavim individualni klic?
Če želite vzpostaviti individualni klic, v imeniku vašega mobilnika poiščite osebo in pritisnite tipko PG.
Če želite vzpostaviti individualni klic s seznama skupin storitve Pritisni in govori, izberite Seznam skupin in se pomaknite do želene skupine. Pritisnite Možnosti, izberite Aktivni člani, poiščite želeno osebo in pritisnite tipko PG.
Če želite vzpostaviti individualni klic s seznama prejetih zahtev po povratnem klicu, izberite Zaht. po povr. kl.. Poiščite želeni vzdevek in pritisnite tipko PG.

Kako vzpostavim skupinski klic?
Če želite klicati privzeto skupino, pritisnite tipko PG. Zvok vas opozori, da je dostop odobren, na zaslonu pa se pojavita vaš vzdevek in ime skupine.
Če želite klicati neprivzeto skupino, izberite v meniju storitve Pritisni in govori Seznam skupin, pomaknite se do želene skupine in pritisnite tipko PG.
Med govorom ves čas držite tipko PG, mobilnik pa držite pred seboj, da boste lahko videli zaslon. Ko želite končati pogovor, spustite tipko PG. Do govora je upravičen uporabnik, ki je najhitrejši. Ko nekdo neha govoriti, lahko naslednji govori tisti, ki prvi pritisne tipko PG.

Ali lahko sam kreiram skupino?
Poslovni uporabniki lahko kreirajo lastne skupine. V teh skupinah lahko sodelujejo uporabniki istega podjetja.

Koliko uporabnikov je lahko v eni skupini?
V posamezni skupini je lahko največ 20 uporabnikov. Za ustrezno komunikacijo se priporoča do 7 uporabnikov na skupino, vendar je to odvisno od namena uporabe storitve.

V koliko skupinah lahko sodelujem?
Uporabnik lahko naenkrat aktivno sodeluje v eni (privzeti) skupini. To pomeni, da lahko v tej skupini posluša in odgovarja. Poleg tega lahko sodeluje še v štirih skupinah (poslušane). V teh skupinah lahko uporabnik le posluša sporočila ostalih udeležencev. Če želi v taki skupini sodelovati, ji mora stanje spremeniti v Aktivna. Uporabnik lahko sodeluje še v 20 ostalih skupinah, ki pa so neaktivne in ne more spremljati dogajanja v njih, dokler jim ne spremeni stanja v aktivno ali poslušano.

Kaj se zgodi, če med uporabo PG dobim dohodni govorni klic?
Klic lahko normalno prevzamete ali pa ga zavrnete in s tem preusmerite v nabiralnik glasovne pošte, če ga imate vključenega.

Kaj se zgodi, če med govornim klicem dobim PG sporočilo?
Na mobilikih z delno funkcionalnostjo se kličočemu na ekranu pojavi obvestilo, da klicani ni dosegljiv. Na mobilnikih s polno funkcionalnostjo se ob imenu klicanega prikaže ikona, ki označuje njegovo nedosegljivost.

Kaj lahko storim, če ne želim, da prihajajoča sporočila ne motijo okolice?
Če ne želite, da PG sporočila motijo okolico, mobilnik nastavite v Tihi način. Pošiljatelj vas ne bo videl kot aktivnega člana v skupini.
Če uporabljate mobilnik s polno funkcionalnostjo, se vam ob imenu kontakta prikaže ikona z rdečim zvočnikom.
Lahko si namestite slušalke ali pa se začasno tudi odjavite iz storitve.

Ali moram za uporabo storitve zamenjati svojo mobilno številko?
Ne. Storitev PG lahko uporabljate s svojo obstoječo mobilno številko. Imeti pa morate ustrezen mobilnik, ki podpira storitev PG.

Za podrobnejši opis delovanja storitve na vašem mobilniku, si preberite uporabniška navodila, ki ste jih prejeli ob nakupu le-tega.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki