marketing
več | arhivpoudarjeno.
slika3nm Exynos 2500 naj bi bil učinkovitejši od Snapdragona 8 Gen 4
03.05.2024

Samsung se je pri zadnjih nekaj platformah Exynos spopadal z energetsko učinkovitostjo in zmogljivostjo, vendar je z letošnjimi procesorji naredil velik korak naprej. In če gre verjeti novim govoricam, bi lahko leta 2025 prehitel Qualcommov najboljši procesor.

slikaTehnologija umetne inteligence telefona Magic6 Pro spreminja pravila industrije
29.04.2024

Proizvajalci pametnih naprav si ob nadaljnjem napredku v svoji ponudbi prizadevajo ustvariti tehnologijo nove generacije, ki obljublja, da bo na novo opredelila meje inovacij. Ta neizprosen tempo tehnološkega napredka kaže, da bodo nove funkcije, kot so integracija umetne inteligence, strojno učenje in robno računalništvo, tu ostale.

slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

članki

Prenosljivost številk med operaterji - kako in kdaj?


06.01.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Z novim letom je nastopilo tudi novo obdobje za uporabnike mobilne telefonije. Zagotovo ne za vse, najmanj pa za tiste, ki so si želeli prehoda k drugemu operaterju, pa tega niso hoteli storiti zato, ker bi morali zamenjati svojo številko. Zamenjava te je že za normalnega uporabnika kar precejšen korak, še večji pa je zagotovo za podjetja.

Sicer je preteklo precej časa, potrebna pa so bila tudi opozorila Evropske unije, da se je prenosljivost končno uredila tudi v Sloveniji. Tako je na dan vstopa Slovenije v EU začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, ki je v 71. členu določil prenosljivost številk, APEK (Agencija za pošto in elektronske komunikacije) pa je Splošni akt o prenosljivosti številk izdala julija lani. V njem je bilo zapisano, da morajo operaterji urediti vse potrebno za izvajanje prenosljivosti številk do 31. 12. 2005 (operaterji fiksne telefonije pa do 30. 6. 2006).

S prvim januarskim delovnim dnem je bilo tako, vsaj teoretično, že možno podati zahtevek za prenos številke. V večini primerov pa se oz. se bo, vsaj v teh prvih, začetnih dneh, izkazalo, da še niso čisto vsi "vpleteni" 100-odstotno pripravljeni na ta korak. Zatorej nasvet vsem, ki si srčno želite zamenjati operaterja s prenosom številke – počakajte še kak dan, dva ali več, da zadihajo in se utečejo postopki prenosa.

Kako naj bi prenos številke potekal v praksi?

Preprosto – pri svojem bodočem operaterju boste sklenili novo naročniško razmerje in hkrati povedali, da želite prenesti številko od sedanjega operaterja. S sabo boste morali imeti seveda tudi nekaj dokumentov – osebni dokument ter račun za številko, ki jo prenašate, le-ta pa ne sme biti starejši od 30 dni. Hkrati boste pri bodočem operaterju podpisali zahtevek, s katerim ga boste pooblastili, da v vašem imenu in na vaš račun izvede prenos številke iz omrežja vašega trenutnega operaterja v svoje omrežje. Ko bo vaš sedanji operater prejel zahtevek za prenos, mora skorajda nemudoma (v roku 15 minut) odgovoriti na tak zahtevek, v naslednjih treh urah pa mora bodočemu operaterju sporočiti datum prenosa številke (v kolikor za prenos številke ni zadržkov). Prenos se mora izvršiti najkasneje v sedmih dneh po odobritvi, izvaja pa se ponoči med 24.00 in 6.00. V tem času sme biti vaša številka nedosegljiva največ tri ure.

Vse prej napisano seveda velja v "idealnih" pogojih, predvsem pa ne smete pred sklenitvijo novega naročniškega razmerja pri bodočem operaterju prekiniti sedanjega naročniškega razmerja. V tem primeru bo vaša sedanja številka postala neaktivna, prenos take številke pa ni mogoč. Lahko pa boste iz naročniškega razmerja prešli tudi v predplačniško. V primeru, da je bil zahtevek oz. poizvedba za prenos številke negativen, pa operaterji svetujejo, da se odpravite k sedanjemu operaterju in poskušate rešiti morebitne zaplete oz. odpraviti zadržke.

Stroški prenosa

Prenos številke vas bo stal 2500 sit, pri čemer velja pripomniti, da operaterji (še) niso upoštevali priporočila Agencije (APEK) za uvedbo polletnega promocijskega obdobja, v katerem bi bil prenos številke brezplačen. V svojem priporočilu so med drugim tudi zapisali: "S tem bi Slovenija sledila že omenjenim ciljem Evropske komisije, ki so tudi cilji Agencije. Predvsem pa bi brezplačen prehod v obdobju pol leta pomenil spodbujanje in promoviranje prenosljivosti številk, kar bi za končne uporabnike pomenilo lažjo odločitev in jim omogočilo svobodno izbiro pri prehodu od enega k drugemu operaterju." Upajmo, da se bodo operaterji mogoče kasneje vseeno odzvali na to priporočilo.

Predlog prvih sprememb

Že pred novim letom pa je Agencija (APEK) objavila Poziv k predložitvi pripomb, predlogov ali dopolnitev k predlogu Splošnega akta o spremembah in dopolnitvah splošnega akta o prenosljivosti številk, v katerem vso zainteresirano javnost vabi zainteresirano javnost, da ji do 21. januarja 2006 pošlje svoje pripombe, predloge ali dopolnitve k tem predlogu. Zapisali so, da predlagajo spremembe splošnega akta "na podlagi seznanitve s problematiko, s katero se srečujejo operaterji in izbrani upravljavec centralne baze podatkov pri operativni izvedbi prenosljivosti številk."

Eden izmed predlogov za spremembo je tudi način, s katerim je operater dolžan opozoriti klicatelja, da kliče (ne glede na predpono omrežja) v drugo omrežje (za kar veljajo druge, višje cene). V trenutno veljavnem splošnem aktu je zahtevan najmanj kratek opozorilni pisk, v predlogu, ki je dan v obravnavo javnosti, pa je zapisano, da mora operater izvornega omrežja klicatelju pred vzpostavitvijo zveze posredovati naslednje opozorilo: "Kličete številko, preneseno v drugo omrežje." oziroma uporabnika opozoriti na drug njim primeren način. Torej ne bo odveč opozorilo, da bodite pozorni na morebitne piske pred vzpostavitvijo zveze (da ne bo ob koncu meseca bolela glava zaradi previsokega računa).

Koliko bo prenosov številke?

Zanimanje za prenos številke je trenutno verjetno precejšne, koliko se jih pa bo resnično odločilo za to potezo, pa bo znano šele kasneje. Za pričakovati je, da se bodo operaterji bolj potrudili, da bodo obdržali obstoječe uporabnike, čeravno evropske in svetovne statistike ne navajajo pretiranih številk. Tako naj bi se za tak korak v Evropi odločilo le slabih deset odstotkov uporabnikov, zato z zanimanjem pričakujemo odziv slovenskih uporabnikov.

Izvleček iz Splošnega akta o prenosljivosti številk

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki