marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaAmeriški senatorji pozivajo k enotnemu standardu glede polnilnikov
27.06.2022

Evropski parlament je določil, da mora biti vsa mala in srednje velika potrošniška elektronika obvezno opremljena s polnilnim priključkom USB-C. Dva ameriška senatorja v odprtem pismu ministru za trgovino pozivata k podobni politiki tudi v ZDA.

slikaQualcomm se je uspešno pritožil na globo v višini milijarde evrov
24.06.2022

Leta 2018 je protimonopolni regulator EU podjetju Qualcomm naložil globo v višini ene milijarde evrov in ga obtožil, da je v obdobju med letoma 2011 in 2016 podjetju Apple plačal, da je uporabljalo Qualcommove modeme, namesto da bi prešlo h konkurenci, kot je Intel. Podjetje se je na globo pritožilo, sodišče Evropske unije pa je sedaj globo razveljavilo, poroča Reuters.

slikaGoogle Maps odslej prikazuje kakovost zraka v okolici
22.06.2022

Google Maps je v ZDA v operacijskih sistemih Android in iOS predstavil nov prikaz kakovosti zraka. Ta bo pokazal, kaj lahko pričakujete glede zraka: ali je smog, dim, kaj drugega je slabo ali pa je preprosto čudovito.

slikaSnapdragon 8 Gen 2 naj bi imel zelo nenavadno konfiguracijo procesorjev
20.06.2022

Snapdragon 8+ Gen 1 bo do konca leta zadovoljil potrebo po zmogljivem čipovju, zato Qualcomm razmišlja, kaj ponuditi potem. In to, kar bo sledilo, je zelo nenavadna konfiguracija procesorjev 1+2+2+3, vsaj tako poroča Digital Chat Station.

slikaDogodek ob predstavitvi telefona Nothing phone (1) je načrtovan za 12. julij
17.06.2022

Do dolgo pričakovane napovedi prvega pametnega telefona podjetja Nothing je še slab mesec dni. Tehnološko zagonsko podjetje je razkrilo, da bo svoj telefon (1) predstavilo 12. julija in da bo imelo dogodek v Londonu, ki ga bodo lahko vsi preko spleta spremljali v živo.

članki

Predstavljen Snapdragon 8+ Gen 1: 30 % učinkovitejši in 10 % hitrejši


23.05.2022
Objavil: Dare Gliha

Qualcomm je predstavil prenovljeno različico svojega vodilnega čipovja. Novi Snapdragon 8+ Gen 1 (SM8475) obljublja skromne izboljšave hitrosti in opazen prihranek energije - prvotni Snapdragon 8+ Gen 1 ni bil nikoli počasen, njegovi glavni težavi sta bili toplota in poraba energije.

Qualcomm oglašuje za 10 % večjo zmogljivost procesorja in 30 % boljšo energetsko učinkovitost. Največje jedro Cortex-X2 lahko zdaj doseže frekvenco 3,2 GHz, s čimer se končno ujema s taktom Snapdragona 870 iz začetka leta 2021 (X2 v prvotnem 8 Gen 1 je dosegel najvišjo frekvenco 3,0 GHz).

Tudi druga dva procesorska jedra sta dobila povišanje hitrosti: Jedro Prime ima frekvenco 3,2 GHz, jedra Gold imajo frekvenco 2,75 GHz, jedra Silver pa 2,0 GHz. To je povečanje s 3,0 GHz, 2,5 GHz in 1,8 GHz.

Podobno tudi grafični procesor deluje z 10 % višjo frekvenco, hkrati pa se poraba energije zmanjša za 30 %. Poleg tega ima pogon umetne inteligence zdaj za 20 % boljše razmerje zmogljivosti na vat. Tudi brezžični modemi so postali učinkovitejši.

Skupna energetska učinkovitost na ravni SoC se je izboljšala za 15 %. Če to izrazimo bolj praktično, lahko telefon z istim čipovjem 1 uro in 30 minut dlje prenaša videoposnetke kot telefon s starim čipom. Glasovni klici, ki so manjša obremenitev, lahko zdaj trajajo 5 ur in 30 minut dlje (ostala strojna oprema je enaka). Te izboljšave omogoča nov postopek, ki je še vedno označen kot "4 nm", čeprav prihaja iz TSMC in ne iz Samsunga.

Preostala strojna oprema v čipu Snapdragon 8+ Gen 1 je enaka. Podprtih je do 16 GB pomnilnika LPDDR5 (3200 MHz) in pomnilnik UFS 3.1. Gonilnik zaslona omogoča prikaz QHD+ pri frekvenci do 144 Hz ali 4K pri 60 Hz, skupaj z 10-bitnim upodabljanjem (Rec. 2020) in podporo za HDR10+.

Modem Snapdragon X65 ima teoretično najvišjo hitrost 10 Gb/s, FastConnect 6900 pa omogoča Wi-Fi 6/6E pri frekvenci do 3,6 GHz. Povezljivost Bluetooth 5.3 vključuje aptX Lossless in Bluetooth LE Audio (z daljšim časom predvajanja zaradi izboljšane učinkovitosti).

V čipovju je isti trojni 18-bitni ISP Spectra, ki podpira do 200 MP senzorje, zajem videa 8K pri 30 sličicah na sekundo (4K pri 120 sličicah na sekundo) ter trike za obdelavo slike, kot sta večslikovno zmanjševanje šuma in stopenjski HDR, na voljo je tudi namenski mehanizem bokeh ter podpora za formate HLG, HDR10+ in Dolby Vision.

Qualcomm pravi, da bodo prve naprave Snapdragon 8+ Gen 1 na voljo v tretjem četrtletju (julij-september), že danes pa obstaja precej dolg seznam proizvajalcev, ki naprave s tem procesorjem že načrtujejo: Asus ROG, Black Shark, HONOR, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, OSOM, realme, Red Magic, Redmi, vivo, Xiaomi in ZTE.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki