marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaTehnologija umetne inteligence telefona Magic6 Pro spreminja pravila industrije
29.04.2024

Proizvajalci pametnih naprav si ob nadaljnjem napredku v svoji ponudbi prizadevajo ustvariti tehnologijo nove generacije, ki obljublja, da bo na novo opredelila meje inovacij. Ta neizprosen tempo tehnološkega napredka kaže, da bodo nove funkcije, kot so integracija umetne inteligence, strojno učenje in robno računalništvo, tu ostale.

slikaV Googlovem klepetu boste lahko klepetali z uporabniki storitev Slack in Microsoft Teams
26.04.2024

Google svojo aplikacijo za klepet odpira tudi drugim platformam, kot sta Slack in Microsoft Teams. Nova integracija vam omogoča, da sporočate uporabnikom v aplikacijah Slack in Teams, ne da bi vam bilo treba preklapljati med aplikacijami.

slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

članki

Predstavljen Snapdragon 8 Gen 2: hitrejši in učinkovitejši


21.11.2022
Objavil: Dare Gliha

Qualcommova ekipa je predstavila svoj nov paradni konj - čipovje Snapdragon 8 Gen 2. V primerjavi z modelom Gen 1 je bila zmogljivost izboljšana na vseh področjih, prve naprave, ki temeljijo na modelu Gen 2, pa so tik pred vrati.

CPU in GPU Qualcomm se je osredotočil na izboljšanje energetske učinkovitosti, vendar novi čip še vedno prinaša občutno povečanje hitrosti. Nova trojica procesorjev Kryo zagotavlja do 35 % večjo zmogljivost ob do 40 % večji učinkovitosti. Takti Tukaj je več podrobnosti o njegovih sestavnih delih.

CPU in GPU

Qualcomm se je osredotočil na izboljšanje energetske učinkovitosti, vendar novi čip še vedno prinaša občutno povečanje hitrosti. Nova trojica procesorjev Kryo zagotavlja do 35 % večjo zmogljivost ob do 40 % večji učinkovitosti.

Takti so enaki kot pri modelu 8+ Gen 1, vendar sestava jeder ni enaka. Edino jedro Kryo Prime (temelji na Cortex-X3) deluje pri frekvenci 3,2 GHz (natančneje 3,1872 GHz) in zagotavlja visoko enonitno zmogljivost. Tokrat pa ga podpirajo štiri jedra Performance (namesto treh) za boljše obvladovanje večnitnih delovnih obremenitev - ta jedra tečejo pri frekvenci 2,8 GHz. Nazadnje so tu še tri (in ne štiri) jedra Efficiency s frekvenco 2,0 GHz.

Gen 2 prinaša podporo za nove, hitrejše pomnilniške tehnologije. Pri pomnilniku RAM deluje z LP-DDR5X s frekvenco do 4200 MHz (v primerjavi z LP-DDR5 s frekvenco 3200 MHz). Za shranjevanje podatkov lahko uporablja nov format UFS 4.0 (namesto UFS 3.1).

Najnovejši grafični procesor Adreno obljublja do 25 % večjo zmogljivost in do 45 % večjo energetsko učinkovitost. Na platformo Snapdragon prinaša tudi podporo za strojno pospešeno sledenje žarkom. Zdaj, ko je strojna oprema za ray tracing na voljo pri glavnih proizvajalcih čipov za sistem Android, bomo morda videli, da bodo razvijalci mobilnih iger sprejeli novo tehnologijo, kot so jo sprejeli na osebnih računalnikih in konzolah. Poleg tega je ta grafični procesor prvi, ki podpira Vulkan 1.3 (skupaj z OpenGL ES 3.2).

Snapdragon 8 Gen 2 lahko poganja zaslone v napravi z ločljivostjo QHD+ pri do 144 Hz ali 4K pri do 60 Hz. Podpira tudi zunanje zaslone do 4K pri 60 Hz (z 10-bitnim barvnim razponom Rec. 2020, HDR10+ in Dolby Vision). Qualcomm je končno omogočil tudi dekodiranje videa AV1 - podprti so tokovi do 8K pri 60 sličicah na sekundo (s HDR).

Kamere

Qualcomm se hvali, da so bili Sonyjevi senzorji z digitalnim prekrivanjem HDR (DOL-HDR) in Samsungov 200 MP HP3 optimizirani za delo z ISP Snapdragon. Tako kot predhodnik tudi model Gen 2 prinaša trojni 18-bitni ISP, ki lahko hkrati upravlja do tri kamere s 36 MP (30 sličic na sekundo) ali do 200 sličic na sekundo za eno kamero. Podprti so senzorji 108 MP z ničelnim zakasnitvijo zaklopa.

Pri videoposnetkih lahko čipovje snema posnetke 8K HDR pri 30 sličicah na sekundo (in hkrati zajema fotografije 64 MP), 4K pri 120 sličicah na sekundo ter snema tudi počasne posnetke (720p pri 960 sličicah na sekundo). Podpira več formatov HDR, vključno s HDR10+, HLG in Dolby Vision. S senzorji DOL lahko za vsako sličico videoposnetka zajame do štiri ekspozicije.

Povezljivost

Snapdragon 8 Gen 2 je nadgrajen z novim modemom Snapdragon X70. Seveda podpira tako mmWave kot sub-6GHz 5G. Njegova največja hitrost prenosa navzdol je 10 Gb/s, največja hitrost prenosa navzgor pa 3,5 Gb/s (podobno kot pri predhodniku).

Ta modem podpira delovanje z dvema karticama SIM in dvema aktivnima karticama (DSDA), pri katerem sta hkrati aktivni dve kartici SIM 5G (ali 5G+4G).

Lokalna povezljivost prinaša funkcije prihajajočega standarda Wi-Fi 7 (802.11be), zahvaljujoč novemu sistemu FastConnect 7800. Njegova najvišja hitrost je 5,8 Gb/s (v primerjavi s 3,6 Gb/s pri prejšnjem čipu). Poleg hitrosti novi standard zmanjšuje tudi zakasnitve (Qualcomm jih imenuje "podobne žici").

Sistem FastConnect ima tako kot prej povezljivost Bluetooth 5.3. Z najnovejšim zvočnim sistemom Snapdragon Sound lahko zagotavlja pretakanje glasbe brez izgub 48 kHz ter doslej najnižjo zakasnitev 48 ms pri igranju iger.

O žični povezljivosti ni veliko za poročati - čip podpira USB 3.1 s hitrim polnjenjem Quick Charge 5 (ki je le ovitek standarda USB Power Delivery).

AI

Novi procesor Hexagon prvič v mobilnem Qualcommovem čipu uvaja podporo za nov format INT4. Obljublja 60 % večjo zmogljivost na watt v primerjavi s prejšnjimi tehnikami.

Hexagon je hitrejši tudi na splošno - Qualcomm trdi, da se je zmogljivost umetne inteligence povečala 4,35-krat. To moč je mogoče uporabiti za pomoč fotoaparatu, tako da prepozna, kateri deli slike so obraz, lasje, oblačila, ozadje itd., in jih različno obdela.

Prihaja kmalu

Snapdragon 8 Gen 2 bodo sprejeli glavni proizvajalci operacijskega sistema Android, Qualcomm pa v svojem sporočilu za javnost navaja naslednje: Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu in ZTE. Nadaljuje, da bodo prvi telefoni, ki temeljijo na generaciji 2, na voljo pred koncem letošnjega leta, vendar ne navaja, kateri proizvajalci bodo prvi.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki