marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaPradeo opozarja na novo varnostno grožnjo za mobilne telefone
15.05.2021

Pradeo, vodilni na področju mobilne varnosti, je naletel na napredno kampanjo za mobilne napade, ki s pomočjo tehnike lažnega predstavljanja ukrade podatke o kreditnih karticah žrtev in jih okuži z zlonamerno programsko opremo, ki se lažno predstavlja kot aplikacija za Android Google Chrome

slikaHMD Global je lansiral storitev EMM, HMD Enable Pro
14.05.2021

HMD Global je predstavil rešitev Enterprise Mobility Management (EMM) za IoT in poslovno uporabo HMD Enable Pro. Ta poteza dodatno povečuje raznovrstnost ponudbe storitev podjetja in v kombinaciji s pametnimi telefoni Nokia ter storitvijo podatkovnega gostovanja HMD Connect Pro ponuja vse na enem mestu za vse, ki iščejo prilagodljivo celovito rešitev na področju mobilnosti.

slikaCounterpoint napoveduje 310 milijonov slušalk TWS v letu 2021
12.05.2021

Popularnost pravih brezžičnih stereo slušalk TWS, ki smo jo videli v preteklih letih, naj bi se nadaljevala tudi v letošnjem letu. V svojem najnovejšem poročilu Counterpoint Research napoveduje, da bo leta 2021 prodano okoli 310 milijonov slušalk TWS, kar je za 33 odstotkov več kot 233 milijonov prodanih primerkov leta 2020. Apple, Xiaomi in Samsung naj bi ostali trije največji igralci v tem segmentu.

slikaNapaka v Qualcomm modemih hekerjem omogoča snemanje klicev
10.05.2021

V novem poročilu varnostnega podjetja Check Point Research je navedeno, da lahko hekerji izkoriščajo Qualcommov mobilni modem in ga uporabljajo tudi za snemanje telefonskih klicev. Uporaba teh modemov sega v začetek devetdesetih let in se uporablja v 2G, 3G, 4G in celo 5G napravah ter predstavlja resno ranljivost, saj jo je preprosto izkoristiti na daljavo.

slikaSnapdragon 888 Plus bo poganjal Honorjeve novosti
07.05.2021

Odkar je Huawei prodal blagovno znamko Honor, je družba dobila dovoljenje za ponovno sodelovanje s Qualcommom. Tako že vemo, da pri podjetju delajo na novem mobilniku Honor 50 Pro+, ki naj bi ga poganjal Snapdragon 888. Honor pa naj bi glede na govorice bil le en izmed proizvajalcev, ki bo svoj mobilnik opremil s tem čipom.

članki

Predstavljena preizkusna različica operacijskega sistema HarmonyOS 2.0


04.01.2021
Objavil: Dare Gliha

Huawei je predstavil preizkusno različico operacijskega sistema za pametne telefone HarmonyOS 2.0. Celovite sistemske zmogljivosti sistema HarmonyOS, množica aplikativnih programskih vmesnikov (API) in zmogljiva orodja, kot je DevEco Studio, sedaj postajajo prosto dostopni in bodo tako omogočili učinkovit razvoj aplikacij za pametne telefone s tem sistemom.

Huawei upa, da se mu bo na poti v prihodnost priključilo veliko partnerjev, ki bodo svojim uporabnikom omogočili dostop do celotnega nabora ugodnosti z umetno inteligenco podprtega življenja. Do pametnih storitev s poglobljenim načinom komuniciranja, zabave ter dela in izobraževanja na daljavo od kjer koli in kadar koli.

Wang Chenglu, predsednik oddelka za programsko opremo pri podjetju Huawei Consumer BG, je predstavitev beta različice pospremil z besedami: »HarmonyOS je mejnik, saj na novo opredeljuje, kako ljudje in naprave med seboj komunicirajo ob vseh priložnostih vsakodnevnega življenja. Naprave in storitve niso več omejene na posamezne primere rabe, saj lahko uporabniki prilagajajo načine delovanja ob upoštevanju katerih koli nastavitev. HarmonyOS bo ustvaril super naprave z bogatejšimi aplikacijami kot kadar koli do zdaj in super storitve sposobne spremeniti življenja.«

Preizkusna različica HarmonyOS 2.0 za razvijalce

Neprimerljiva uporabniška izkušnja, ki omogoča »super naprave« in brezhibne storitve.
Prihaja novo obdobje interneta vsega, ki ga poganja hitra rast tehnologij omrežij pete generacije (5G), umetne inteligence in interneta stvari. V zadnjem desetletju smo bili priča silovitemu prodoru pametnih telefonov. V naslednjem desetletju je ni na vidiku naprave, ki bi obetala kaj podobnega, zato bodo pot do jutrišnjih pametnih storitev utirale med seboj povezane naprave.

HarmonyOS in z njim povezana porazdeljena tehnologija sta zasnovana za paradigmo interneta vsega. S »super napravami«, ki nastanejo z združevanjem programske in strojne opreme sedaj samostojnih naprav, operacijski sistem obljublja brezhibno z umetno inteligenco podprto življenje. HarmonyOS namreč poskrbi, da se naprave odzovejo na vsako uporabnikovo zahtevo in imajo vse potrebne zmogljivosti za kakršen koli primer rabe.

Dober primer delovanja tega načela v praksi je način, na katerega HarmonyOS izkoristi možnost sodelovanja med pametno uro in telefonom in zagotovi naslednjo raven storitev pomoči med potovanjem. Tako lahko prostoročno pokličete taksi, medtem ko na zaslonu ure vidite njegovo trenutno lokacijo, pa tudi registrsko številko. Lažja bodo tudi skupinska spletna nakupovanja. Ker boste lahko videli, kaj imajo v navideznih košaricah člani skupine, se boste preprosteje v realnem času odločali na podlagi cene in popustov oziroma o strategiji nakupovanja razpravljali prek storitve za video klepet MeeTime.
HarmonyOS spodbuja razvijalce, da sprostijo domišljijo in oblikujejo obetavne ideje, kako ustvariti brezhibne z umetno inteligenco podprte storitve prihodnosti. Za novi operacijski sistem se je že odločilo 120 ponudnikov aplikacij, med njimi JD.com, China UnionPay, Youku Video in iFlytek.

Celovita podpora za razvijalce, ki poenostavlja razvoj

Številne naprave interneta stvari imajo malo skupnega, saj so med seboj strojno različne in imajo različne operacijske sisteme. To ovira razvoj aplikacij, kajti razvijalci morajo aplikacijo, če želijo, da deluje na vseh napravah, prilagoditi različnim sistemom, velikostim zaslona in strojnim zmogljivostim. S tem ko je sistem HarmonyOS odprl za razvijalce, Huawei takšno razdrobljenost postavlja v preteklost.

Razvijalcem je sedaj na voljo več kot 15 tisoč aplikativnih programskih vmesnikov (API), vključno s porazdeljenimi sistemskimi storitvami ter zmogljivostmi strojne in programske opreme. S tem želi Huawei pomagati ustvarjati inovativne in konkurenčne aplikacije, združljive z vrsto naprav in usmerjene v vse primere rabe, z enako lahkoto, kot v današnji dobi namenskega razvoja to velja za točno določene naprave. Okvir porazdeljenega uporabniškega vmesnika namreč ustreza vsem velikostim zaslona, kar olajša in omogoča uvajanje aplikacij z večjo učinkovitostjo. Novo ter izboljšano razvojno orodje DevEco Studio medtem v realnem času izvaja predogled in porazdeljeno odpravljanje napak ter povečuje učinkovitost razvoja.

Ekosistemu okoli sistema HarmonyOS se je že pridružilo 100 tisoč razvijalcev, predvsem zaradi strokovne podpore, bogatih tečajev, dostopne tehnične dokumentacije in odprte skupnosti. Huawei upa, da se bo za sodelovanje odločilo še več nadarjenih razvijalcev z vsega sveta.

Revolucionarne tehnologije HarmonyOS

Operacijski sistem HarmonyOS ima moč spremeniti poslovanje izdelovalcev naprav, saj jim omogoča, da izdelke spremenijo v storitev. Inovacije v programsko opremo bodo namreč usmerjene v diferencirano in prilagodljivo uporabo strojne opreme. V vseh med seboj povezanih napravah bodo združeni strojni viri, s čimer bodo lahko partnerji z nudenjem storitev pridobili več sredstev kot z enkratno prodajo naprav. Več kot 20 izdelovalcev naprav je zato že postalo del ekosistema HarmonyOS.

Povezovanje in sodelovanje med napravami v operacijskem sistemu HarmonyOS poteka na ravni, ki je neodvisna od programske in strojne opreme, zato deluje brezhibno in veliko bolj optimalno. Uporabnik se lahko na primer s svojim pametnim telefonom dotakne pametnega gospodinjskega aparata in napravi se povežeta. Povezane naprave si bodo lahko med seboj izmenjevale podatke in posledično postale temelj pravih pametnih domov.

HarmonyOS bo postal prostokodni sistem velikega nabora naprav v bližnji prihodnosti, medtem ko za njegovo promocijo skrbi niz dogodkov za razvijalce imenovan HUAWEI Developer Day 2020.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki