marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaŠtevilo uporabnikov sistema HarmonyOS preseglo 100 milijonov
22.09.2021

Sredi septembra je Huawei na posebnem dogodku predstavil več novih izdelkov, sočasno pa je podjetje objavilo, da je število uporabnikov, ki je svoje naprave nadgradilo na operacijski sistem HarmonyOS 2, preseglo mejo 100 milijonov.

slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

članki

Pred vrati je Android 4.1 Jelly Bean in z njim mnogo novosti


04.07.2012
Objavil: Janez Lukan

Nova nadgradnja Android mobilne platforme, ki sliši na ime Jelly Bean, je bila za mnoge presenečnje, kajti govorilo se je o nadgradnji na Android 5.0, ki
naj bi bil kvantni skok naprej, dobili pa smo le različico 4.1.. Jelly Bean predstavlja nadgradnjo Ice Cream Sandwich-a z nekaj ključnimi popravki in
zanimivimi novostmi.

Pa si poglejmo, kaj nam ponuja želatinasti fižolček:

• Med nove pridobitve spada Project Butter, ki naj bi uporabniško izkušnjo v Jelly Beanu spremenil v svilnato gladek proces. Pri Androidu so to ustvarili tako, da so ''navili'' framerate na 60 sličic na sekundo, vgradili vsync in trojni buffering. Razvijalci imajo sedaj v SDK-ju Jelly Beana dostop do orodja systrace, ki prikazuje stanje rendering motorja.

• Izboljšano je tudi vnašanje teksta, še posebej voice typing (glasovno vnašanje), ki sedaj ne potrebuje več dostopa do mobilnega omrežja, saj je vgrajen neposredno v napravo. Med drugim je posodobljeno tudi predvidevanje teksta, ki je sposobno uganiti naslednjo besedo, ki jo boste vpisali. Ta opcija je zaenkrat na voljo le za ameriško angleščino, napoveduje pa se podpora še dodatnim 18 jezikom.

• Novosti so tudi v dostopnosti. Sedaj lahko slepi ljudje upravljajo napravo z gestami, dodana pa je tudi podpora za povezljivost z Braillovimi napravami.

• V funkciji fotoaparat sedaj lahko hitreje dostopamo do slik. Poteg dveh prstov navzven ali navznoter nam prikaže slike v načinu filmskega traku.

• Z Android Beamom lahko z drugimi delimo videe preko NFC-ja, dodana pa je tudi možnost povezovanja z bluetooth napravami, ki imajo omogočen NFC.

• Veliko novosti je tudi v centru za obvestila (Notifications). Iz tu sedaj lahko neposredno kličemo, pregledamo več elektronskih pošt hkrati in odpiramo
aplikacije, ki se lahko prikažejo v obvestilih.

• V celoti je prenovljeno Google iskanje. Iskanje iz Google okenca nam prikaže informacije na belih karticah, preko Knowledge Graph-a. Novo je tudi
glasovno iskanje, ki z načinom prikazovanja in branja iskanih informacij, ter naravnim ženskim glasom zelo spominja na iPhone-ovo Siri. Če ''frcnemo''
stran kartico z rezultati, se nam pokažejo običajni rezultati iskanja.

• Nova opcija, ki nam avtomatično prikaže rezultate iskanja na podlagi zgodovine naših iskanj, koledarja in še več, se imenjuje Google Now. Aktiviramo jo s pritiskom na iskalno okence ali pa od spodnjega dela zaslona podrsamo proti vrhu.

V sredini julija bo Google to nadgradnjo izdal za mobilnike Galaxy Nexus, Nexus S in Motorolo Xoom, SDK pa je za razvijalce že na voljo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki