marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaHuawei Pura 70 Ultra z najboljšimi kamerami in najvišjo oceno v zgodovini Dxomark
24.05.2024

Globalni laboratorij za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti kamer je pametnemu telefonu Huawei Pura 70 Ultra podelil najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja – kar 163 točk. Mobilnik je tako daleč za sabo pustil vse največje konkurente.

slikaProdaja pametnih telefonov v ZDA še naprej upada, Apple pa je še vedno na vrhu
22.05.2024

Družba Counterpoint Research je objavila analizo trga pametnih telefonov v Združenih državah Amerike za prve tri mesece leta 2024. Glede na poročilo so se pošiljke na letni ravni zmanjšale za 8 %, kar pomeni šesto zaporedno četrtletje medletnega upada.

slikaHONOR na mobilnikih Magic6 Pro in Magic V2 s programom za razvijalce Android 15 Beta
20.05.2024

HONOR je objavil, da je Android 15 Beta 1 na voljo razvijalcem naprav HONOR. Mobilnika HONOR Magic6 Pro in HONOR Magic V2 sta prvi napravi, ki bosta prejeli to posodobitev. Ta program razvijalcem HONOR ponuja zgodnji dostop do najnovejših posodobitev sistema Android, s čimer lahko preizkušajo nove funkcije in izboljšajo združljivost svojih aplikacij na vodilnih pametnih telefonih HONOR.

slikaiPhone 16 Pro naj bi imel za 20 % svetlejši zaslon
17.05.2024

Po novih govoricah iz Kitajske, ki jih je na Weibo objavil uporabnik Instant Digital, bo imel iPhone 16 Pro, ki bo prišel konec letošnjega leta, za 20 odstotkov svetlejši zaslon kot njegov predhodnik.

članki

Posojila preko sms sporočil spravljajo Švede v dolgove


26.03.2008
Objavil: Dejan Barbulovič

Švedske oblasti poročajo o zaskrbljujoči rasti uporabe t.i. »sms posojila«, ki se je razširil med mlado populacijo. Uporaba je zelo enostavna, potrebno je zgolj poslati sms sporočilo enemu izmed 30 podjetij, ki se ukvarjajo z navedeno storitvijo in v naslednjih 15-ih minutah prejmete na račun 300 evrov.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters znaša povprečni dolg približno 320 evrov z vštetimi stroški in obrestmi, ki znašajo približno 53 evrov. Težava pa je, da je potrebno posojilo vrniti v roku enega meseca. Lansko leto je družba Kronofogden, ki se ukvarja z izterjavo dolgov, prejela 20.000 vlog za izterjavo »sms posojil«, od tega je bilo za 35,9 odstotkov dolžnikov starih od 18 do 25 let.

V januarju pa je švedski varuh človekovih pravic ukazal podjetjem, ki se ukvarjajo z tovrstnimi storitvami, naj ponovno preučijo sistem obračunavanja obresti in stroškov, poleg tega pa obresti ne smejo presegati vrednosti glavnice.

Carl Rosenbaum, direktor podjetja Mobillaan Svergie, ki je prvo podjetje, ki je ponudilo tovrstno storitev, pravi, da je povprečna starost uporabnikov njihovih storitev 32 let, ter da imajo povprečno 2 odstotka dolžnikov.

Oglasi za tovrstne storitve se pojavljajo na avtobusih, panojih ter celo na televiziji, in tako hitro dosežejo ciljno skupino; mlade osebe, ki potrebujejo denar. Ker je postopek popolnoma enostaven, veliko Švedov podleže na videz mamljivi ponudbi.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki