marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaŠtevilo uporabnikov sistema HarmonyOS preseglo 100 milijonov
22.09.2021

Sredi septembra je Huawei na posebnem dogodku predstavil več novih izdelkov, sočasno pa je podjetje objavilo, da je število uporabnikov, ki je svoje naprave nadgradilo na operacijski sistem HarmonyOS 2, preseglo mejo 100 milijonov.

slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

članki

Posojila preko sms sporočil spravljajo Švede v dolgove


26.03.2008
Objavil: Dejan Barbulovič

Švedske oblasti poročajo o zaskrbljujoči rasti uporabe t.i. »sms posojila«, ki se je razširil med mlado populacijo. Uporaba je zelo enostavna, potrebno je zgolj poslati sms sporočilo enemu izmed 30 podjetij, ki se ukvarjajo z navedeno storitvijo in v naslednjih 15-ih minutah prejmete na račun 300 evrov.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters znaša povprečni dolg približno 320 evrov z vštetimi stroški in obrestmi, ki znašajo približno 53 evrov. Težava pa je, da je potrebno posojilo vrniti v roku enega meseca. Lansko leto je družba Kronofogden, ki se ukvarja z izterjavo dolgov, prejela 20.000 vlog za izterjavo »sms posojil«, od tega je bilo za 35,9 odstotkov dolžnikov starih od 18 do 25 let.

V januarju pa je švedski varuh človekovih pravic ukazal podjetjem, ki se ukvarjajo z tovrstnimi storitvami, naj ponovno preučijo sistem obračunavanja obresti in stroškov, poleg tega pa obresti ne smejo presegati vrednosti glavnice.

Carl Rosenbaum, direktor podjetja Mobillaan Svergie, ki je prvo podjetje, ki je ponudilo tovrstno storitev, pravi, da je povprečna starost uporabnikov njihovih storitev 32 let, ter da imajo povprečno 2 odstotka dolžnikov.

Oglasi za tovrstne storitve se pojavljajo na avtobusih, panojih ter celo na televiziji, in tako hitro dosežejo ciljno skupino; mlade osebe, ki potrebujejo denar. Ker je postopek popolnoma enostaven, veliko Švedov podleže na videz mamljivi ponudbi.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki