marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMediatek kupil Intlovo podjetje za upravljanje porabe energije
27.11.2020

Mediatek je sporočil, da je od Intla odkupil podjetje Enpirion, ki skrbi za rešitve upravljanja z energijo. Cena nakupa znaša 85 milijonov dolarjev. To je že drugo podjetje, ki ga je Intel prodal, lani je namreč Apple za milijardo dolarjev odkupil posel modemov za pametne telefone.

slikaApple sklenil poravnavo v aferi "batterygate"
25.11.2020

Apple je poskušal prikrito odpraviti težavo z baterijo na telefonih iPhone izdanih med letoma 2014 in 2016 tako, da jih je upočasnil. Ta poteza je bila hitro odkrita, vse skupaj pa je privedlo celo do skupinske tožbe.

slikaPričela se je Microsoftova NT konferenca, letos v virtualni obliki NT Remote
24.11.2020

Z uvodnim nagovorom Microsoftovega predsednika Brada Smitha se je danes začel osrednji del konference NT Remote, največjega virtualnega poslovno-tehnološkega dogodka v Sloveniji.

slikaSamsung Galaxy Z Fold3 s podzaslonsko kamero?
23.11.2020

Po spletu se zadnji mesec pojavljajo govorice, da naj bi Samsung pri novi generacijo prepogljivega mobilnika Galaxy Z Fold3 prvič uporabil podzaslonsko kamero. Sedaj je te govorice podkrepil ETNews, ki še navaja, da bo serija Galaxy S21 brez te novitete.

slikaHuawei v Evropi zagotavlja 220.000 delovnih mest
20.11.2020

Analitska hiša Oxford Economics je pred kratkim objavila poročilo z naslovom »Ekonomski učinki družbe Huawei« v katerem so ugotovili, da je Huawei v letu 2019 prispeval 16,4 milijarde EUR k evropskemu BDP ter podprl 224.300 delovnih mest. Huawei je v tem obdobju prispeval tudi 6,6 milijard EUR davčnih prihodkov uradnim evropskim organom.

članki

Posojila preko sms sporočil spravljajo Švede v dolgove


26.03.2008
Objavil: Dejan Barbulovič

Švedske oblasti poročajo o zaskrbljujoči rasti uporabe t.i. »sms posojila«, ki se je razširil med mlado populacijo. Uporaba je zelo enostavna, potrebno je zgolj poslati sms sporočilo enemu izmed 30 podjetij, ki se ukvarjajo z navedeno storitvijo in v naslednjih 15-ih minutah prejmete na račun 300 evrov.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters znaša povprečni dolg približno 320 evrov z vštetimi stroški in obrestmi, ki znašajo približno 53 evrov. Težava pa je, da je potrebno posojilo vrniti v roku enega meseca. Lansko leto je družba Kronofogden, ki se ukvarja z izterjavo dolgov, prejela 20.000 vlog za izterjavo »sms posojil«, od tega je bilo za 35,9 odstotkov dolžnikov starih od 18 do 25 let.

V januarju pa je švedski varuh človekovih pravic ukazal podjetjem, ki se ukvarjajo z tovrstnimi storitvami, naj ponovno preučijo sistem obračunavanja obresti in stroškov, poleg tega pa obresti ne smejo presegati vrednosti glavnice.

Carl Rosenbaum, direktor podjetja Mobillaan Svergie, ki je prvo podjetje, ki je ponudilo tovrstno storitev, pravi, da je povprečna starost uporabnikov njihovih storitev 32 let, ter da imajo povprečno 2 odstotka dolžnikov.

Oglasi za tovrstne storitve se pojavljajo na avtobusih, panojih ter celo na televiziji, in tako hitro dosežejo ciljno skupino; mlade osebe, ki potrebujejo denar. Ker je postopek popolnoma enostaven, veliko Švedov podleže na videz mamljivi ponudbi.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki