marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Pazite na stroške pri uporabi mobilnika v tujini


20.06.2012
Objavil: Dare Gliha

Poletje, vročina, zabava, sproščenost. Pa vendar poletna razposajenost še ne pomeni, da se lahko povsem prepustimo spontanim odločitvam. Ker se poleti številni Slovenci odpravljajo na letovanje v tujino, še zlasti na Hrvaško, na ZPS tudi letos opozarjajo na zasoljene cene klicev izven EU, zato velja tudi telefonu privoščiti dopust in se izogniti dolgim pogovorom, še zlasti pa prenosu podatkov.

Pametni telefoni, ki jih ima v svojem žepu že več kot tretjina Slovencev, so lahko pravi stroškovni trojanski konj. V resnici namreč ne gre več samo za telefon, pač pa za pravi mali računalnik s številnimi aplikacijami, ki izkoriščajo neposredno podatkovno povezavo za posodabljanje podatkov, posodabljanje samih aplikacij pa se lahko zgodi samodejno.

Ne pozabite na zakup podatkov
Cena za prenos podatkov izven zakupljenih količin je že v Sloveniji sorazmerno visoka, med gostovanjem v tujih omrežjih pa običajno kar astronomska, zato se je treba ob nakupu pametnega telefona dodobra poučiti o njegovih zmožnostih, ki pogosto presegajo znanje običajnega uporabnika. »Na nedavnem sestanku na Apeku je ZPS predlagala nekatere ukrepe, povezane predvsem z izobraževanjem uporabnikov ob nakupu telefona. Zdi se namreč, da si marsikdo ne vzame časa in ne posluša svetovalca, kaj vse omogoča nova naprava, saj si jo želi čim prej preizkusiti. Primer dekleta, ki je že prvi dan po nakupu pametnega telefona zaradi samodejne posodobitve nekaterih aplikacij svoji materi povzročilo več kot 100 evrov stroškov, kaže, da še vedno marsikdo ne pozna prednosti nakupa podatkov v paketu,« je izpostavil Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Ob odločitvi za pametni telefon bi morali nujno dodati vsaj 100 MB zakupljenih podatkov, saj je cena takšnega paketa tudi več kot desetkrat nižja, kot pa, če bi podatke plačevali po prenesenem kilobajtu.«

Čas pri prenosu podatkov ne igra nobene vloge
Pri prenosu podatkov je glavna težava, da uporabniki ne morejo natančno vedeti, koliko jih bodo pravzaprav prenesli ob obisku izbrane spletne strani, poslušanju glasbe oz. ob ogledu videa. Vse je odvisno od same vsebine, denimo grafičnih elementov na spletni strani, kakovosti glasbe in videa, … »Tudi čas pri prenosu podatkov ne igra nobene vloge – v najsodobnejših mobilnih omrežjih se lahko vsako sekundo (!) pretoči skoraj 1 MB podatkov, kar v primeru, da nimate zakupljene količine v paketu, pomeni približno pol evra stroškov. Vendar se zneski hitro seštevajo, npr. vsaka prenesena minuta videa boljše kakovosti (denimo filma) pomeni skoraj 10 MB podatkov, kar še posebej pri cenah prenosa podatkov v tujini strošek poveča na nekaj deset evrov,« opozarja Okorn.

Za 1MB prenosa podatkov v tujini tudi do 25 EUR
Po podatkih ZPS bo potrošnik za vsak megabajt izven EU odštel vsaj 4 evre, bolj pogosto 10, lahko pa celo do 25 evrov. »Vas še mika 5-minutno poslušanje najbolj priljubljene radijske postaje na dalmatinski plaži za 50 evrov«, izpostavlja oderuške cene Boštjan Okorn in dodaja: »Da se vam to ne bi zgodilo, niso in ne bodo poskrbeli mobilni operaterji. Kljub nenehnemu reševanju pritožb zaradi visokih računov, še zlasti po gostovanju v tujini, je po njihovem mnenju blokada prenosa podatkov preveč drastičen ukrep.« Na ZPS svetujejo, da za blokado poskrbite sami - prenos podatkov (v tujini) izključite na napravi, še bolje pa, da pred potjo v tujino pokličete operaterja, s čemer si zagotovite najbolj zanesljivo zaščito pred visokimi stroški. Pri nekaterih napravah se namreč kljub generalno izključenemu prenosu podatkov še vedno lahko izmuzne kakšna aplikacija, še opozarjajo.
»Za dostop do interneta in elektronske pošte je najbolj priporočljivo uporabiti brezžična omrežja Wi-Fi oziroma WLAN, ki so pogosto na voljo brezplačno, če pa so plačljiva, je strošek točno znan (za uro oziroma dan povezave),« svetuje Okorn iz ZPS.

Vse nižje cene – vsaj znotraj EU
Ker je povsem nelogično, da zaradi nespametne politike mobilnih operaterjev potrošniki ne uporabljajo pametnih telefonov v tujih mobilnih omrežjih, je v cenik za gostovanje v državah EU posegla nova uredba EU o gostovanju, ki poleg klicev in kratkih sporočil od 1. julija 2012 določa tudi najvišjo ceno za prenos podatkov. »Preneseni podatki se bodo zaračunavali v kilobajtih, majhen obračunski interval pa bo občutno pocenil uporabo večine mobilnih storitev, ki zahtevajo majhno količino podatkov, kot so, denimo, navigacija, pregledovanje novic, vremenski podatki, iskanje naslova in podobno,« izpostavlja prednosti nove uredbe Boštjan Okorn.

Dodatne varovalke tudi izven EU
Ker se je v preteklih dveh letih izkazalo zelo pozitivno, da so operaterji uporabnike obveščali o strošku prenosa podatkov, ko se je ta približal določeni meji, po preseženi meji pa se je prenos ustavil, če uporabnik ni izrecno zahteval nadaljevanja, se to določilo zdaj za državljane EU uvaja tudi za gostovanja v drugih državah po vsem svetu.

Klici z ladje obračunani kot »klici z Marsa«
A pozor! Omenjeno obveščanje velja samo za prenos podatkov, ne pa tudi za klicanje. Tu je treba poudariti, da je za minuto že na Hrvaškem (ki še ni v EU!) treba plačati od slabega evra navzgor, v nekaterih drugih državah pa vas pri določenih operaterjih cena klicev lahko velja tudi več kot 5 evrov. Kot posebnost moramo izpostaviti Švico, »nevtralni« otok sredi EU, kjer uredba EU seveda ne velja, za minuto pogovora pa boste lahko odšteli tudi 3,7 evra, kar je 10-krat več od cene za minuto klica v EU. »Še bolj drastično vas lahko po žepu udari klic iz ladijskega mobilnega omrežja, pa čeprav ladja pluje med evropskimi državami in je na zaslonu zapisano ime kakšnega evropskega operaterja. Cena za minuto klica med 3,5 in 6 evri se zdi več kot skregana z uredbo EU, saj jo presega za več kot 17-krat,« meni Okorn in dodaja: »Tudi cena za poslani SMS lahko doseže tudi evro ali celo neverjetnih 3,3332 evra, kar je čisto nepotrebno pretiravanje.« Med gostovanjem v tujini uporabnik plačuje tudi dohodni klic. Znotraj EU se cena zanj že zelo bliža ničli, po svetu pa lahko doseže tudi skoraj 4 evre.

Nasveti ZPS za pametno uporabo mobilnika v tujini
- pred odhodom se pozanimajte o cenah v državi, kamor potujete,
- v tujini opravljajte kratke in nujne klice ter ne pretiravajte s kratkimi sporočili,
- izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov,
- za pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani uporabite omrežja Wi-Fi,
- še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa,
- poskrbite za varnost, telefona ne nosite na plažo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki