marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Organi pregona in varnostni podjetji združili moči v boju proti izsiljevalskemu programju


26.07.2016
Objavil: Dare Gliha

Nizozemska policija, Europol, Intel Security in Kaspersky Lab so združili moči in predstavili iniciativo, imenovano »No More Ransom«. Gre za nov korak v sodelovanju med organi pregona in zasebnim sektorjem v skupnem boju proti izsiljevalskemu programju (angl. ransomware).

Spletni portal No More Ransom (www.nomoreransom.org) je namenjen informiranju javnosti o nevarnostih izsiljevalskega programja in nudi pomoč žrtvam pri obnavljanju podatkov brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem.

Izsiljevalsko programje je tip zlonamerne programske opreme, ki zaklene računalnik žrtve in šifrira podatke ter od nje zahteva plačilo odkupnine za povrnitev nadzora nad okuženo napravo ali datotekami. Izsiljevalsko programje je tako ena glavnih groženj za organe pregona v Evropski uniji: skoraj dve tretjini držav članic Evropske unije izvaja preiskave napadov, povzročene s to zlonamerno programsko opremo. Kljub temu, da so pogoste žrtve napadov naprave posameznikov, so tarče tudi omrežja podjetij in celo vladnih organizacij. Število žrtev narašča z zastrašujočo hitrostjo: po podatkih Kaspersky Laba je število uporabnikov, ki so se soočili z izsiljevalskim programjem naraslo za 550 odstotkov in sicer z 131.000 primerov v obdobju 2014–2015 na 718.000 primerov v obdobju 2015–2016.

Spletni portal NoMoreRansom.org

Cilj spletnega portala www.nomoreransom.org je zagotoviti koristne vire informacij za žrtve izsiljevalskega programja. Tam lahko uporabniki najdejo informacije o tem, kaj je izsiljevalsko programje, kako deluje in, najpomembneje, kako se pred njim zaščititi. Zavedanje o tej problematiki je ključno, saj orodja za dešifriranje vseh obstoječih različic zlonamerne programske opreme ne obstajajo. Že previdna uporaba interneta ob upoštevanju nekaj preprostih varnostnih ukrepov pa lahko pripomore preprečiti okužbo.

Spletni portal uporabnikom nudi orodja, s katerimi si lahko pomagajo pri obnovi svojih podatkov, ko kibernetski kriminalci preprečijo dostop do njih. Portal zajema štiri orodja za dešifriranje, namenjene različnim tipom zlonamerne programske opreme.

Sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem

Projekt No More Ransom je bil predviden kot nekomercialna iniciativa, namen katere je združiti javne in zasebne institucije. Zaradi spremenljive narave izsiljevalskega programja, kibernetski kriminalci namreč nenehno razvijajo nove različice, je ta spletni portal odprt za nova partnerska sodelovanja.

Obveščanje organov pregona o napadu je nujno

Obveščanje organov pregona o pripetljajih z izsiljevalskim programjem je pomembno, saj oblastem pripomore ustvariti celostno jasno sliko in tako povečuje možnosti ukrepanja proti določeni grožnji. Spletni portal No More Ransom zato žrtvam ponuja možnost prijave napada z neposredno povezavo na Europolov seznam pristojnih organov za prijavo kibernetskega kriminala v posameznih državah članicah Evropske unije.

Morebitne žrtve izsiljevalskega programja naj ne plačajo odkupnine. S plačilom namreč podpirajo kriminalno delovanje. Prav tako plačilo ne zagotavlja povrnitev dostopa do šifriranih podatkov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki