marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple načrtuje za leto 2022 celotno linijo iPhonov s podporo 5G
02.08.2021

Lani je Apple predstavil svojo prvo telefonsko serijo, ki podpira 5G in smiselno je, da se ta trend prenese na njegove prihodnje modele. Nikkei Asia poroča, da bo celotna linija iPhonov prihodnje leto imela podporo za 5G, vključno s preoblikovanim najcenejšim iPhonom SE.

slikaTM Roh: Odprlo se bo novo poglavje inovacij pametnih telefonov
30.07.2021

TM Roh, predsednik in vodja oddelka za mobilne komunikacije Samsung Electronics, je v svojem zadnjem javnem nagovoru napovedal, kaj lahko pričakujemo od prihajajočega Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold dogodka, ki bo potekal 11. avgusta ob 16. uri.

slikaApple iPhone 13 naj bi podpiral polnjenje s 25 W
28.07.2021

Zadnje govorice o seriji iPhone 13 so orientirane hitrosti polnjenja telefonov. Poročilo podjetja MyDrivers tako navaja "tuje medije", ki so prek partnerjev v dobavni verigi izvedeli, da Apple povečuje hitrost polnjenja baterij nekaterih modelov iPhone 13.

slikaHuawei delil vzorec fotografije posnete s P50 Pro
26.07.2021

Potem, ko je Huawei za 29. julij uradno potrdil napoved serije P50, so se začele pojavljati razne objave, ki nakazujejo zmogljivosti nove linije mobilnikov. Najnovejši je zopet o kameri, pravzaprav gre za vzorec fotografije posnete z novim mobilnikom.

slikaAmazon Appstore bo kmalu podprl Android App Bundles
23.07.2021

Od avgusta bo Google zahteval, da imajo vse nove aplikacije naložene v trgovino Play, obliko Android App Bundle (AAB), namesto APK-jev, ki so se uporabljali do sedaj. Pri tem ne bo zaostajal niti Amazon. Iz družbe so sporočili, da razvijajo podporo AAB za svojo trgovino Appstore.

članki

Organi pregona in varnostni podjetji združili moči v boju proti izsiljevalskemu programju


26.07.2016
Objavil: Dare Gliha

Nizozemska policija, Europol, Intel Security in Kaspersky Lab so združili moči in predstavili iniciativo, imenovano »No More Ransom«. Gre za nov korak v sodelovanju med organi pregona in zasebnim sektorjem v skupnem boju proti izsiljevalskemu programju (angl. ransomware).

Spletni portal No More Ransom (www.nomoreransom.org) je namenjen informiranju javnosti o nevarnostih izsiljevalskega programja in nudi pomoč žrtvam pri obnavljanju podatkov brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem.

Izsiljevalsko programje je tip zlonamerne programske opreme, ki zaklene računalnik žrtve in šifrira podatke ter od nje zahteva plačilo odkupnine za povrnitev nadzora nad okuženo napravo ali datotekami. Izsiljevalsko programje je tako ena glavnih groženj za organe pregona v Evropski uniji: skoraj dve tretjini držav članic Evropske unije izvaja preiskave napadov, povzročene s to zlonamerno programsko opremo. Kljub temu, da so pogoste žrtve napadov naprave posameznikov, so tarče tudi omrežja podjetij in celo vladnih organizacij. Število žrtev narašča z zastrašujočo hitrostjo: po podatkih Kaspersky Laba je število uporabnikov, ki so se soočili z izsiljevalskim programjem naraslo za 550 odstotkov in sicer z 131.000 primerov v obdobju 2014–2015 na 718.000 primerov v obdobju 2015–2016.

Spletni portal NoMoreRansom.org

Cilj spletnega portala www.nomoreransom.org je zagotoviti koristne vire informacij za žrtve izsiljevalskega programja. Tam lahko uporabniki najdejo informacije o tem, kaj je izsiljevalsko programje, kako deluje in, najpomembneje, kako se pred njim zaščititi. Zavedanje o tej problematiki je ključno, saj orodja za dešifriranje vseh obstoječih različic zlonamerne programske opreme ne obstajajo. Že previdna uporaba interneta ob upoštevanju nekaj preprostih varnostnih ukrepov pa lahko pripomore preprečiti okužbo.

Spletni portal uporabnikom nudi orodja, s katerimi si lahko pomagajo pri obnovi svojih podatkov, ko kibernetski kriminalci preprečijo dostop do njih. Portal zajema štiri orodja za dešifriranje, namenjene različnim tipom zlonamerne programske opreme.

Sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem

Projekt No More Ransom je bil predviden kot nekomercialna iniciativa, namen katere je združiti javne in zasebne institucije. Zaradi spremenljive narave izsiljevalskega programja, kibernetski kriminalci namreč nenehno razvijajo nove različice, je ta spletni portal odprt za nova partnerska sodelovanja.

Obveščanje organov pregona o napadu je nujno

Obveščanje organov pregona o pripetljajih z izsiljevalskim programjem je pomembno, saj oblastem pripomore ustvariti celostno jasno sliko in tako povečuje možnosti ukrepanja proti določeni grožnji. Spletni portal No More Ransom zato žrtvam ponuja možnost prijave napada z neposredno povezavo na Europolov seznam pristojnih organov za prijavo kibernetskega kriminala v posameznih državah članicah Evropske unije.

Morebitne žrtve izsiljevalskega programja naj ne plačajo odkupnine. S plačilom namreč podpirajo kriminalno delovanje. Prav tako plačilo ne zagotavlja povrnitev dostopa do šifriranih podatkov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki