marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple v Evropi pričel s prodajo obnovljenih modelov iPhone 13
06.02.2023

Apple je pričel prodajati obnovljene modele iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Španiji. To je prvič, da so ti specifični telefoni v teh državah na voljo v Applovi spletni trgovini v okviru programa Certified Refurbished.

slikaIDC: Trg pametnih telefonov v Q4 2022 doživel neverjeten 18,3-odstotni padec
03.02.2023

IDC Smartphone Tracker je poročal o precej podpovprečnih podatkih o svetovnih dobavah pametnih telefonov v četrtem četrtletju leta 2022, saj se je trg zmanjšal za 18,3 % na 300,3 milijona dobav. Vseh pet glavnih blagovnih znamk se je v primerjavi s 4. četrtletjem 2021 soočilo z dvomestnim upadom na letni ravni, skupna številka pa predstavlja največji četrtletni upad.

slikaHuawei predstavlja rezultate raziskave nakupnih navad
01.02.2023

Huawei predstavlja poročilo o vpogledu v trg pametnih ur. Poročilo predstavlja ugotovitve in ponuja poglobljen vpogled v vedenje strank in tržne namere ob nakupu osebnih nosljivih naprav. Sklepi v poročilu temeljijo na različnih študijah, ki jih je Huawei izvedel interno in v sodelovanju z uglednimi raziskovalnimi inštitucijami: Ipsos Poljska, Pollster in GfK.

slikaHONOR bo na mobilnem kongresu v Barceloni predstavil nove mobilnike
31.01.2023

Iz podjetja HONOR so sporočili, da bodo na letošnjem sejmu MWC v Barceloni predstavili najnovejša premijska mobilna telefona HONOR, zložljivi pameti telefon HONOR Magic Vs in serijo HONOR Magic5.

članki

Oppo dela na lastnem čipovju za pametne telefone


05.01.2023
Objavil: Dare Gliha

Pametni telefoni so omejeni z baterijami in vgrajenimi komponentami, zato delujejo optimalno, če za njih skrbi specializirana strojna oprema, kot sta Oppov ISP MariSilicon X in novi čip Bluetooth MariSilicon Y.

To so seveda delne rešitve, za najboljše rezultate je potreben popolnoma prilagojen nabor čipov. Zdi se, da o tem razmišljajo na sedežu podjetja Oppo, saj Ice Universe poroča, da namerava podjetje leta 2024 predstaviti lasten čipset za pametne telefone.

Oppo naj bi za delo na projektu zaposlil več tisoč ljudi, žal pa je več podrobnosti za zdaj še pomanjkljivih. Skoraj gotovo bo to čip na osnovi ARM, kar pomeni, da bo uporabljal procesorje Cortex in grafične procesorje Mali, pri čemer bodo za stvari, kot so ponudnik storitev ISP in deli brezžične povezljivosti, uporabljeni modeli MariSilicon.

Zanimivo bo videti, koga bo Oppo izbral za partnerja pri tem projektu. Google je izbral Samsung, saj je oblikovanje celotnega čipovja od začetka zapleten proces, tudi če se uporabljajo že pripravljeni deli. Toda če je Oppojeva ekipa res tako velika, ni izključeno, da bi bil čip zasnovan od samega začetka.

MediaTek je lani napovedal odprto arhitekturo virov Dimensity 5G in odprl svoje čipe za prilagoditve s strani proizvajalcev pametnih telefonov, čeprav še nismo videli ničesar tako obsežnega, kot je čip Tensor.

Pred nekaj več kot letom dni smo zasledili govorice, da se Oppo zanima za izdelavo čipovja po meri, ki bi temeljilo na 3 nm vozlišču TSMC. Takrat je poročilo trdilo, da bodo prvi telefoni z novim silicijem prispeli leta 2023, vendar so TSMC-jeve 3nm livarne doživele nekaj zamud, kar je morda v te načrte vrglo ključ. Čip MariSilicon X je izdelan v 6nm livarnah družbe TSMC, zato sta podjetji že sodelovali.

Morda bomo priča eksploziji čipov po meri - celo Samsung Electronics naj bi želel izdelati čip po meri, ločeno od čipov Exynos, ki jih dobavlja njegovo sestrsko podjetje Samsung System LSI. To se sicer ne obnese vedno, Xiaomi je leta 2017 poskusil z modelom Surge S1, vendar je ta hitro ugasnil.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki