marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Vse o operacijskem sistemu Windows Phone


11.04.2014
Objavil: Mitja Zupančič

Windows Phone (v nadaljevanju WP) je operacijski sistem razvit s strani Microsofta. Naslednik ostarelega Windows Mobile, ki pa si nista med seboj združljiva. WP ima tako popolnoma nov uporabniški vmesnik in je primarno namenjen potrošniškemu trgu. Prvi Windows Phone je bil predstavljen oktobra 2010.

Malce zgodovine..

Delo na posodobitvi starejše različice Windows Mobile se je začelo že v zgodaj leta 2004, pod kodnim imenom "Photon". Vse skupaj je šlo bolj ali manj po polžje, projekt so kasneje ustavili. Leta 2008 je Microsoft reorganiziral Windows Mobile oddelek, delo na novem operacijskem sistemu se je tako pričelo. Predstavitev naj bi se zgodila 2009, a prišlo je do večih zapletov. Začasno so izdali Windows Mobile 6.5.

Windows Phone se je nato razvijal s polno paro, v načrtu je bila popolna združljivost med sistemoma, kot tudi uporaba za poslovni in potrošniški trg. A kot vemo do tega žal ni prišlo. Vzrok je bilo pomanjkanje časa in sredstev. Prav tako je prehod na kapacitivni zaslon in odsotnost pisala povzročilo veliko
glavobolov.

Microsoftovci so tako začeli s praznim listom papirja tudi pri oblikovanju uporabniškega vmesnika. Nobena skrivnost ni, da so ideje povzeli iz njihovega multimedijskega predvajalnika Zune HD. Vse skupaj so malce dodelali, olepšali in nadeli novo ime - Metro (kasneje Modern).

Glavni zaslon je tako sestavljen iz "živih ploščic" (kjer je tudi nastala inspiracija za namizni Windows 8). Te so v bistvu samo bližnjice do nameščenih aplikacij, funkcij in individualnih vsebin (imenik, spletne strani, multimedijske vsebine..), možno jih je dodajati/odstranjevati/spreminjati velikost. Za razliko od klasičnih ikon pa omogočajo tudi dinamično in realnočasno posodabljanje. Primer: Ploščica za vreme bo prikazovala aktualno temperaturo (ali še kaj več, če se uporabi največja dimenzija ploščice), posodabljala se bo v ozadju in vas bo vedno obveščala o trenutnem stanju.

Za razliko od večine ostalih operacijskih sistemom WP združuje lokalne in spletne vsebine preko integracije s priljubljenimi socialnimi omrežji, Facebook, Windows Live in Twitter. Tako so slike, kontakti, email naslovi vsi združeni v eno. Prav tako je možno "všečkati" in neposredno komentirati dogajanje na socialnih omrežjih.

Prednaložene so tudi Xbox Music in Video, Xbox igre, Microsoft Office in seveda spletna trgovina, v tem primeru preprosto poimenovana Windows Phone Store.

Veliko teh funkcij pa je prišlo šele kasneje z novejšimi različicami operacijskega sistema.


Začelo se je z Windows Phone 7:

WP7 je bil 15. februarja 2010 predstavljen na mobilnem kongresu v Barceloni. Končni uporabniki so ga lahko pretipali kasneje tega leta - 8. novembra 2010, če smo točni in kje drugje kot v ZDA.

Microsoftovci niso počivali in kmalu izdali skupek popravkov in nadgradenj v obliki WP 7.5 (kodno ime Mango). Zgodilo se je maja 2011. Kaj je bilo novega? Mobilna verzija Internet Explorerja 9, končno je podpiral iste spletne standarde in grafične možnosti, kot namizna različica, večopravilnost aplikacij,
twitter integracijo in dostop do Windows Live Skydrive.

Nato je leta 2012 prišla različica "Tango". Vsebovala je številne popravke, kot tudi nižje strojne zahteve, tako so mobilniki z 800 MHz procesorjem in 256 MB pomnilnika brez težav poganjali WP.

Januarja 2013 se je predstavila različica WP 7.8. Vsebovala je nekaj rešitev iz prihajajoče osmice v obliki nadgrajenega začetnega zaslona, podvojena je bila barvna shema in nova opcija Bing slike za ozadje zaklenjenega zaslona. Namen te različice je bil podaljšati življenje starejših WP7 naprav. Te namreč zaradi preslabotne strojne opreme nikakor niso bile združljive s prihajajočo nadgradnjo WP8.

WP 7.8 še ni popolnoma odšel na smetišče zgodovine, še vedno namreč prejema manjše popravke.

..nadaljevalo z Windows Phone 8:

29. oktobra 2012 so Microsoftovci splavili Windows Phone 8. Nova generacija operacijskega sistema. Nova?? Tako je, WP8 ni več osnovan na Windows CE arhitekturi, temveč na Windows NT kernelu s komponentami iz namiznega Windows 8. Aplikacije so brez večjih težav prenosljive med seboj.

Med drugimi je ena izmed večjih novosti tudi združljivost z vse močnejšo strojno opremo. Končno so podprti večjedrni procesorji in zasloni visokih ločljivosti. WP7 in 7.5 sta bila velikokrat pod plazom kritik slabotne in zaostale strojne opreme napram konkurenci. WP8 tako brez težav tekmuje z Applovimi in Googlovimi mobilniki.

Windows Phone 8.1:

WP8.1 je bil najavljen 2. aprila 2014, razvijalci so se lahko začeli igrat z njem 10. februarja 2014. Podobno, kot konkurenca vsebuje obvestilni center, Internet Explorer 11 z sinhroniziranjem zavihkov z namiznimi Windowsi 8.1, ločene tipke za različne tipe glasnosti, možnost lastnega ozadja tudi v glavnem meniju in tretji stolpec ploščic. Odločili so se pa tudi za opustitev zahtev po tipki za kamero in treh fizičnih tipkah (nazaj, start in iskanje).

Še nekje so ujeli korak s konkurenco - s Cortano. Cortana je glasovni asistent v stilu Applovega Sirija ali Google Now, zamenjuje pa tudi iskalnik Bing.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki