marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaAmeriški senatorji pozivajo k enotnemu standardu glede polnilnikov
27.06.2022

Evropski parlament je določil, da mora biti vsa mala in srednje velika potrošniška elektronika obvezno opremljena s polnilnim priključkom USB-C. Dva ameriška senatorja v odprtem pismu ministru za trgovino pozivata k podobni politiki tudi v ZDA.

slikaQualcomm se je uspešno pritožil na globo v višini milijarde evrov
24.06.2022

Leta 2018 je protimonopolni regulator EU podjetju Qualcomm naložil globo v višini ene milijarde evrov in ga obtožil, da je v obdobju med letoma 2011 in 2016 podjetju Apple plačal, da je uporabljalo Qualcommove modeme, namesto da bi prešlo h konkurenci, kot je Intel. Podjetje se je na globo pritožilo, sodišče Evropske unije pa je sedaj globo razveljavilo, poroča Reuters.

slikaGoogle Maps odslej prikazuje kakovost zraka v okolici
22.06.2022

Google Maps je v ZDA v operacijskih sistemih Android in iOS predstavil nov prikaz kakovosti zraka. Ta bo pokazal, kaj lahko pričakujete glede zraka: ali je smog, dim, kaj drugega je slabo ali pa je preprosto čudovito.

slikaSnapdragon 8 Gen 2 naj bi imel zelo nenavadno konfiguracijo procesorjev
20.06.2022

Snapdragon 8+ Gen 1 bo do konca leta zadovoljil potrebo po zmogljivem čipovju, zato Qualcomm razmišlja, kaj ponuditi potem. In to, kar bo sledilo, je zelo nenavadna konfiguracija procesorjev 1+2+2+3, vsaj tako poroča Digital Chat Station.

slikaDogodek ob predstavitvi telefona Nothing phone (1) je načrtovan za 12. julij
17.06.2022

Do dolgo pričakovane napovedi prvega pametnega telefona podjetja Nothing je še slab mesec dni. Tehnološko zagonsko podjetje je razkrilo, da bo svoj telefon (1) predstavilo 12. julija in da bo imelo dogodek v Londonu, ki ga bodo lahko vsi preko spleta spremljali v živo.

članki

Jutri znana odločitev o skupnem standardu za polnilnike


06.06.2022
Objavil: Dare Gliha

EU si že od časov microUSB prizadeva, da bi proizvajalci pametnih telefonov in druge prenosne elektronike standardizirali skupni polnilni priključek. Na koncu se je večina industrije odločila za USB-C, razen ene črne ovce - podjetja Apple. V Cupertinu že leta nasprotujejo skupnemu priključku, vendar se bo bitka morda končala že jutri.

Zakonodajalci in predstavniki držav EU naj bi končno odločitev sprejeli 7. junija (torej jutri), poroča Reuters. Notranji viri pravijo, da bodo morali pametni telefoni, tablični računalniki in brezžične slušalke za polnjenje uporabljati priključek USB-C. Upoštevajte, da to velja za priključek na sami napravi, luknja v zakonu z zagotavljanjem adapterja ne bo več veljala.

Nekatere odločitve še niso dokončne - nekateri zakonodajalci si prizadevajo, da bi bili v predpise vključeni tudi prenosni računalniki. Številni prenosniki že uporabljajo USB-C, vendar je veliko takih, ki še vedno uporabljajo namenski priključek. Ta zahteva bi vplivala na nekatere proizvajalce (ironično, ne na Apple), zato se pojavljajo nasprotovanja.

Naslednja bitka se bo odvijala na področju brezžičnega polnjenja - EU lahko zahteva podporo skupnemu standardu do leta 2025, vendar pa nekateri tu zahtevajo daljše prehodno obdobje. Žal ni jasno, kakšna pravila ima EU v mislih, saj se danes lahko večina telefonov, ki podpirajo brezžično polnjenje, vrne na standard Qi (vendar raje uporabljajo lastno hitrejšo tehnologijo).

Analitiki ob tem še poročajo, da je Apple začel preizkušati telefone iPhone z USB-C, ki naj bi izšli leta 2023 (letošnji modeli bodo ostali pri Lightningu). Nekatera poročila trdijo, da Apple pripravlja tudi adapter, ki bo potrošnikom omogočil, da bodo še naprej uporabljali stare dodatke Lightning s prihajajočimi iPhoni s priključkom USB-C. Ta bo morda na voljo posebej, vendar je malo verjetno, da bo vključen v prodajni paket - iPhone 5 na primer ni bil opremljen z adapterjem iz 30 pinskega priklopa v Lightning.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki