marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Zmagovalec slovenskega tekmovanja Imagine Cup 2009 je ekipa VideoBlade


26.05.2009
Objavil: Thomas Bergant

Znana je zmagovalna ekipa letošnjega slovenskega izbora tekmovanja Imagine Cup 2009, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem finalu največjega študentskega tekmovanja na področju računalništva. Na slovensko tekmovanje se je tokrat prijavilo kar 242 tekmovalcev.

Finalni izbor je potekal na Microsoftovi NT konferenci 2009, na njem pa se je pomerilo šest ekip, ki so pripravile rešitve za nekatere najtežje svetovne probleme. Zmagovalna ekipa VideoBlade se bo udeležila finalnega tekmovanja v Kairu, ki bo potekalo med 3. in 9. julijem 2009.

Na Microsoftovi NT konferenci 2009, ki poteka od 25. do 27. maja v Portorožu, so se pomerili finalisti letošnjega slovenskega izbora tekmovanja Imagine Cup. Letos se je v finalni izbor uvrstilo šest tekmovalnih ekip, ki so pripravile rešitve, s katerimi odgovarjajo na nalogo »Predstavljajte si svet, v katerem tehnologija pomaga pri reševanju najtežjih izzivov, s katerimi se soočamo danes.«. Najbolje se je odrezala ekipa VideoBlade, drugo mesto je osvojila ekipa reSolve, tretjega pa ByteWarriors.

Ekipo sestavljajo Domen Grabec, Matjaž Horvat, Jernej Gorički in Nejc Ilc s Fakultete za računalništvo in informatiko v Univerzi v Ljubljani.

»Vsako leto smo vedno znova navdušeni nad pripravljenostjo slovenskih študentov, da uporabijo svoje znanje in tehnologije pri iskanju inovativnih odgovorov na svetovne izzive,« je povedal Matej Potokar, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta. »Prepričani smo, da se bodo letošnji zmagovalci, ekipa VideoBlade, odlično odrezali na finalnem tekmovanju v Kairu in tako nadaljevali izvrstne dosežke svojih predhodnikov.«

Ekipa VideoBlade se je lotila problema iskanja ključnih besed v video posnetkih. Rešitev temelji na samodejnem rudarjenju zvočnega zapisa video posnetka in v kombinaciji z naprednimi iskalnimi algoritmi izloči pomembne ključne besede, ki so nato na voljo iskalniku. VideoBlade je dodatek za brskalnike, ki na podlagi semantične analize video posnetkov predlaga sorodne video posnetke ponudnikov, kot so YouTube, Google Video, Vimeo in Metacafe. Prav tako predlaga tudi druge povezane vsebine iz Wikipedije, s Facebooka, Twitterja, z Amazon.coma, s Flickrja in iz številnih drugih virov. Uporabnikom omogoča, da poglobljeno raziščejo tematiko, ki jih zanima, in na ta način razširijo svoje znanje. Izdelek bo namenjen ponudnikom kongresnih storitev ter organizatorjem in izobraževalnim ustanovam, ki bodo lahko celotno posneto gradivo z dodanimi storitvami enostavno in učinkovito objavili na spletu.

Imagine Cup že sedem let spodbuja študente po svetu k razmišljanju o rešitvah za boljši svet. Združeni narodi so v okviru razvojnih ciljev novega tisočletja (Millennium Development Goals) določili nekatere najtežje svetovne probleme, od prepolovitve izjemne revščine in ustavitve širjenja virusa HIV/AIDS do zagotavljanja osnovnega izobraževanja za vse. Microsoft poziva mlade programerje, umetnike in tehnologe, da se z nalogo »Predstavljajte si svet, v katerem tehnologija pomaga pri reševanju najtežjih izzivov, s katerimi se soočamo danes.« posvetijo tem izzivom.

Za sodelovanje na Microsoftovem študentskem tekmovanju Imagine Cup 2009, na katerem bodo udeleženci s pomočjo tehnologije in domišljije reševali najtežje svetovne probleme, se je prijavilo več kot 300.000 študentov iz 100 držav. Zmagovalci lokalnih, nacionalnih, regijskih in spletnih tekmovanj se bodo med 3. in 9. julijem v Kairu v Egiptu pomerili na finalnem tekmovanju.

Več informacij o tekmovanju Imagine Cup je na voljo na naslovu http://www.imaginecup.com. Informacije o razvojnih ciljih Millennium Development Goals pa je mogoče najti na naslovu http://www.un.org/millenniumgoals/.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki