marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Novi trojanski konj za operacijski sistem Symbian


26.10.2005
Objavil: Marko Likar

''SymbOS/Cardblock.A'' je prvi trojanski konj za Symbian, ki napade MMC kartico. Telefon lahko okužite, če nanj naložite piratsko verzijo Biscomputovega programa InstantSis.

Ko je nameščen, se Cardblock.A predstavi kot "skrekana" verzija InstallSis, s katerim naj bi bilo možno že nameščene .sis datoteke prenesti na drugo napravo.

Vendar pa, ko uporabnik zažene okužen program, da bi prekopiral .sis datoteke, se aktivira Cardblock.A in v telefonu izbriše kritične sistemske datoteke ''system'' in ''mail'' mape. Nato sledi blokiranje kartice z naključno ustvarjeno zaščitno kodo, ki jo določi kartici. Ko je telefon enkrat ponovno zagnan, kartica več ni navoljo, niti za aparat niti za kakšno drugo prenosno napravo, razen če vpišete zaščitno kodo. Zato, ker je zaščitna koda naključna in ni posredovana uporabniku, so kartica in podatki na njej neuporabni, dokler kartice ne odklenete.

Posledično izbrisu sistemskih datotek na telefonu se izgubijo MMS in SMS sporočila, podatki o nameščenih aplikacijah ter številke v telefonskem imeniku, SIM pa ni prizadeta. Kar pomeni, da uporabnik izgubi nadzor in pregled nad nameščenimi aplikacijami, celotnim telefonskim imenikom in nadzor nad nekaterimi pomembnimi sistemskimi datotekami.

Starejši telefoni serije 60, kot sta nokia 6600 on 6670, napad na telefon preživijo z lahkoto, saj en ponovni zagon zadostuje in so sistemske datoteke nazaj, vendar pa je kartica še vedno neuporabna. Novejši telefoni, kot je npr. nokia 6630, ki uporabljajo novejšo verzijo Symbiana, dobijo močnejši udarec. Zagon telefona ne bo uspel in bo prikazoval sporočilo, da je potrebno telefon odnesti na servis, vendar pa se ga lahko usposobi s trdim resetom s posebno kombinacijo tipk, ki je pri vseh telefonih serije 60 enaka. Vendar pa to resetiranje pomeni tudi izgubo vseh podatkov na telefonu, in je zato potrebno spet vse na novo nastaviti.

Virus je bil vnesen v podatkovno bazo F-Secure Mobile Anti-Virus programa, s pomočjo katerega ga je tudi možno odkriti, vendar pa še nastale probleme z MMC kartico preučujejo in nanj iščejo rešitev.

Cardblock.A ni grožnja za ljudi, ki uporabljajo legalno programsko opremo za telefone, medtem ko drugim uporabnikom, ki tega ne počnejo, postaja velika grožnja!

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki