marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Nokia Siemens z 10.1 Mbps omrežjem


26.05.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Nokia Siemens Networks in avstrijski mobilni operater Mobilkom Austria so testirali in obenem demonstrirali I-HSPA (Internet High Speed Packet Access) tehnologijo. Zadeva dobesedno "leti", saj so med podatkovnim klicom zabeležili hitrosti okoli 10.1 megabitov na sekundo.

Uporaba mobilnikov napreduje in prenašajo se vse večje količine vsebin (recimo Nokiin Music service). Uporabniki logično zahtevajo vse večje hitrosti povezave.

Trenutna HSDPA tehnologija omogoča hitrosti do 7.2 Mbps, vendar še to samo v teoriji. Omejena pa je tudi na malo število mobilnikov. Nova tehnologija podjetja Nokia Siemens bi lahko pripeljala visoke hitrosti povsod in vsem uporabnikom.

I-HSPA omrežje predstavlja zanimivo arhitekturo glede 3G omrežij. Tako se bazna postaja poveže neposredno na internet.

Nova tehnologija bo tako omogočila cenejši in boljši prehod na naslednji korak mobilnih prenosov podatkov - k LTE (Long Term Evolution) omrežju. Hitrosti v omenjem omrežju naj bi se hipotetično gibale do 178Mbps.

Podjetje Nokia Siemens so dolgotrajni zagovorniki I-HSPA tehnologije, vendar imajo konkurenco z še enim 4G sistemom - WiMAX. Znalo pa bi se zgoditi, da se bo prehod na novo tehnologijo zgodil v korist LTE omrežja.

Kakšnih novic o dosegljivosti I-HSPA omrežja ali kateri operaterji ga bodo uporabljali še ni.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki