marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Nokia uspešna tudi v tretjem četrtletju


26.10.2007
Objavil: Thomas Bergant

Čisti prihodki od prodaje so se v tretjem četrtletju leta 2007 zvišali za 28%, na 12,9 milijarde EUR, v primerjavi z 10,1 milijarde EUR iz tretjega četrtletja leta 2006. V primeru stabilne valute bi se čisti prihodki skupine povečali za 32%.

Dobiček iz poslovanja skupine se je v tretjem četrtletju leta 2007 zvišal za 69%, na 1,9 milijarde EUR (vključno z negativnimi izrednimi postavkami v višini 26 milijonov EUR), v primerjavi z 1,1 milijarde EUR iz tretjega četrtletja leta 2006 (vključno z negativnimi izrednimi postavkami v višini 128 milijonov EUR). Izredne postavke v tretjem četrtletju leta 2007 so vključevale 86 milijonov EUR za stroške reorganizacije in druge enkratne postavke v zvezi s podjetjem Nokia Siemens Networks (ki so vplivale na dobiček iz poslovanja podjetja); in dobiček od prodaje nepremičnin v višini 60 milijonov EUR (ki je vplival na skupne dejavnosti skupine). Operativna marža skupine je v tretjem četrtletju leta 2007 znašala 14,4% (10,9%), vključno z negativnimi izrednimi postavkami v neto višini 26 milijonov EUR. Brez izrednih postavk je operativna marža skupine v tretjem četrtletju leta 2007 znašala 14,6% (12,2%).

MOBILNE NAPRAVE
V tretjem četrtletju leta 2007 je skupna količina mobilnih naprav naših poslovnih skupin Mobile Phones, Multimedia in Enterprise Solutions dosegla 111,7 milijonov enot, kar predstavlja 26% letno rast in 11% posledično povečanje. Skupna količina naprav v celotni mobilni industriji je v enakem obdobju dosegla ocenjenih 286 milijonov enot, kar predstavlja 17% letno rast in 9% posledično povečanje.

V industriji konvergenčnih naprav so količine narasle na ocenjenih 31,7 milijonov enot, v primerjavi z ocenjenimi 19,5 milijoni enot iz tretjega četrtletja leta 2006. Količina konvergenčnih naprav naše družbe je narasla na 16 milijonov enot, v primerjavi z 10,4 milijoni enot iz tretjega četrtletja leta 2006. V tretjem četrtletju leta 2007 smo prodali več kot 9 milijonov naprav iz palete Nseries in skoraj 2 milijona naprav iz palete Eseries.

Na osnovi predhodnih tržnih analiz je tržni delež družbe v tretjem četrtletju leta 2007 znašal 39%, v primerjavi s 36% iz tretjega četrtletja leta 2006 in 38% iz drugega četrtletja leta 2007. Letno poviševanje tržnega deleža družbe predstavlja posledico velikih dobičkov ustvarjenih v Evropi, na Bližnjem Vzhodu, v Afriki, azijsko-pacifiški regiji ter na Kitajskem. Tržni delež družbe je doživel letno znižanje v Latinski in Severni Ameriki. Družba je doživela izrazito ponovno povečanje tržnega deleža v Severni Ameriki ter v manjši meri na Kitajskem in v azijsko-pacifiški regiji. Tržni delež družbe je ponovno upadel v Evropi, Latinski Ameriki, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki. Prodajo naprav družbe v tretjem četrtletju leta 2007 je do neke mere omejilo pomanjkanje komponent, kar se do določene mere nadaljuje v zadnjem četrtletju leta 2007. Na hitro rastočem trgu je tovrstno pomanjkanje povezano s pričakovanim velikim povpraševanjem po izdelkih Nokia in sezonski rasti industrije v zadnjem četrtletju.

Povprečna prodajna cena naprav Nokia je v tretjem četrtletju leta 2007 znašala 82 EUR, kar pomeni znižanje iz 93 EUR v tretjem četrtletju leta 2006 in znižanje iz 90 EUR v drugem četrtletju leta 2007. Nižja letna in zaporedna prodaja ASP naprav v tretjem četrtletju leta 2007 je predvsem rezultat bistveno višjega prodajnega deleža naprav vstopnega razreda, predvsem v kategoriji pod 30 EUR, v kateri je bila industrijska rast znatna in v kateri ima Nokia vodilni tržni delež. Marže družbe na področju naprav vstopnega razreda (vključno s kategorijo pod 30 EUR) so bile v tretjem četrtletju leta 2007 visoke, zahvaljujoč obsegu proizvodnje družbe, nizki stroškovni strukturi, distribuciji na svetovni ravni in vodilni blagovni znamki.

OLLI-PEKKA KALLASVUO, GLAVNI DIREKTOR DRUŽBE NOKIA:
»Nokia je v tretjem četrtletju utrdila svoj vodilni položaj v industriji mobilnih naprav. Na zahtevnem trgu smo sočasno zvišali tržni delež in operativne marže. Kakovost in obseg našega portfelja naprav nam še naprej zagotavlja dobro konkurenčno prednost in prepričan sem, da je položaj obetaven tudi za naslednje leto.«

OBETI ZA MOBILNO INDUSTRIJO IN DRUŽBO NOKIA
- V družbi Nokia v zadnjem četrtletju leta 2007pričakujemo ponovno porast prodaje mobilnih naprav v celotni industriji.
- Pričakujemo, da bo tržni delež naših naprav v zadnjem četrtletju leta 2007 ponovno ostal na približno enaki ravni, kar bo privedlo do pričakovanega povečanja našega tržnega deleža v celem letu 2007.
- Pričakujemo, da bo količina prodanih mobilnih naprav v letu 2007 dosegla približno 1,1 milijarde enot, kar predstavlja povečanje iz približno 978 milijonov enot, ki jih ocenjujemo za leto 2006.
- Še nadalje pričakujemo rast vrednosti industrije mobilnih naprav v letu 2007, vendar tudi določen upad na področju ponudnikov aplikacijskih storitev, ki bo odseval predvsem naraščajoči vpliv novo nastajajočih trgov in splošnih konkurenčnih dejavnikov.
- V letu 2007 še nadalje pričakujemo neznatno tržno rast na področju mobilne in stacionarne infrastrukture ter povezanega trga storitev, izraženo v evrih.
- Cilj stroškovne sinergije naše družbe in podjetja Nokia Siemens Networks za le-to je še naprej dosegati približno 1,5 milijarde EUR letne stroškovne sinergije do konca leta 2008.
- S podjetjem Nokia Siemens Networks smo identificirali nadaljnjih 500 milijonov EUR letne stroškovne sinergije, večina katere bo po sedanjih predvidevanjih realizirana do konca leta 2008.
- Prilagodili smo prejšnjo oceno o stroških v višini 1,5 milijarde EUR, povezanih s stroškovno sinergijo za podjetje Nokia Siemens Networks, ki jih sedaj ocenjujemo na nekaj čez 2 milijardi EUR. Skupni ocenjeni stroški odražajo skupno letno ciljno sinergijo v višini 2 milijard EUR in povečano vidljivost dodatnih 500 milijonov EUR ciljne stroškovne sinergije, vključno s potencialno potrebo po nadaljnji izboljšavi portfelja izdelkov podjetja Nokia Siemens Networks, na način, ki predhodno ni bil identificiran ob ustanovitvi podjetja 1. aprila 2007.
- Ocenjujemo, da bo večina preostalih predvidenih odhodkov vezanih za stroškovno sinergijo za podjetje Nokia Siemens Networks zabeleženih v zadnjem četrtletju leta 2007. Skupni stroški reorganizacije, zabeleženi do konca tretjega četrtletja leta 2007, znašajo 991 milijonov EUR.

NOKIA SIEMENS NETWORKS
Čisti prihodki od prodaje v tretjem četrtletju leta 2007 znašajo 3,7 milijarde EUR. Rezultati podjetja za tretje četrtletje leta 2007 niso neposredno primerljivi z rezultati iz tretjega četrtletja leta 2006, ki so vključevali samo nekdanjo poslovno skupino Nokia Networks. Vendar pa so se čisti prihodki od prodaje zvišali za 7% v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2007, ki predstavlja prvo četrtletje delovanja podjetja.
Dobiček iz poslovanja podjetja v tretjem četrtletju leta 2007 je negativnih 120 milijonov EUR, z operativno maržo v višini -3,3%. Evidentirani dobiček iz poslovanja za tretje četrtletje leta 2007 vključuje 86 milijonov EUR za stroške reorganizacije in druge enkratne postavke podjetja. Dobiček iz poslovanja za tretje četrtletje leta 2007 brez teh posebnih postavk znaša negativnih 34 milijonov EUR, z operativno maržo v višini -1,0%, kar predstavlja izboljšanje glede na primerljivo operativno maržo iz drugega četrtletja leta 2007, ki je znašala -10,5%. Izboljšanje operativne marže je posledica višjih čistih prihodkov od prodaje in odsotnost z nakupom povezanih prilagoditev popisnih vrednosti v višini 182 milijonov EUR, ki so vplivale samo na drugo četrtletje leta 2007. Dobiček iz poslovanja v tretjem četrtletju leta 2007 je prav tako vključeval 144 milijonov EUR za amortizacijo neopredmetenih sredstev in drugih postavk v zvezi z obračunavanjem nakupne cene. Operativna marža v tretjem četrtletju leta 2007 znaša pozitivne 3%, brez posebnih postavk in postavk v zvezi z obračunavanjem nakupne cene.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki