marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

slikaOnePlus Nord ni prestal testa upogljivosti
31.07.2020

Novo predstavljeni OnePlus Nord je cenejša različica modelov OnePlus 8 in 8 Pro, zato so pri podjetju zelo verjetno varčevali pri njegovi izdelavi. Uporablja manj zmogljiv procesor Snapdragon 765G, manjši zaslon in plastičen okvir.

slikaiPhone 12 šele konec oktobra?
29.07.2020

Applova nova generacija mobilnikov iPhone 12 bo na voljo šele konec oktobra oz. na začetku novembra. Vsaj tako v novem poročilu trdijo na japonski strani macotakara.jp.

članki

Navigacija GPS v mobilnih terminalih Nokia in kratki napotki


30.05.2007
Objavil: Uredništvo

Na tržišče prihaja vse več mobilnih telefonov z vgrajenim GPS sprejemnikom. Prvi terminali Nokia z vgrajenim GPS sprejemnikov so N95, E90 in 6110 Navigator ter avto navigacijska naprava Nokia 330. Ti terminali bodo že imeli prednaloženo aplikacijo, preko katere lahko pregledujemo zemljevide, naredimo načrt poti, iščemo najbližje hotele, restavracije, bankomate, bencinske postaje ...

Nokia N95 in E90
Aplikacija, ki je prednaložena na terminalih Nokia N95 in E90 se imenuje Smart2go in se nahaja na spletni strani: http://mobilesearch.nokia.com ali http://www.smart2go.com. Aplikacija je brezplačna in jo lahko namestimo tudi na ostale terminale Nokia z operacijskim sistemom Symbian S60 3rd edition, ki nimajo vgrajenega GPS sprejemnika. V tem primeru lahko pregledujemo zemljevide, če pa želimo tudi lokacijske storitve, moramo uporabiti zunanji GPS modul - na primer Nokia LD-3W.

Aplikacija Smart2go je brezplačna, prav tako so brezplačni zemljevidi. Zemljevidi na terminalih Nokia N95 in E90 ob nakupu ne bodo prednaloženi. Zemljevide lahko nalagamo v spomin terminala sproti preko mobilnega omrežja GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA ali WLAN oziroma si na osebni računalnik namestimo program Map Loader, ki je brezplačno na voljo na prej omenjenih povezavah in na ta način na pomnilniško kartico brezplačno naložimo zemljevide za posamezne regije oziroma države. Dodatne zemljevide preko programa Map Loader lahko shranjujemo le na pomnilniško kartico. Pomnilniška kartica mora biti pred nalaganjem zemljevidov, v primeru, da ni priložena v prodajnem kompletu, najprej formatirana. Nato najprej na telefonu zaženemo aplikacijo Zemljevidi, da le ta na pomnilniški kartici ustvari ustrezne mape. Šele sedaj lahko povežemo terminal preko kabelske povezave z računalnikom in izberemo način USB za prenos podatkov ali pa vstavimo pomnilniško kartico v čitalec pomnilniških kartic ter na osebnem računalniku zaženemo program Map Loader. Po želji lahko izberemo zemljevide različnih držav in jih shranimo na pomnilniško kartico. Slovenija je podrobno pokrita, kar se lahko sami prepričate. Nalaganje dodatnih zemljevidov s pomočjo programa MapLoader preko Bluetooth ali Infrardeče povezave ni možno.

Terminala Nokia N95 in E90 nas ob nakupu ne bosta znala glasovno voditi, lahko pa si izdelamo načrt poti. Pri izdelanem načrtu poti izberemo način Začni sledenje, kar pomeni, da terminal na zemljevidu izriše pot, mi pa lahko v vsakem trenutku vidimo naš trenutni položaj.
Če izberemo možnost išči po naslovu ali imenu, nam aparat trenutno v Sloveniji in nekaterih ostalih državah še ne vrne rezultatov, zaradi tega je priporočljivo, da pri načrtu poti kot izhodišče ali destinacijo izberem točko iz položaja GPS, orientacijske točke ali iz zemljevida.

Glasovna navigacija je dodatna storitev, ki jo je treba pred uporabo aktivirati in velja le za izbrano regijo. Med izbranimi regijami so države Srednje, Zahodne in Severne Evrope, ZDA, Kanade in Avstralije. Trenutno Slovenije še ni na seznamu. Za regije iz seznama lahko kupimo tedensko, mesečno, letno ali tri letno licenco. Tedenska licenca stane 6.5 EUR, mesečna 8 EUR, letna 60 EUR, 3-letna pa 70 EUR. Plačamo lahko s kreditno kartico ali tako da obremenimo svoj telefonski račun.
Zelo dobrodošla funkcija je tudi iskanje po kategorijah, ki omogoča, da nam aplikacija najde bližnje bankomate, bencinske postaje, bolnišnice, hotele, restavracije, železnišče postaje … in jih prikaže na zemljevidu.

Nokia 6110 Navigator in Nokia 330

Nokia 6110 Navigator in namenska navigacijska naprava Nokia 330 imata za razliko od terminalov Nokia N95 in E90 nameščeno aplikacijo in karte ponudnika Route 66. Nokia 6110 Navigator in Nokia 330 nas znata že ob nakupu glasovno voditi.

Terminal Nokia 6110 Navigator ima vgrajen A-GPS. Podprti GPS (A-GPS) je dobrodošel v primerih, kot se nahajamo v zaprtih prostorih ali, ko je signal iz satelitov, ki ga dobimo iz običajnih GPS sprejemnikov, prešibek. V tem primeru GPS sprejemnik preko mobilnega omrežja pridobi pomožne informacije, le-te pa pohitrijo pridobivanje podatkov, zmanjšajo porabo energije in izboljšajo občutljivost. Seveda je v tem primeru potrebna podpora omrežja. Žal zaenkrat v Sloveniji funkcije A-GPS ne podpira še nobeden mobilni operater.

V prodajnem kompletu terminala Nokia 6110 Navigator bodo na pomnilniški kartici prednaloženi lokalni zemljevidi pripravljen na takojšnjo navigacijo. Ostali zemljevidi bodo na voljo dodatno preko spletnega nakupa, prav tako tudi prometne informacije, vremenske informacije in turistični vodniki. Slovenija je v primerjavi z aplikacijo Smart2go trenutno slabše pokrita. Posodobitve zemljevidov bodo na voljo preko spletne strani Nokia oziroma ponudnika Route 66 (www.66.com).

Nokia 330 je popolna avto navigacijska naprava z govornimi navodili in puščicami, ki na zemljevidu označujejo zavijanje. Ima velik 3,5” ekran občutljiv na dotik, velike namenske tipke za lažje upravljanje v vozilu in zelo hitro preračunavanje v primeru oddaljitve od začrtane smeri. Poleg lokacijskih funkcij pa ima vgrajen tudi MP3 predvajalnik, video predvajalnik in pregledovalnik slik.
V prodajnem kompletu so na priloženi pomnilniški kartici 2GB SD prednaloženi zemljevidi za celotno Evropo. Slovenija je trenutno pokrita podrobno z ulicami za Ljubljano in Maribor, sicer pa so vidne tudi vse pomembnejše ceste. Nadgradnja zemljevidov bo na voljo preko spletnih strani Route 66.

Članek je napisan z namenom nuditi pomoč uporabnikom pri najbolj pogostih težavah in napakah pri uporabi navigacije v mobilnih terminalih Nokia. V dokumentu so le priporočila in splošne informacije.

Podjetje Teleray d.o.o. ne jamči za natančnost, zanesljivost ali vsebino tega dokumenta. Teleray d.o.o. pod nobenim pogojem ne prevzema odgovornosti za kakršno koli izgubo podatkov ali dohodka ali kakršno koli posebno, naključno, posledično ali posredno škodo, ki bi nastala na kakršen koli način z uporabo tega članka.

Avtor:
Andrej Adlešič
Tehnična podpora
Teleray d.o.o.
Riharjeva c. 38
1000 Ljubljana
Tel.: 01/47 60 803
podpora@teleray.si
www.nokia.si

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki