marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMicrosoft ukinja aplikacijo Cortana za Android in iOS
16.04.2021

Microsoftovi aplikaciji Cortana za Android in iOS sta uradno prenehali delovati 31. marca 2021. Microsoftova glasovna pomočnica, alternativa Googlovemu Assistantu in Siri bo še naprej delovala v sistemu Windows 10.

slikaMediaTek leta 2020 prvi proizvajalec čipov za pametne telefone
14.04.2021

Novo poročilo DigiTimes razkriva, da je bil MediaTek leta 2020 prvi proizvajalec čipov za pametne telefone. Izjemna rast blagovne znamke je zasluga naraščajočih naročil ključnih OEM proizvajalcev, Huaweijeve prepovedi v ZDA in strateške napovedi družbe o novi liniji čipov Dimmensity z vgrajenimi modemi 5G.

slikaiPhone 13 Pro Max bo imel objektiv f/1.5
12.04.2021

Priznani analitik Ming-Chi Kuo je v pismu investitorjem razkril, da bo imel iPhone 13 Pro Max drugačno glavno kamero bolj kot drugi predstavniki serije 13. iPhone 13 Pro Max bo tako imel nekoliko svetlejšo lečo f/1.5, medtem ko bodo ostali za svoje glavne kamere imeli lečo f/1.6.

slikaHuawei z vodilnim položajem na trgu nosljivih naprav
08.04.2021

Z razcvetom trga nosljivih naprav si podjetje Huawei nenehno prizadeva zagotoviti dober tržni položaj, v letu 2020 pa je doseglo pomemben mejnik. Poleg najvišje 50,7-odstotne rasti prodaje nosljivih izdelkov na trgu, je podjetje z odprtjem laboratorija Huawei Health Lab nadalje investiralo v raziskave in razvoj.

slikaLG uradno oznanil konec mobilne divizije
06.04.2021

Kar se je govorilo že nekaj časa, je včeraj postalo uradno. LG je oznanil konec mobilne tekme in s tem izstop iz posla s pametnimi telefoni. LG bo svoj fokus in vire sedaj preusmeril na področje komponent električnih vozil, naprav IoT, pametnega doma, robotike, umetne inteligence in rešitev za podjetja.

članki

Nokia in Samsung podpisala pogodbo o licenciranju video patenta


17.03.2021
Objavil: Dare Gliha

Nokia in Samsung sta podpisala licenčno pogodbo za video standarde. Po tej pogodbi bo Samsung Nokii plačeval licenčnino za uporabo video inovacij, ki so jih patentirali Finci. Tu velja poudariti, da gre za krovno podjetje Nokia, HMD Global pri tem poslu ni vključen.

Nokia je za svojo video tehnologijo prejela več nagrad, med drugim štiri nagrade Emmy za tehnologijo in inženiring. Družba je v zadnjih dvajsetih letih v raziskave in razvoj vložila več kot 129 milijard EUR in vložila več kot 20.000 patentov (več kot 3.500 se jih nanaša na 5G).

Obe podjetji imata tudi že dolgo skupno zgodovino. Leta 2013 je Samsung podpisal petletno pogodbo o licenciranju patentov Nokia, nato sta leta 2016 podjetji razširili sporazum o navzkrižni licenci (vendar šele potem, ko je Nokia dobila arbitražo o patentni licenci). Leta 2018 je bilo podpisano še eno podaljšanje patentnega sporazuma.

Nokia pa ni edino podjetje, s katerim ima Samsung tak dogovor. Januarja je Ericsson dobil sodno borbo proti Samsungu v Teksasu zaradi FRAND licenciranja patentov, trenutno pa še vedno potega tožba o tem v Evropi. Vendar pa tudi ta sodni spor ni njun prvi. Pred časom sta se namreč podjetji v sodnem dogovoru sporazumeli, da Samsung Ericssonu izplača kar 650 milijonov dolarjev za uporabo patentov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki