marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung predstavil nov senzor za ure BioActive
19.07.2024

Samsung vodi inovacije digitalnega zdravja in pomaga spremljati zdravje, dobro formo in kondicijo z združevanjem vpogledov ter meritev, da bi uporabnikom omogočil jasno in podrobno izkušnjo dobrega počutja.

slikaBaterija iPhona 16 Pro Max z večjo gostoto baterijskih celic
17.07.2024

Apple si prizadeva najti način za lažjo zamenjavo baterij iPhonov, da bi zadostili predpisom EU. Podjetje bo lepilne zavihke, ki držijo baterijo na mestu, nadomestilo s kovinskim držalom, ki se odpre ob električnem udarcu, kar poimenujejo električno povzročena odstranitev lepila.

slikaSamsung Galaxy Z Flip6 Olympic Edition ekskluzivno za tekmovalce olimpijskih iger
15.07.2024

Samsung je predstavil olimpijsko izdajo svojega novega pametnega telefona Galaxy Z Flip6, ki je posebej zasnovan in prilagojen za vse športnike, ki bodo tekmovali na prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Parizu 2024.

slikaHONOR najavil novi funkciji AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection
12.07.2024

HONOR je razkril dve inovaciji umetne inteligence v napravah, ki sta ustvarjeni za krepitev moči posameznikov in uvedbo nove ravni varnosti uporabnikov. Na sejmu MWC Šanghaj so namreč predstavili svoje najnovejše dosežke na področju umetne inteligence, usmerjene v človeka, in sicer AI Defocus Eye Protection in AI Deepfake Detection.

članki

Odlično četrtletje za finskega velikana


22.07.2006
Objavil: Dare Gliha

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje družbe Nokia Corporation znašali 9,8 milijarde evrov, kar je za 22 odstotkov več kot v istem obdobju lanskega leta. Dobiček je narasel za 50 odstotkov na 1,5 milijarde evrov.

V zadnjem četrtletju je Nokia na tržišču ponudila v prodajo sedem novih mobilnikov, med katerimi so tudi novi produkti iz palete Nokia Nseries in napredni poslovni mobilniki Nokia Eseries, ki so še razširili ponudbo mobilnikov Nokia. Na področju mobilne telefonije tretje generacije je Nokia nadaljevala s hitro rastjo, saj je bilo število prodanih mobilnikov WCDMA kar za 50 odstotkov večje kot v prvem četrtletju tega leta. Nokia je tako dosegla okoli 30-odstotni tržni delež na področju 3G telefonije.

Prodaja mobilnih telefonov

Skupna prodaja družb Mobile Phones, Multimedia in Enterprise Solutions je v drugem četrtletju dosegla 78,4 milijona prodanih mobilnikov, kar predstavlja 29-odstotno rast glede na prejšnje leto. Celotna svetovna prodaja znotraj industrije je v istem obdobju dosegla 230 milijonov prodanih mobilnikov. Prodaja pametnih telefonov je iz lanskih 12 milijonov narasla na letošnjih 18,3 milijone, od tega znaša delež Nokie devet milijonov. Prodaja naprednih mobilnikov izjemno hitro narašča po vsem svetu.

Tržni delež Nokie je znašal 34 odstotkov, kar je odstotek več kot v istem obdobju lanskega leta in odstotek manj kot v prvem četrtletju tega leta.
Povprečna cena mobilnega telefona Nokia je bila v drugem četrtletju 102 evra, medtem ko je bila v istem obdobju lanskega leta 105 evrov.

Pregled po posameznih družbah

Prihodki od prodaje družbe Mobile Phones so v drugem četrtletju narasli za 21 odstotkov na 5,9 milijarde evrov, kar je posledica izjemno napredne konkurenčne ponudbe. Prihodki od prodaje so narasli v vseh regijah, razen v Evropi, največjo rast za so zabeležili na Kitajskem, azijsko-pacifiškem območju in v Latinski Ameriki. Dobiček je znašal 979 milijonov evrov, kar je 24 odstotkov več kot v istem obdobju lanskega leta. V tem četrtletju je družba Mobile Phones predstavila nizkocenovni telefon Nokia 6080 z vgrajeno kamero in telefon Nokia 6151 najcenejši mobilnik iz palete 3G telefonov. Začela se je prodaja 3G mobilnikov Nokia 6233 in Nokia 6234, ki sodita v srednji razred, zabeležili pa so tudi en milijon prodanih glasbenih mobilnikov Nokia 3250, ki so se začeli prodajati v prvem četrtletju.

Kar 141 odstotno rast dobička so zabeležili v družbi Multimedia, saj je le-ta dosegel številko 304 milijone evrov (lani 126 milijonov). Prihodki od prodaje so se povečali za 37 odstotkov na 1,9 milijarde evrov. Prodaja naprednih mobilnikov iz te družbe se je več kot podvojila na azijsko-pacifiških trgih in na Kitajskem. Izjemno dobro sta se prodajala mobilnika Nokia N80 in Nokia N91, predstavljeni pa so bili tudi novi produkti iz palete Nokia Nseries: N93, N72 in N73. V času svetovnega nogometnega prvenstva je Nokia ponudila možnost spremljanja mobilne televizije na mobilniku Nokia N92, ki podpira standard DVB-H.

Prihodki od prodaje v družbi Enterprise Solutions so znašali 283 milijonov, kar pomeni 43-odstotno rast glede na isto obdobje lanskega leta, še vedno pa so zabeležili izgubo 63 milijonov evrov, kar je manj, kot je znašala v istem obdobju lanskega leta (76 milijonov). Ključni trenutek te družbe je bil začetek prodaje trojčka produktov iz poslovne palete Nokia Eseries – E60, E61 in E70, napovedali pa so tudi razširitev palete s telefonom Nokia E50.

Prodaja na področju mobilne infrastrukture je narasla za devet odstotkov na 1,8 milijarde evrov. Nokia beleži konstantno rast tega sektorja, na kar vpliva razvoj novih tržišč. Prodaja se je podvojila na področju Srednjega Vzhoda in Afrike. Dobiček družbe Networks je zrasel za 91 odstotkov na 399 milijonov evrov. Olli-Pekka Kallasvuo, predsednik uprave družbe Nokia Corporation, je še poudaril, da je bil eden od ključnih trenutkov v tem četrtletju tudi odločitev o združitvi moči družb Nokia in Siemens na področju mobilne in fiksne omrežne infrastrukture.

Nokia predvideva, da bo število prodanih mobilnikov naraslo tudi v tretjem četrtletju tega leta, hkrati pa pričakujejo, da bo tržni delež Nokie ostal podoben, kot so ga zabeležili konec drugega četrtletja. Glede na rezultate prve polovice letošnjega leta Nokia še vedno pričakuje, da bo število prodanih mobilnikov naraslo za 15 odstotkov (lani je znašalo 795 milijonov).

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki