marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Nepremagljivost dvojne kamere


26.02.2017
Objavil: Thomas Bergant

Telefonske kamere so napredovale iz preprostih, omejenih in nizko resolucijskih naprav v napredne rešitve, ki lahko konkurirajo klasičnim fotoaparatom. Danes se le redki, ki imajo dober pametni telefon, odločijo tudi za nakup kompaktnega fotoaparata.

Proizvajalci telefonov se trudijo še bolj razviti mobilno fotografijo, največji izziv pa je majhnost naprav, v katere morajo vgraditi senzorje in leče. Huawei je v partnerstvu z Leico, legendarno nemško blagovno znamko, našel rešitev v dvojni kameri, ki ima dvojni senzor in dvojno lečo.

Eden večjih izzivov proizvajalcev telefonov je to, kako spraviti zmogljiv fotoaparat v ozko ohišje telefona. Poskusi, pri katerih so poskušali združiti telefon s klasičnimi lečami, se zaenkrat niso obnesli. Glavna prednost kamere Huawei je v dveh senzorjih, pri čemer eden ujame barvno fotografijo, drugi pa črno-bel spekter. Ta ne uporablja filtrov, kot jih barvni senzor, kar pomeni, da vsak piksel ujame informacijo, ki je lahko polno uporabljena. Zato je fotografija, ki je posneta z monokromatskim senzorjem bolj natančna, ne glede na to, da je resolucija enaka barvnemu.

Monokromatski senzorji tudi v kamerah
Koncept monokromatskih senzorjev ni nov in je uporabljen že v nekaterih Leica kamerah. Sodelovanje Leice in Huaweija pa je prvič postreglo s črno-belo kamero na telefonih, kar prinaša boljšo kakovost tako črno-belih kot barvnih fotografij. Tako Huawei P9 in Mate 9 Pro imata dva senzorja, ki z združenimi močmi uporabniku ponudita kar najboljšo fotografijo, tudi v slabših svetlobnih pogojih.
Dve kameri lahko ponudita tudi “blur efekt”, ki ga poznamo iz SLR-jev. Pametni telefon lahko natančno izračuna globino polja in zamegli le ozadje, ne pa tudi objekta. Ta efekt je zelo uporaben pri portretni fotografiji, ko želimo, da je oseba resnično izpostavljena na fotografiji. Nekatere aplikacije želijo doseči podoben učinek tudi na telefonih z enim senzorjem, vendar je zaradi manjka ene kamere ta efekt precej slabši kot pri dvojni kameri.

Senzorji še niso vse
Tudi dvojna kamera ne bi funkcionirala najbolje brez nekaj klasičnih, visoko kakovostnih rešitev. Hitro in pravilno fokusiranje je nujno za dobro fotografijo, ki velikokrat potrebuje hiter reakcijski čas. Huawei je razvil fokusiranje iz treh komponent. Fokus, ki deluje s pomočjo laserja, najbolje deluje na kratkih razdaljah, odlično pa se obnese tudi v slabših svetlobnih pogojih. Ostrenje ob pomoči zaznavanja faze je način, ki nima omejitev pri razdalji. Kadar potrebujemo visoko natančnost, dodatno pomaga zaznavanje kontrasta. Tako je hibridni fokus, ki ga uporablja Huawei, zanesljiv v vsakem okolju.
Načini snemanja

Aplikacija kamere na telefonih Huawei ponuja širok nabor nastavitev, ki omogočajo kreativno fotografijo. Poleg svetlobnih učinkov je preprosto ustvariti “time-lapse” filmček ali selfie v lepotnem načinu. Zanimiva je tudi fotografija v HDR načinu, panorama in snemanje visoko resolucijskih video vsebin. Za napredne uporabnike obstajajo tudi ročne nastavitve in snemanje fotografij v RAW formatu.
Le kaj bo prinesla P10?

Huawei neprestano razvija fotografijo skupaj z Leico. Nedavno predstavljen Mate 9 Pro je postregel s kar 20 mega piksli na monokromatski kameri, dodali pa so tudi optično stabilizacijo. Mate 9 Pro lahko posname video vsebine v ločljivosti 4K. V prihajajočih dneh se obeta predstavitev novega telefona in tehnološki svet je v pričakovanju, s čim bo Huawei navdušil tokrat.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki