marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

članki

Nasveti za odlične fotografije s pametnim telefonom


16.09.2011
Objavil: Dare Gliha

Profesionalni fotoaparat dandanes ni več obvezna oprema na potovanjih. Nove generacije pametnih telefonov namreč vse pogosteje postajajo tudi priročne naprave za fotografiranje. Sodobni mobilni telefoni imajo vgrajene kakovostne kamere, ki omogočajo snemanje fotografij in videoposnetkov v visoki ločljivosti ter tako več kot zadovoljivo nadomestijo fotoaparat na izletu ali krajšem oddihu.

Med fotografsko najbolj izpopolnjene pametne telefone sodi Nokia N8. Ponuja kamero ločljivosti kar 12 milijonov slikovnih točk s Carl Zeiss optiko in ksenonsko bliskavico ter z velikim senzorjem, primerljivim s senzorji v profesionalnih digitalnih kamerah.

Z zmogljivim pametnim telefonom, spodnjimi nasveti za izboljšanje fotografij in nekaj dodatnimi aplikacijami iz Ovi Trgovine bodo fotografije dopustniških dogodivščin in nepozabnih trenutkov prav tako osupljive kot tiste, posnete s profesionalnim fotoaparatom.

Nasveti za izboljšanje fotografij, posnetih s pametnim telefonom:

1. Ne uporabljajte digitalnega zooma. Z uporabo digitalnega zooma fotografije postanejo manj ostre. Zato je bolje uporabiti optični zoom, če ga mobilni telefon seveda ima. V nasprotnem primeru se je namesto uporabe digitalnega zooma za dodatno povečavo bolje premakniti bližje objektu.
2. Upoštevajte svetlobne razmere. Kamera mobilnega telefona v ekstremnih svetlobnih razmerah – tako v okoliščinah s premalo kot tudi s preveč svetlobe – zajame slabše posnetke. Zato je objekt fotografiranja najbolje posneti z različnih zornih kotov in tako ugotoviti, katere svetlobne razmere so najbolj primerne za fotografiranje. V slabših svetlobnih razmerah je priporočljivo uporabiti bliskavico. Nokia N8 ima vgrajeno ksenonsko bliskavico, ki omogoča zajemanje kakovostnih fotografij tudi v slabših svetlobnih razmerah. Poleg tega Nokia N8 s fotografij tudi samodejno odstrani rdeče oči.
3. Pri fotografiranju poskusite mobilni telefon držati čim bolj pri miru. Vsak tresljaj namreč zamakne fotografijo, ki tako postane manj ostra. Bolj ko bo mobilni telefon ob zajetju fotografije pri miru, bolj čista bo fotografija.
4. Spoznajte kamero svojega mobilnega telefona in njene značilnosti. Pred začetkom uporabe kamere je priporočljivo preizkusiti njene osnovne funkcije ter tako spoznati, kdaj kamera zajame fotografijo, koliko časa preteče med pritiskom na gumb in dejanskim zajetjem, koliko časa je treba držati gumb za fotografiranje in podobno.

Med primeri vrhunskih video posnetkov, narejenih z Nokio N8, pa je tudi zmagovalni video nagradnega natečaja Nokia N8 Producers slovenskega avtorja Matjaža Klemenčiča z naslovom »I Can Show You«.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki