marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Najnovejša nadzorna plošča za varovanje zasebnosti omogoča boljši nadzor


27.12.2022
Objavil: Dare Gliha

Podatki v vse bolj povezanem svetu igrajo izjemno pomembno vlogo. Vplivajo na naše iskanje informacij, nakupovanje, prikazovanja na spletu ter celo na delovanje naših pametnih naprav. Vsi se zavedamo, da je mogoče podatke uporabiti za izboljšanje spletnih izkušenj, a jih je potrebno hkrati tudi zaščititi.

Nedavna raziskava je pokazala, da več kot polovica (53 %) potrošnikov meni, da je izmenjava podatkov pomembna za nemoteno delovanje družbe. 47 % pa jih podatke z veseljem deli s podjetji v zameno za določene koristi.

Uporabniki telefonov Samsung Galaxy se bodo sedaj lažje odločili, kdo ima vpogled v njihove podatke in kako jih uporablja. Odkar je bila v okviru najnovejše posodobitve uporabniškega vmesnika One UI 5 nadgrajena nadzorna plošča za varnost in zasebnost v napravah Galaxy, je upravljanje varnosti podatkov še enostavnejše kot doslej.

Menija za varnost in zaščito osebnih podatkov sta sedaj združena. To uporabnikom omogoča boljši vpogled v potencialno ogrožene podatke. Nadzorna plošča na enem mestu priročno prikaže stanje varnostnih elementov, uporabnikom omogoči hitro spreminjanje nastavitev in jim pomaga lažje upravljati s tveganji. Elementi, ki najbolj vplivajo na digitalno varnost - vključno z zaklenjenim zaslonom, računi, SmartThings Find, varnostjo aplikacij in posodobitvami - so zdaj dostopni na vrhu nadzorne plošče, s pomočjo intuitivnih rdečih, rumenih ali zelenih alarmov pa lahko že na prvi pogled odkrijete, kjer se pojavljajo potencialna varnostna tveganja. Nadgrajeno vozlišče vključuje takojšnje pozive za dejanja, kot so dovoljenja, zaradi katerih so odločitve o podatkih še bolj pregledne.

Pri zaščiti osebnih podatkov je eden od najpreprostejših načinov, kako zagotoviti, da se vaši podatki ne bodo nevede delili, nadzor nad pravicami aplikacij za dostop do podatkov. Štiri pomembna dovoljenja, s katerimi lahko uporabniki na svojih napravah Galaxy z nekaj hitrimi kliki onemogočijo pravico do souporabe podatkov.

Enostavno upravljanje oglasov: Spletno nakupovanje postaja vse bolj priljubljeno, zaradi številnih platform in aplikacij pa lahko oglasi in priporočila hitro postanejo preobremenjujoči. Navdušeni kupci, ki ne želijo biti preplavljeni z oglasi, lahko obiščejo nadzorno ploščo za varnost in zasebnost, kliknejo zavihek Zasebnost, nato v meniju Oglasi izberejo možnost "Izbriši AD ID". To pomeni, da se lahko uporabniki izognejo nezaželenim priporočilom, medtem ko še naprej nakupujejo v svojih priljubljenih aplikacijah in jih uporabljajo.

Nadzor nad mikrofonom in kamero: Uporabniki naprav Galaxy lahko natančno izberejo do katerih njihovih podatkov lahko dostopa določena aplikacija. Glede na trenutno situacijo lahko zahtevajo različna dovoljenja za aplikacije. Igralci iger med igranjem pogosto komunicirajo z drugimi. Če ugotovijo, da lahko aplikacija za igranje iger ves čas dostopa do mikrofona njihove naprave, lahko to onemogočijo v meniju Zasebnost na nadzorni plošči Varnost in zasebnost in prilagodijo svoje nastavitve - vključno z onemogočenim dostopom do mikrofona, ko aplikacija ni v uporabi, ali izbiro, da dostop do mikrofona sploh ni mogoč. Enake možnosti so na voljo za dostop do kamere.

Enostavno upravljanje storitev, ki temeljijo na lokaciji: Lokacija je podatek nad katerimi želijo imeti uporabniki nadzor, saj vse več aplikacij uporablja storitve, ki temeljijo na lokaciji. Nešteto aplikacij ves čas spremlja lokacijo uporabnikov. V meniju Zasebnost na nadzorni plošči Varnost in zasebnost lahko uporabniki vidijo, katere aplikacije so v zadnjih 24 urah sledile njihovi lokaciji. Tako lahko hitro izberejo novo nastavitev, na primer deljenje le med uporabo aplikacije za stvari, kot je deljenje vožnje, ali pa sploh ne. S preklapljanjem nastavitev na podlagi individualnih želja lahko uporabnik onemogoči natančno sledenje lokaciji in omogoči le okvirno sledenje, ki ne razkrije natančne lokacije.

Posodobite nastavitve aplikacij: Veliko aplikacij se prenese za posamezno priložnost, nato pa ostanejo nameščene in neuporabljene dlje časa. Ljudje se pogosto ne zavedajo, da lahko te aplikacije še mesece po namestitvi sledijo njihovim podatkom in dejavnostim, ne glede na to, ali jih uporabljajo ali ne. Da bi preprečili, da bi aplikacije dostopale do več podatkov kot je potrebno, bodo naprave Galaxy proaktivno varovale zasebnost uporabnikov z odstranjevanjem dovoljenj aplikacijam, ki jih že nekaj časa niso uporabljali. Če želijo uporabniki dovoljenja ponovno vzpostaviti, lahko to kadarkoli storijo v nadzorni plošči za Varnost in zasebnost.

Da bi lahko sledil hitremu razvoju sveta, v katerem je uporaba podatkov ključnega pomena, bo Samsung še naprej posvečal veliko pozornosti varnosti in zasebnosti uporabnikov. Uporabnikom naprav Galaxy bo tudi v prihodnje skušal zagotovil boljši nadzor nad osebnimi podatki.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki