marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

slikaTelemach predstavil največjo 5G pokritost
08.09.2021

Telemach uspešno nadgrajuje svoje mobilno omrežje pete generacije, ki je sedaj na voljo že po enajstih večjih mestih po Sloveniji. Pri podjetju trdijo, da s tem uporabnikom nudijo največjo pokritost z gigabitnimi hitrostmi in pravo 5G uporabniško izkušnjo.

članki

Mobitel že vzpostavlja HSDPA


28.09.2006
Objavil: Thomas Bergant

Družba Mobitel nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA, ki bo na voljo tudi Mobiuporabnikom. S tem tudi v Slovenijo prihaja mobilni prenos podatkov z megabitnimi hitrostmi.

Mobitel že sedaj nudi pester izbor podatkovnih kartic HSDPA, v prihodnosti pa bodo na voljo tudi mobilni telefoni s podporo megabitnim prenosnim hitrostim.

Mobitel nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) in kot prvi slovenski operater omogoča mobilni prenos podatkov z megabitnimi hitrostmi. Strokovnjaki družbe Mobitel so zadovoljni z rezultati preizkušanja HSDPA. Terminalna oprema že sedaj omogoča do 1,8 Mb/s v smeri proti uporabniku in do 384 kb/s v smeri proti omrežju, v prihodnje pa napovedujejo mobilni prenos podatkov s hitrostjo do 3,6 Mb/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev.

Za uporabo megabitnih hitrosti uporabniki potrebujejo primerne mobilnike oziroma PC-kartice HSDPA. Mobitel že sedaj po ugodnih cenah zagotavlja različne modele PC-kartic HSDPA, v prihodnjih mesecih pa bo ponudbo še bogatil, saj HSDPA v svojih modelih PC-kartic in mobilnikov napovedujejo vsi vodilni proizvajalci. Terminali HSDPA delujejo tako v omrežjih UMTS kot tudi GSM/GPRS. Zagotovljeno je samodejno prehajanje med omrežji, povsod, kjer je omrežje UMTS nadgrajeno s HSDPA pa je omogočena megabitna hitrost podatkovnega prenosa. HSDPA je možno uporabljati tudi v tujini, povsod, kjer ima Mobitel sklenjeno gostovanje UMTS in je tamkajšnji operater svoje omrežje že nadgradil s HSDPA. Ker to tehnologijo uvajajo skoraj vsi napredni mobilni operaterji po svetu, bo megabitni mobilni prenos kmalu omogočen v večini razvitih držav sveta.

Mag. Bojan Dremelj, direktor družbe Mobitel in predsednik uprave Telekoma Slovenije pozdravlja novost v Mobitelovi ponudbi: »Sem eden prvih uporabnikov HSDPA in sem navdušen. Gre za velik korak v mobilnih telekomunikacijah in prepričan sem, da bo navdušil naše uporabnike. HSDPA dopolnjuje celovito ponudbo Skupine Telekom Slovenije, saj megabitni širokopasovni dostop omogočamo ne samo po »žicah«, temveč tudi po »zraku«. Naši uporabniki si zaslužijo najboljše storitve po ugodni ceni. Skupen cilj vseh članic Skupine Telekom Slovenije je storiti vse, da zagotovimo njihovo zadovoljstvo.«

Dr. Mitja Štular, direktor Področja za tehnologijo v Mobitelu napoveduje hitro uveljavitev HSDPA: »Tehnologija, s katero so omogočene megabitne prenosne hitrosti, prinaša veliko prednosti za uporabnike, zato sem prepričan, da se jih bo večina odločila za mobilne terminale, ki poleg UMTS podpirajo tudi HSDPA.«

HSDPA bo omogočen v celotnem omrežju Mobitel UMTS, ki pokriva že več kot 70% prebivalstva Slovenije. Proces nadgradnje celotnega omrežja UMTS poteka postopno in bo končan v nekaj mesecih. HSDPA je že sedaj omogočen na več sprejemno-oddajnih postajah v Ljubljani.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki