marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaIDC predvideva 12 odstotni padec prodaje mobilnikov v letošnjem letu
05.06.2020

Zadnja napoved analitikov IDC glede prodaje mobilnikov je razkrila, da bo padec v letošnjem letu kar 12 odstoten. Pričakuje se, da bo letos prodanih 1,2 milijarde mobilnikov, kar je 11,9 odstotni padec glede na lansko leto. Nova predvidevanja bazirajo na rezultatih prvega četrtletja.

slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

članki

Mobitel že vzpostavlja HSDPA


28.09.2006
Objavil: Thomas Bergant

Družba Mobitel nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA, ki bo na voljo tudi Mobiuporabnikom. S tem tudi v Slovenijo prihaja mobilni prenos podatkov z megabitnimi hitrostmi.

Mobitel že sedaj nudi pester izbor podatkovnih kartic HSDPA, v prihodnosti pa bodo na voljo tudi mobilni telefoni s podporo megabitnim prenosnim hitrostim.

Mobitel nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) in kot prvi slovenski operater omogoča mobilni prenos podatkov z megabitnimi hitrostmi. Strokovnjaki družbe Mobitel so zadovoljni z rezultati preizkušanja HSDPA. Terminalna oprema že sedaj omogoča do 1,8 Mb/s v smeri proti uporabniku in do 384 kb/s v smeri proti omrežju, v prihodnje pa napovedujejo mobilni prenos podatkov s hitrostjo do 3,6 Mb/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev.

Za uporabo megabitnih hitrosti uporabniki potrebujejo primerne mobilnike oziroma PC-kartice HSDPA. Mobitel že sedaj po ugodnih cenah zagotavlja različne modele PC-kartic HSDPA, v prihodnjih mesecih pa bo ponudbo še bogatil, saj HSDPA v svojih modelih PC-kartic in mobilnikov napovedujejo vsi vodilni proizvajalci. Terminali HSDPA delujejo tako v omrežjih UMTS kot tudi GSM/GPRS. Zagotovljeno je samodejno prehajanje med omrežji, povsod, kjer je omrežje UMTS nadgrajeno s HSDPA pa je omogočena megabitna hitrost podatkovnega prenosa. HSDPA je možno uporabljati tudi v tujini, povsod, kjer ima Mobitel sklenjeno gostovanje UMTS in je tamkajšnji operater svoje omrežje že nadgradil s HSDPA. Ker to tehnologijo uvajajo skoraj vsi napredni mobilni operaterji po svetu, bo megabitni mobilni prenos kmalu omogočen v večini razvitih držav sveta.

Mag. Bojan Dremelj, direktor družbe Mobitel in predsednik uprave Telekoma Slovenije pozdravlja novost v Mobitelovi ponudbi: »Sem eden prvih uporabnikov HSDPA in sem navdušen. Gre za velik korak v mobilnih telekomunikacijah in prepričan sem, da bo navdušil naše uporabnike. HSDPA dopolnjuje celovito ponudbo Skupine Telekom Slovenije, saj megabitni širokopasovni dostop omogočamo ne samo po »žicah«, temveč tudi po »zraku«. Naši uporabniki si zaslužijo najboljše storitve po ugodni ceni. Skupen cilj vseh članic Skupine Telekom Slovenije je storiti vse, da zagotovimo njihovo zadovoljstvo.«

Dr. Mitja Štular, direktor Področja za tehnologijo v Mobitelu napoveduje hitro uveljavitev HSDPA: »Tehnologija, s katero so omogočene megabitne prenosne hitrosti, prinaša veliko prednosti za uporabnike, zato sem prepričan, da se jih bo večina odločila za mobilne terminale, ki poleg UMTS podpirajo tudi HSDPA.«

HSDPA bo omogočen v celotnem omrežju Mobitel UMTS, ki pokriva že več kot 70% prebivalstva Slovenije. Proces nadgradnje celotnega omrežja UMTS poteka postopno in bo končan v nekaj mesecih. HSDPA je že sedaj omogočen na več sprejemno-oddajnih postajah v Ljubljani.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki