marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Mobitel že vzpostavlja HSDPA


28.09.2006
Objavil: Thomas Bergant

Družba Mobitel nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA, ki bo na voljo tudi Mobiuporabnikom. S tem tudi v Slovenijo prihaja mobilni prenos podatkov z megabitnimi hitrostmi.

Mobitel že sedaj nudi pester izbor podatkovnih kartic HSDPA, v prihodnosti pa bodo na voljo tudi mobilni telefoni s podporo megabitnim prenosnim hitrostim.

Mobitel nadgrajuje svoje omrežje UMTS s tehnologijo HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) in kot prvi slovenski operater omogoča mobilni prenos podatkov z megabitnimi hitrostmi. Strokovnjaki družbe Mobitel so zadovoljni z rezultati preizkušanja HSDPA. Terminalna oprema že sedaj omogoča do 1,8 Mb/s v smeri proti uporabniku in do 384 kb/s v smeri proti omrežju, v prihodnje pa napovedujejo mobilni prenos podatkov s hitrostjo do 3,6 Mb/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev.

Za uporabo megabitnih hitrosti uporabniki potrebujejo primerne mobilnike oziroma PC-kartice HSDPA. Mobitel že sedaj po ugodnih cenah zagotavlja različne modele PC-kartic HSDPA, v prihodnjih mesecih pa bo ponudbo še bogatil, saj HSDPA v svojih modelih PC-kartic in mobilnikov napovedujejo vsi vodilni proizvajalci. Terminali HSDPA delujejo tako v omrežjih UMTS kot tudi GSM/GPRS. Zagotovljeno je samodejno prehajanje med omrežji, povsod, kjer je omrežje UMTS nadgrajeno s HSDPA pa je omogočena megabitna hitrost podatkovnega prenosa. HSDPA je možno uporabljati tudi v tujini, povsod, kjer ima Mobitel sklenjeno gostovanje UMTS in je tamkajšnji operater svoje omrežje že nadgradil s HSDPA. Ker to tehnologijo uvajajo skoraj vsi napredni mobilni operaterji po svetu, bo megabitni mobilni prenos kmalu omogočen v večini razvitih držav sveta.

Mag. Bojan Dremelj, direktor družbe Mobitel in predsednik uprave Telekoma Slovenije pozdravlja novost v Mobitelovi ponudbi: »Sem eden prvih uporabnikov HSDPA in sem navdušen. Gre za velik korak v mobilnih telekomunikacijah in prepričan sem, da bo navdušil naše uporabnike. HSDPA dopolnjuje celovito ponudbo Skupine Telekom Slovenije, saj megabitni širokopasovni dostop omogočamo ne samo po »žicah«, temveč tudi po »zraku«. Naši uporabniki si zaslužijo najboljše storitve po ugodni ceni. Skupen cilj vseh članic Skupine Telekom Slovenije je storiti vse, da zagotovimo njihovo zadovoljstvo.«

Dr. Mitja Štular, direktor Področja za tehnologijo v Mobitelu napoveduje hitro uveljavitev HSDPA: »Tehnologija, s katero so omogočene megabitne prenosne hitrosti, prinaša veliko prednosti za uporabnike, zato sem prepričan, da se jih bo večina odločila za mobilne terminale, ki poleg UMTS podpirajo tudi HSDPA.«

HSDPA bo omogočen v celotnem omrežju Mobitel UMTS, ki pokriva že več kot 70% prebivalstva Slovenije. Proces nadgradnje celotnega omrežja UMTS poteka postopno in bo končan v nekaj mesecih. HSDPA je že sedaj omogočen na več sprejemno-oddajnih postajah v Ljubljani.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki