marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMBILLS omogočil plačevanje prek Fitbit Pay in Garmin Pay
18.09.2020

Pri mladem fintech podjetju MBILLS so lastni plačilni kartici mBills Mastercard, ki so jo kot izdajatelj uporabnikom ponudili letos v juliju, v rekordnem času omogočili plačevanje s pametnimi urami Garmin in Fitbit.

slikaAmeriška carina brani zaseg slušalk OnePlus Buds
16.09.2020

V ponedeljek je po spletu zaokrožila zanimiva vest, da je ameriška carina na letališču JFK zasegla 2000 kosov slušalk OnePlus Buds, saj so ocenili, da gre za ponaredek slušalk Apple Airpods. Čeprav se je sprva zdelo, da gre zgolj za zabavno pomoto, pa se je izkazalo, da carinska služba ni naredila napake.

slikaTSMC kmalu z masovno proizvodnjo čipovja za Apple
14.09.2020

Apple se pripravlja na prehod svojih produktov iz Intlovega na lastno čipovje. MacBooki se bodo s tem pridružili iPhone, iPad in Apple Watch napravam, ki tovrstno rešitev že uporabljajo.

slikaMicrosoft Surface Duo v ZDA že na voljo
11.09.2020

Potrošniki v ZDA imajo na voljo za nakup Microsoftov pogled na prihodnost pametnih mobilnikov, Surface Duo. Nakup lahko opravijo preko njihove spletne strani, že cena osnovne različice pa je precej zasoljena.

slikaHuawei pričakuje manj naročil za serijo Mate 40
09.09.2020

Huawei bo serijo Mate 40 predvidoma predstavil v prihajajočih tednih, če se bodo pri podjetju držali časovnice iz preteklih let. Še pred predstavitvijo pa iz Tajvana že prihajajo napovedi, da so pri podjetju naročili 30 odstotkov manj komponent, kar nakazuje na upad zanimanja s strani potrošnikov.

članki

Mini slovar izrazov mobilne telefonije


10.09.2007
Objavil: Thomas Bergant

Pri Si.mobilu so pripravili mini slovar nekaterih najbolj uporabljanih kratic in izrazov mobilne telefonije.

GSM
GSM je okrajšava angleškega izraza “Global System for Mobile Communications”. Mobilno GSM-omrežje se uporablja za prenos zvoka in osnovnih podatkovnih storitev, kot so sporočila SMS. Ena od njegovih prednosti je t.i. GSM-gostovanje. Na ta način lahko uporabniki dostopajo do enakih storitev mobilne telefonije tako doma kot v tujini. Si.mobil – Vodafone zagotavlja GSM signal 99,6% slovenskega prebivalstva.

GPRS
GPRS je okrajšava angleškega izraza “General Packet Radio Service”. Tudi GPRS omogoča gostovanje v tujini. GPRS podatkovna tehnologija pri Si.mobil – Vodafone omogoča hitrost prenosa podatkov do 80 kbit/s, operater pa z njim pokriva 99,6% slovenskega prebivalstva.,

EDGE
Podatkovna tehnologija EDGE je okrajšava za angleški izraz “Enhanced Data rates for GSM Evolution”. EDGE podobno kot UMTS omogoča hiter prenos podatkov prek mobilnega omrežja, vendar na osnovi sistema GSM. Predstavlja zadnjo fazo razvoja standarda GSM in podpira do trikrat več prenosa podatkov kot GPRS. Tehnologija EDGE kot nadgradnja GPRS je pri Si.mobil – Vodafone na voljo 90% prebivalstva in omogoča hitrost prenosa podatkov do 236 kbit/s. Tehnologija EDGE omogoča uporabo naprednih storitev mobilne telefonije, kot so prenašanje videa ali glasbe, MMS in mobilni internet.

UMTS
UMTS je okrajšava angleškega izraza “Universal Mobile Telecommunications System”. Slednja podatkovna tegnologija pripada že tretji generaciji mobilnih telekomunikacij. Bistvene novosti UMTS-tehnologije so višja hitrost prenosa podatkov in videotelefonija, obenem pa UMTS omogoča tudi kakovostnejšo uporabo že obstoječih in novih multimedijskih vsebin. Tehnologija UMTS podpira prenos podatkov s hitrostjo do 384 kbit/s. Hitrost prenosa je odvisna od več dejavnikov, predvsem od okolja, v katerem se nahajate in hitrosti vašega gibanja.

Mobilni telefoni UMTS omogočajo samodejno prehajanje iz omrežja GSM v omrežje UMTS. Si.mobil – Vodafone je tehnologijo prvo fazo tehnologije UMTS preskočil in svojim uporabnikom ob zagonu nadgrajenega omrežja ponudil naprednejšo tehnologijo HSDPA.

HSDPA
Tehnologija HSDPA (High Speed Download Packet Access) predstavlja nadgradnjo omrežja UMTS. Tehnologija HSDPA pri Si.mobil – Vodafone dosega že 3,6 Mbit/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov, ki presega celo hitrost prenosa ADSL, omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev. HSDPA omogoča med drugim tudi prenos večjih priponk ter ažurnost korporativnih baz podatkov v realnem času. Pri Si.mobil – Vodafone so svojim uporabnikom neposredno ponudili napredno tehnologijo HSDPA. Operater v tem trenutku zagotavlja 25-odstotno pokritost prebivalstva, omrežje pa se bo v prihodnje še širilo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki