marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaFrancozi prvi z nalepko o popravljivosti naprav
02.12.2020

Prejšnji teden so Evropski poslanci glasovali o zakonu, ki bi potrošnikom zagotovil informacijo o popravljivosti naprave, ki jo kupujejo. S tem bi lahko še pred nakupom dobili informacijo o življenjski dobi naprave in njeni popravljivosti.

slikaNT Remote uspešno končana
30.11.2020

Microsoft je sporočil, da je bila letošnja virtualna konferenca NT Remote dobro sprejeta med udeleženci. V dveh dneh se je tako 946 udeležencev pridružilo 76 predavateljem na skupno 119 predavanjih, delavnicah in okroglih mizah, ki so potekali v okviru 6 tehnoloških in 10 poslovnih vsebinskih sklopov. Dogodek pa je podprlo kar 30 partnerjev.

slikaMediatek kupil Intlovo podjetje za upravljanje porabe energije
27.11.2020

Mediatek je sporočil, da je od Intla odkupil podjetje Enpirion, ki skrbi za rešitve upravljanja z energijo. Cena nakupa znaša 85 milijonov dolarjev. To je že drugo podjetje, ki ga je Intel prodal, lani je namreč Apple za milijardo dolarjev odkupil posel modemov za pametne telefone.

slikaApple sklenil poravnavo v aferi "batterygate"
25.11.2020

Apple je poskušal prikrito odpraviti težavo z baterijo na telefonih iPhone izdanih med letoma 2014 in 2016 tako, da jih je upočasnil. Ta poteza je bila hitro odkrita, vse skupaj pa je privedlo celo do skupinske tožbe.

slikaPričela se je Microsoftova NT konferenca, letos v virtualni obliki NT Remote
24.11.2020

Z uvodnim nagovorom Microsoftovega predsednika Brada Smitha se je danes začel osrednji del konference NT Remote, največjega virtualnega poslovno-tehnološkega dogodka v Sloveniji.

članki

Mini slovar izrazov mobilne telefonije


10.09.2007
Objavil: Thomas Bergant

Pri Si.mobilu so pripravili mini slovar nekaterih najbolj uporabljanih kratic in izrazov mobilne telefonije.

GSM
GSM je okrajšava angleškega izraza “Global System for Mobile Communications”. Mobilno GSM-omrežje se uporablja za prenos zvoka in osnovnih podatkovnih storitev, kot so sporočila SMS. Ena od njegovih prednosti je t.i. GSM-gostovanje. Na ta način lahko uporabniki dostopajo do enakih storitev mobilne telefonije tako doma kot v tujini. Si.mobil – Vodafone zagotavlja GSM signal 99,6% slovenskega prebivalstva.

GPRS
GPRS je okrajšava angleškega izraza “General Packet Radio Service”. Tudi GPRS omogoča gostovanje v tujini. GPRS podatkovna tehnologija pri Si.mobil – Vodafone omogoča hitrost prenosa podatkov do 80 kbit/s, operater pa z njim pokriva 99,6% slovenskega prebivalstva.,

EDGE
Podatkovna tehnologija EDGE je okrajšava za angleški izraz “Enhanced Data rates for GSM Evolution”. EDGE podobno kot UMTS omogoča hiter prenos podatkov prek mobilnega omrežja, vendar na osnovi sistema GSM. Predstavlja zadnjo fazo razvoja standarda GSM in podpira do trikrat več prenosa podatkov kot GPRS. Tehnologija EDGE kot nadgradnja GPRS je pri Si.mobil – Vodafone na voljo 90% prebivalstva in omogoča hitrost prenosa podatkov do 236 kbit/s. Tehnologija EDGE omogoča uporabo naprednih storitev mobilne telefonije, kot so prenašanje videa ali glasbe, MMS in mobilni internet.

UMTS
UMTS je okrajšava angleškega izraza “Universal Mobile Telecommunications System”. Slednja podatkovna tegnologija pripada že tretji generaciji mobilnih telekomunikacij. Bistvene novosti UMTS-tehnologije so višja hitrost prenosa podatkov in videotelefonija, obenem pa UMTS omogoča tudi kakovostnejšo uporabo že obstoječih in novih multimedijskih vsebin. Tehnologija UMTS podpira prenos podatkov s hitrostjo do 384 kbit/s. Hitrost prenosa je odvisna od več dejavnikov, predvsem od okolja, v katerem se nahajate in hitrosti vašega gibanja.

Mobilni telefoni UMTS omogočajo samodejno prehajanje iz omrežja GSM v omrežje UMTS. Si.mobil – Vodafone je tehnologijo prvo fazo tehnologije UMTS preskočil in svojim uporabnikom ob zagonu nadgrajenega omrežja ponudil naprednejšo tehnologijo HSDPA.

HSDPA
Tehnologija HSDPA (High Speed Download Packet Access) predstavlja nadgradnjo omrežja UMTS. Tehnologija HSDPA pri Si.mobil – Vodafone dosega že 3,6 Mbit/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov, ki presega celo hitrost prenosa ADSL, omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev. HSDPA omogoča med drugim tudi prenos večjih priponk ter ažurnost korporativnih baz podatkov v realnem času. Pri Si.mobil – Vodafone so svojim uporabnikom neposredno ponudili napredno tehnologijo HSDPA. Operater v tem trenutku zagotavlja 25-odstotno pokritost prebivalstva, omrežje pa se bo v prihodnje še širilo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki