marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Microsoft je predstavil novi operacijski sistem Windows 8


16.11.2012
Objavil: Dare Gliha

Microsoft je v ljubljanski trgovini Big Bang priredil predstavitev novega operacijskega sistema Windows 8 ter inovativnih osebnih računalnikov in tablic, ki so že ali pa bodo zelo kmalu na voljo na slovenskem trgu.

S sistemoma Windows 8 in Windows RT, novim članom družine Windows, je domačim in poslovnim uporabnikom na voljo bogata ponudba najboljših osebnih računalnikov doslej. Uporabniki lahko izbirajo med novimi, izredno zmogljivimi namiznimi računalniki, ki so pogosto opremljeni tudi z zasloni na dotik, zelo tankimi in lahkimi prenosniki, prilagodljivimi hibridnimi tablicami, ki v eni napravi združujejo prednosti prenosnika in tablice, in prvič tudi med tablicami z operacijskim sistemom Windows RT, ki jih poganjajo izredno varčni procesorji ARM. Na dogodku v Ljubljani so nove modele prikazali Microsoftovi partnerji Acer, HP, Lenovo, Samsung, Sony in Toshiba.

Windows 8: hitreje in varčneje
Operacijski sistem Windows 8 prinaša sodobno uporabniško izkušnjo, zasnovano tako za dotik kot tudi tipkovnico in miško, kar omogoča udobno uporabo na napravah izredno različnih dimenzij, oblik in cenovnih razredov. Temelji na preizkušenih temeljih Windows 7, najbolje prodajanega operacijskega sistema v zgodovini, ki so jih Microsoftovih razvijalci še dodatno izboljšali in optimizirali. Te izboljšave omogočajo med drugim do 13-odstotno podaljšanje trajanja baterije, do 22-odstotno znižanje porabe pomnilnika in do 36 odstotkov hitrejši zagon (v primerjavi z Windows 7 na isti strojni opremi). Številni novi osebni računalniki z Windows 8 se bodo zagnali v prej kot 10 sekundah.

Microsoft je v obdobju razvoja novega operacijskega sistema izdal več predoglednih različic in zabeležil kar 16 milijonov prenosov. Skupaj je bil nov operacijski sistem deležen kar 1,24 milijarde ur preizkušanja pri končnih uporabnikih, kar pomeni, da gre za najbolj preizkušeno in preverjeno različico operacijskega sistema Windows doslej.

Od namiznih računalnikov do tankih in lahkih tablic
V razvoj novega operacijskega sistema so bili tesno vključeni tudi proizvajalci procesorjev, kot sta Intel in AMD, ter proizvajalci osebnih računalnikov. Slednji so že uporabili številne prednosti Windows 8 in predstavili pestro ponudbo inovativnih naprav, ki so zmogljivejše, hitrejše, varčnejše in bolj zanesljive. Kupcem so tako na voljo tablični računalniki Windows 8 s procesorji x86, ki združujejo priročnost tablice in storilnost osebnega računalnika, hibridne tablične naprave, ki jih je mogoče preprosto pretvoriti v prenosni računalnik, »klasični« prenosniki, ki so z novim operacijskim sistemom še zmogljivejši in z daljšim trajanjem baterije, ter namizni računalniki, vključno z modeli »vse-v-enem«, ki so pogosto opremljeni tudi z zasloni na dotik.

Prvič tudi z varčnimi procesorji ARM
Ob Windows 8 pa je Microsoft predstavil še Windows RT, novega člana družine Windows, ki je prednameščen na tabličnih računalnikih s procesorji ARM. Ti procesorji omogočajo razvoj izredno tankih in lahkih naprav z dolgotrajnim trajanjem baterije. Windows RT prav tako vključuje Microsoft Office Home & Student 2013 RT, na dotik prilagojene različice programov Word, Excel, PowerPoint in OneNote. Ker si z Windows 8 deli skupno dediščino, je Windows RT združljiv s kar 420 milijoni modelov obstoječih računalniških naprav, kot so tiskalniki, miške, tipkovnice, zunanji diski, naprave Bluetooth, zasloni in druge.

Trgovina Windows
Konec prejšnjega meseca je Microsoft zagnal tudi Trgovino Windows z aplikacijami za računalnike Windows 8 in Windows RT. Skupnost razvijalcev na Microsoftovih tehnologijah, ki je največja na svetu, vsak dan širi ponudbo aplikacij v novi trgovini, pri tem pa so dejavni tudi slovenski razvijalci, ki si želijo prek Trgovine Windows olajšati prodor na globalni trg. V slovenski podružnici Microsofta jim pri tem nudijo vsestransko pomoč in podporo, vključno z organizacijo izzivov, kot so t. i. hackathoni, kjer se lahko pomerijo v napetem 24-urnem neprekinjenem razvoju aplikacij. Prva hackathona za Windows 8 sta prejšnji petek in soboto potekala v Ljubljani in Mariboru.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki