marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

članki

Malware za Android okuži preko "zakonitih spletnih strani"


18.05.2012
Objavil: Janez Lukan

Lookout Mobile Security je bil prvi, ki je opredelil in odkril paket zlonamerne programske opreme, oblikovane za prenos iz "pohekanih" spletnih strani na Android telefone. Trojanec z imenom NotCompatible je zamaskiran v datoteko za avtomatski prenos posodobitve (Update.apk), katera za namestitev zahteva uporabnikovo potrditev.

Ko trojancu dovolimo zaganjanje na napravi, se obnaša kot strežnik, ki lahko gostitelja uporabi kot proxy za prikrivanje prometa. URL-ji okuženih strani še niso bili izdani, zdi pa se, da je število vplivajočih domen zelo visoko. V ugibanju koliko je teh strani imata Lookout Mobile Security in Symantec različna mnenja. Prvi meni, da je število v deseticah, drugi pa, da je ogroženih lahko na tisoče.

Neznan je tudi namen te kode, ki je očitno "dobro napisana in stabilna". Lookout predvideva, da so napadi usmerjeni v omogočanje anonimnega gostovanja za kriminalno dejavnost. "Na ta način obstaja par oblik zaslužka" pravi Kevin Mahaffrey, soustanovitelj in vodja tehnologije Lookout Security-ja. "Eno so splošne spletne prevare, drugo so napadi usmerjeni na podjetja."

Lookout še ni opazil napada na specifična podjetja, sledijo pa vsem nakupom, povezanim s tem trojancem.

Kje so meje?

Hekanje ni sicer nič novega, toda NotCompatible predstavlja izjemo, katera lahko povzroči nov val distribucije zlonamerne programske opreme preko spletnih strani. Po Mahaffrey-u: "To, da zakonite spletne strani služijo malware-ju za Android, so hekerji storili prvič." Še zdaleč pa ni to prvi trojanec za Android namenjen prenosu na telefon. "Malware za Android videvamo ves čas, vendar je ponavadi serviran z uporabo socialnega inženiringa," pravi Mahaffrey. Nobeno presenečenje ni, da so hekerji obrnili svojo pozornost k tem napravam. Z nedavno predstavljenim Samsung Galaxy SIII, ki bo na police prišel konec tega meseca, bo Android platforma pripravljena za prevzem 50 odstotkov mobilnega deleža na trgu.

Lookout trojanca NotCompatible še vedno raziskuje, a ga bo uporabil za začetek prilagajanja na spreminjanje ranljivosti mobilnih naprav.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki