marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Malware za Android okuži preko "zakonitih spletnih strani"


18.05.2012
Objavil: Janez Lukan

Lookout Mobile Security je bil prvi, ki je opredelil in odkril paket zlonamerne programske opreme, oblikovane za prenos iz "pohekanih" spletnih strani na Android telefone. Trojanec z imenom NotCompatible je zamaskiran v datoteko za avtomatski prenos posodobitve (Update.apk), katera za namestitev zahteva uporabnikovo potrditev.

Ko trojancu dovolimo zaganjanje na napravi, se obnaša kot strežnik, ki lahko gostitelja uporabi kot proxy za prikrivanje prometa. URL-ji okuženih strani še niso bili izdani, zdi pa se, da je število vplivajočih domen zelo visoko. V ugibanju koliko je teh strani imata Lookout Mobile Security in Symantec različna mnenja. Prvi meni, da je število v deseticah, drugi pa, da je ogroženih lahko na tisoče.

Neznan je tudi namen te kode, ki je očitno "dobro napisana in stabilna". Lookout predvideva, da so napadi usmerjeni v omogočanje anonimnega gostovanja za kriminalno dejavnost. "Na ta način obstaja par oblik zaslužka" pravi Kevin Mahaffrey, soustanovitelj in vodja tehnologije Lookout Security-ja. "Eno so splošne spletne prevare, drugo so napadi usmerjeni na podjetja."

Lookout še ni opazil napada na specifična podjetja, sledijo pa vsem nakupom, povezanim s tem trojancem.

Kje so meje?

Hekanje ni sicer nič novega, toda NotCompatible predstavlja izjemo, katera lahko povzroči nov val distribucije zlonamerne programske opreme preko spletnih strani. Po Mahaffrey-u: "To, da zakonite spletne strani služijo malware-ju za Android, so hekerji storili prvič." Še zdaleč pa ni to prvi trojanec za Android namenjen prenosu na telefon. "Malware za Android videvamo ves čas, vendar je ponavadi serviran z uporabo socialnega inženiringa," pravi Mahaffrey. Nobeno presenečenje ni, da so hekerji obrnili svojo pozornost k tem napravam. Z nedavno predstavljenim Samsung Galaxy SIII, ki bo na police prišel konec tega meseca, bo Android platforma pripravljena za prevzem 50 odstotkov mobilnega deleža na trgu.

Lookout trojanca NotCompatible še vedno raziskuje, a ga bo uporabil za začetek prilagajanja na spreminjanje ranljivosti mobilnih naprav.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki