marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

LG stavi na sončno energijo


22.01.2009
Objavil: Dare Gliha

Družba LG Electronics je najavila podpis ekskluzivne pogodbe za dobavo večkristalnih silicijskih rezin, nujnih za vpijanje sončne energije. Visoko zmogljive sončne celice bo LG-ju dobavljalo norveško podjetje REC Wafer, pogodba, katere vrednost znaša približno 340 milijonov ameriških dolarjev in bo sklenjena za dobo petih let, pa bo podpisana 22. januarja.

LG bo v naslednjih letih tako predstavil več izdelkov, prijaznejših do okolja in z zmožnostjo izrabe sončne energije.

LG Electronics in sestrska podjetja, denimo LG Mobile, so si s podpisom pogodbe zagotovila zanesljiv vir za dobavo ključnih elementov, predvsem sončnih celic in modulov, uporabljenih pri izdelavi rešitev, ki bodo znala zajeti, skladiščiti in dpet uporabiti sončno energijo. LG tako prevzema pobudo na področju razvoja alternativnih energijskih virov, med katerimi prav sončna energija kotira najvišje, saj je trenutna vrednost trga ocenjena na več kot 10 milijard ameriških dolarjev, v naslednjih letih pa naj bi ta segment še rasel.

“Naša predanost raziskavam in razvoju se kaže tudi v naložbah in razvoju rešitev, ki temeljijo na čistih virih energije,” je povedal direktor tehnološkega oddelka družbe LG Electronics dr. Woo Paik. Dodal je, da partnerstvo s podjetjem REC Wafer dopolnjuje LG-jevo usmeritev k rabi sončne energije in drugih obnovljivih virov.

“Ponosni smo, da LG Electronics, eno vodilnih svetovnih podjetij na področju zabavne elektronike, postaja naš strateški partner. LG-jev pristop prinaša vpogled v ogromno znanje razvoja tehnologij do masovne proizvodnje,” je dejal predsednik in izvršni direktor skupine REC Group Erik Thorsen.

LG bo skladno s pogodbo začel v omejenih količinah prejemati sodobne rezine z letom 2010, njihovo število pa naj bi se poviševalo vse do leta 2014. Vrednost pogodbe je ocenjena na 340 milijonov ameriških dolarjev. Za LG Electronics sončna energija predstavlja logično stopnjo v razvoju, saj se zaveda, da je porabo elektronskih izdelkov moč zmanjšati le do neke mere, bistveno večje prihranke pa lahko omogoči le dodatno obnavljanje energije. LG je že oktobra 2008 v mestu Gumi v Južni Koreji začel s prenovo svojega proizvodnega obrata, ki bo skrbel za masovno proizvodnjo solarnih rešitev. Prenova, v katero je podjetje vložilo 220 milijard KRW, bo končana v začetku prihodnjega leta.

Napovedi v industrijskih panogah napovedujejo kristalnim silicijskim rezinam lepo prihodnost, saj naj bi bilo do leta 2010 z njimi opremljenih 80 odstotkov vseh novih industrijskih izdelkov, s čimer bi močno prehitele uporabo sončnih celic, temelječih na tankih folijah. Kristalne silicijske celice so sicer dražje od sončnih celic, sestavljenih iz substrata več absorpcijskih slojev ter elektrod, vendar so tudi veliko bolj učinkovite pri zajemu energije sonca.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki