marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

slikaAnTuTujevi marčevski grafi kažejo, da Snapdragon 8 Gen 3 premaguje Dimensity 9300
10.04.2024

Primerjalna ocena AnTuTu vsak mesec objavi lestvice, ki nam pokažejo, kateri čipovski nabori so dosegli najboljše rezultate. Marčevska razkrije, da je Snapdragon 8 Gen 3 premagal Dimensity 9300 in prevzel krono AnTuTuja za marec 2024, vendar je pri tem veliko pripomb.

članki

Leta 2017 povprečno zaznanih 360 tisoč novih zlonamernih datotek na dan


20.12.2017
Objavil: Dare Gliha

Zadnji podatki družbe Kaspersky Lab za leto 2017 kažejo, da so zaznavne tehnologije podjetja v povprečju zaznale skoraj 360 tisoč novih zlonamernih datotek na dan. To pomeni 11,5 % več kot leto poprej. Po rahlem padcu v letu 2015 število zaznanih zlonamernih datotek tako že drugo leto zapored narašča.

Število dnevno odkritih zlonamernih datotek odraža aktivnost kibernetskih kriminalcev, ki ustvarjajo in razširjano zlonamerno programsko opremo. Število zaznanih zlonamernih datotek je bilo prvič izračunano leta 2011, ko je znašalo 70 tisoč, v naslednjih letih pa se je povečalo za več kot petkrat. Zadnji podatki za letošnje leto tako kažejo na trend nadaljnje rasti.

Večina nevarnih datotek spada v skupno kategorijo zlonamerne programske opreme (78 %). Virusi, katerih prisotnost se je zaradi kompleksnega razvoja in majhne učinkovitosti precej zmanjšala pred 5–7 leti, še vedno povzročijo 14 % vseh zaznav. Preostanek predstavljajo oglaševalski programi, ki niso privzeto zlonamerni, ampak lahko v mnogih primerih povzročijo razkritje zasebnih informacij in druga tveganja. Zaščita pred tovrstnimi grožnjami je zato nujna za boljšo uporabniško izkušnjo.

Približno 20.000 vseh dnevno zaznanih nevarnih datotek je prepoznal strojno učeči sistem za analizo zlonamerne programske opreme Astraea. Gre za sistem družbe Kaspersky Lab, ki samodejno identificira in blokira zlonamerno programsko opremo.

»V 2015 smo bili priča upadu dnevno zaznanih zlonamernih datotek. Tako smo celo domnevali, da je bila nova zlonamerna programska oprema manj privlačna za spletne nepridiprave, ki so se posluževali vnovične uporabe starejših pristopov. A vendar je zadnji dve leti število odkrite nove zlonamerne programske opreme spet narastlo, kar je znak, da med kriminalci obstaja interes za ustvarjanje novih zlonamernih kod. Veliko naraščanje napadov z izsiljevalskimi virusi v zadnjih letih se bo nadaljevalo, saj je v ozadju velikanski kriminalni ekosistem, ki dnevno ustvari več sto primerkov tega tipa grožnje. Vzporedno z naraščajočo priljubljenostjo kriptovalut smo letos opazili tudi vzpon t.i. rudarjev. Razlog za povečanje zaznav v letu 2017 lahko deloma pripišemo nenehnim izboljšavam naših varnostnih tehnologij. Vsaka posodobitev namreč prispeva k boljši identifikaciji zlonamerne programske opreme,« pravi Vyacheslav Zakorzhevsky, vodja raziskovalne skupine za preprečevanje napadov pri družbi Kaspersky Lab.

Statistični poudarki za leto 2017:
• Varnostne rešitve družbe Kaspersky Lab so ubranile 1.188.728.338 napadov, ki so jih sprožili spletni vir po celem svetu.
• Protivirusna rešitev družbe Kaspersky Lab za spletno okolje je zaznala 15.714.700 edinstvenih zlonamernih primerkov.
• 29,4 % računalnikov uporabnikov je čez leto doživelo vsaj en napad zlonamerne programske opreme.
• 22 % računalnikov uporabnikov je bilo izpostavljenih oglasnim programom in njihovim komponentam.

Za zaščito pred varnostnimi tveganji družba Kaspersky Lab svetuje:

• Bodite pozorni in ne odpirajte sumljivih datotek ali priponk, ki ste jih prejeli od neznanih pošiljateljev.
• Ne prenašajte ali nameščajte aplikacij, ki ste jih prejeli od nezanesljivih virov.
• Ne klikajte na spletne povezave, ki ste jih dobili od neznanih virov in sumljivih spletnih oglasov.
• Ustvarite močna gesla in jih redno spreminjajte.
• Vedno namestite posodobitve. Veliki izbruhi izsiljevalskih virusov, kot sta bila WannaCry in ExPetr, so pokazali, da lahko nameščanje popravkov traja tudi več mesecev.
• Ne upoštevajte sporočil, ki od vas zahtevajo, da onemogočite varnostne sisteme za programsko opremo Office ali protivirusno programsko opremo.
• Uporabite varnostno rešitev, ki je primerna za tip sistema in vaše naprave.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki