marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

članki

Slovenski operaterji podpisali kodeks o zaščiti otrok in mladostnikov


31.03.2009
Objavil: Thomas Bergant

Slovenski operaterji mobilne telefonije podpisali kodeks ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov za otroke in mladostnike do 18. leta.

Na Gospodarski zbornici Slovenije so danes predstavniki Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS ter slovenskih operaterjev mobilne telefonije podpisali kodeks ravnanja o varnejši rabi mobilnih telefonov za otroke in mladostnike do 18. leta. S tem so se priključili evropski iniciativi »European Framework for Safer Mobile Use by Younger Teenagers and Children«, ki so jo že pred dvema letoma razvili evropski operaterji in ponudniki vsebin v okviru evropskega GSM- združenja.

Kodeks, ki je sestavljen v skladu z veljavno evropsko in nacionalno zakonodajo, predstavlja nabor zahtev za operaterje in ponudnike mobilnih storitev za doseganje splošnega varstva otrok in mladostnikov ter zagotavljanje njihove varne rabe mobilnih telefonov.

Kodeks so danes slavnostno podpisali Borut Razdevšek, direktor družbe Debitel, d. d., Stane Mikolič, vodja razvojnih projektov IZI mobil, d.d., Klavdij Godnič, glavni izvršni direktor družbe Mobitel, d.d., Dejan Turk, predsednik uprave družbe Si.mobil, d.d., Marko Fujs, direktor trženja družbe Tušmobil, d. o. o., Matevž Turk, direktor družbe T-2, d. o. o. in Dušan Zupančič, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Podpisniki kodeksa bodo v sodelovanju s starši in drugimi skrbniki ter s podporo državnih uradov in nevladnih organizacij, ki so udeleženi pri varstvu otrok, poleg v kodeksu navedenih obvez razvijali in uporabljali tudi druge ukrepe, ki so skladni s kodeksom.

Temeljna načela kodeksa

Z mehanizmi nadzora dostopa, ki so na voljo, se bodo operaterji/ponudniki storitev po svojih najboljših močeh potrudili ponuditi možnost staršem in drugim skrbnikom, da upravljajo z vrstami vsebin, do katerih lahko dostopajo njihovi otroci, mlajši od 18 let. Podpisniki kodeksa bodo:

  • vzpostavili mehanizme za razpoznavanje in ločevanje vsebin za odrasle;
    omogočali dostop do vsebin za odrasle šele po predpisani korespondenci z uporabnikom;
  • staršem omogočali uporabo mehanizmov za nadzor dostopa do vsebin za odrasle;
  • ozaveščali starše in otroke o vsebinah za odrasle ter o načinih omejevanja dostopa do takih vsebin;
  • zagotavljali nasvete in informacije glede uporabe mobilnih vsebin in o ukrepih, ki jih lahko uporabijo za izvajanje varnejše rabe teh vsebin.

Operaterji/ponudniki storitev lahko nadzorujejo le lastne vsebine in zanje prevzemajo polno odgovornost. Operaterji/ponudniki storitev, podpisniki tega kodeksa, se bodo zavzemali, da njihove lastne vsebine ne bodo v nasprotju s pravili kodeksa. Hkrati so sprejeli obvezo, da bodo tudi druge ponudnike vsebin, s katerimi so v poslovnih razmerjih, seznanili z vsebino tega kodeksa in jih pozvali k pristopu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki