marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Kibernetski napadi pestijo vsakega petega uporabnika sistema Android


13.10.2014
Objavil: Dare Gliha

Rezultati raziskave »Mobilne grožnje«, ki sta jo med avgustom 2013 in julijem 2014 izvedla Kaspersky Lab in Interpol, so pokazali, da so v času trajanja raziskave vsako peto napravo z operacijskim sistemom Android, ki je bila zaščitena z varnostnim sistemom Kaspersky Laba, vsaj enkrat napadli z zlonamernim programjem. Najbolj priljubljeni zlonamerni programi so SMS trojanski konji, ki brez uporabnikove vednosti pošiljajo sporočila na premijske telefonske številke.

Med avgustom 2013 in julijem 2014 je vsega skupaj milijon uporabnikov naprav Android po vsem svetu imelo težave z zlonamernim programjem, kar predstavlja približno petino vseh uporabnikov mobilnih proizvodov Kaspersky Laba. V tem obdobju so zabeležili najvišje število kibernetskih napadov v zadnjih letih.

Uporabniki v Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vietnamu, Ukrajini in Nemčiji spadajo med glavne tarče kibernetskih napadov na operacijski sistem Android. Razlog za to večinoma leži v tem, da se ljudje v teh državah pogosto poslužujejo spletnih storitev in naročanja plačljivih vsebin preko kratkih sporočil. Za kibernetske zločince je to privlačen način ustvarjanja dobička z zlonamernimi napadi, saj se lahko poslužijo teh storitev za hiter in anonimen prenos denarja s predplačniških mobilnih paketov na bančne račune tretjih oseb.

Glavni razlog za povečanje števila napadov in napadenih uporabnikov je bila uporaba SMS trojanskih konjev, ki predstavljajo 57,08% vseh napadov, ki so jih zabeležili varnostni programi Krapersky Laba za naprave Android. Na drugem mestu so bili programi RiskTool (21,52% potrjenih napadov), sicer pogojno zakoniti programi, ki pa se lahko uporabljajo v zlonamerne namene, med drugim za pošiljanje SMS obvestil o plačanih sporočilih, pošiljanje podatkov o lokaciji, itd. Aplikacije z agresivnim oglaševanjem (pop-up oglasi, obvestila v statusni vrstici, itd.) so zasedle tretje mesto (7,37%).

»Strokovnjaki pogosto pravijo, da se uporabniki sistema Android nimajo ničesar bati; da je kljub rednemu pojavljanju zlonamernih programov za Android število napadov zanemarljivo. Še do pred kratkim bi ta argument lahko veljal za upravičenega. Vendar pa se je v zadnjem letu situacija korenito spremenila – in ne na bolje,« je povedal Roman Unuchek, višji analitik za področje virusov pri Kaspersky Labu.

Vendar pa ne moremo trditi, da je bila v obdobju trajanja raziskave situacija glede groženj za naprave Android povsem pesimistična. Aprila 2014 so strokovnjaki Kaspersky Laba zabeležili velik upad števila napadov, kar lahko pojasnimo z velikim zmanjšanjem števila napadov z SMS trojanskimi konji. Razlog za upad je morda to, da so v Rusiji vpeljali nova pravila glede storitev, ki se plačajo preko kratkih sporočil. Po novem morajo v Rusiji vsi naročniki, ki želijo za storitev plačati s kratkim sporočilom, operaterju poslati potrditveno sporočilo. Ker je z julijem 2014 število napadov ponovno začelo naraščati, je možno, da je nova zakonodaja prispevala k aprilskemu upadu napadov. Pri tem gre za posredno potrditev učinkovitosti zakonodaje proti kibernetskim goljufijam.

»Interpol in Kaspersky Lab sta pripravila poročilo, ki izpostavlja trenutne grožnje in trende, zaznane v letih 2013 in 2014. Poročilo ponovno izpostavlja, da kibernetski kriminal ni povsem nova oblika kriminala. Tu gre za model in strukturo tradicionalnega organiziranega kriminala, zajetega v tehnološko napredni obliki,« je povedal dr. Madan Oberoi, direktor oddelka za kibernetske inovacije in ozaveščanje pri Interpolu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki