marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

članki

Kaspersky zaznal prvi mobilni enkriptor


08.08.2014
Objavil: Dare Gliha

V zadnjem tromesečju je Kaspersky Lab poročal o prvem mobilnem enkriptorju, ki se za 5.000 $ prodaja na črnem trgu in je okužil že 2.000 naprav v 13 državah v manj kot enem mesecu.

Četrtletje so zaznamovali tudi moduli zlonamerne programske opreme za »legalno« vohunsko orodje za iOS in druge mobilne operacijske sisteme ter kampanja MiniDuke APT, ki se je ponovila iz začetka leta 2013 in ciljala na vladni, energetski, vojaški ter telekomunikacijski sektor in celo preprodajalce ilegalnih steroidov in hormonov.

»Prvih šest mesecev leta je pokazalo, kot predvideno, da se je šifriranje uporabniških podatkov na pametnih telefonih razvilo. Kriminalci služijo denar z metodami, ki so se kot učinkovite izkazale že pri uporabnikih osebnih računalnikov. Rastoč interes za »velik« zaslužek med ljudmi, ki izvajajo te napade, je očiten – odseva v visokem porastu (14,5-krat) števila bančnih trojancev v preteklem letu. Poleg finančnih ugodnosti tekma za nadzorno tehnologijo ne kaže popuščanja. Mobilni moduli HackingTeam kažejo, da se mobilne naprave lahko uporabljajo za pridobivanje popolnega nadzora nad celotnim okoljem v in okrog naprave žrtve,« komentira Aleksander Gostev, glavni strokovnjak za varnost v ekipi globalnih raziskav in analize Kaspersky Laba.

Spletni napadi
• 354,5 milijonov napadov je bilo zagnanih s spletnih virov po celem svetu, kar je 1,3 milijona več kot v prvem četrtletju

Mobilne grožnje
• Ob koncu prvega četrtletja 2014 je zbirka mobilne zlonamerne programske opreme obsegala skoraj 300.000 vzorcev. V drugem četrtletju je število novih zlonamernih mobilnih programov naraslo na več kot 65.000 vzorcev.

Ne le Android. Android sedaj ni več edina tarča za razvijalce škodljive programske opreme za mobilne telefone. Spletni kriminalci so izkoristili tudi funkcije iOS programske opreme z napadom na Apple ID, ki popolnoma onemogoči delovanje naprave. Temu sledi zahteva po plačilu za odklepanje naprave. Ta novica je razkrila aktivnosti HackingTeama, italijanske družbe, ki prodaja »legalno« programsko opremo Remote Control System (RCS). Kaspersky Lab je objavil rezultate svoje zadnje raziskave o programski opremi, ki kaže zlonamerne mobilne programske opreme za Android, iOS, Windows Mobile in BlacBerry, ki so jo ustvarili v HackingTeamu. Modul za iOS omogoča napadalcu dostop do podatkov na napravi, skrivno aktivacijo mikrofona in redno fotografiranje s kamero na telefonu. S tem dobi popoln nadzor nad okoljem znotraj in izven mobilne naprave žrtve.

Prvi mobilni enkriptor
Maja je Kaspersky Lab odkril prvi mobilni enkriptor na prostem trgu. Skriva se pod imenom Pletor in odkleni telefon za »ogled prepovedane pornografske vsebine«, šifrira spominsko kartico pametnega telefona in prikazuje zahteve za odkupnino.

Evolucija programske opreme za odkupnino. Tehnologija programske opreme, ki zahteva odkupnino, se aktivno razvija. V začetku junija je Kaspersky Lab zaznal novo modifikacijo Sypenga, ki v prvi vrsti cilja na uporabnike v ZDA. Trojanec zaklene telefon in zahteva 200 $ za ponovno odklepanje.

Celo poročilo je objavljeno na securelist.com.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki