marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Raziskovalec Kaspersky Laba je odkril varnostna tveganja pri uporabi pametnih fitnes zapestnic


13.04.2015
Objavil: Dare Gliha

Fitnes sledilniki vseh vrst, ki ljudem pomagajo pri nadziranju njihove fizične aktivnosti in porabe kalorij ter s tem pri vzdrževanju telesne pripravljenosti, so postali zelo priljubljeni. Vendar take naprave obdelujejo pomembne osebne podatke svojih lastnikov, zato je treba zagotoviti, da so varne.

Roman Unuchek, raziskovalec pri Kaspersky Labu, je proučil interakcijo fitnes zapestnic s pametnim telefonom in pri raziskovanju prišel do presenetljivih ugotovitev.

Raziskava je pokazala, da postopek overjanja povezave pri več priljubljenih pametnih zapestnicah tretjim osebam dopušča nevidno povezavo z napravo, izvrševanje ukazov in v nekaterih primerih celo pridobivanje podatkov, ki so shranjeni na napravi. Pri napravah, ki jih je v svoje raziskovanje vključil Kaspersky Labov raziskovalec Roman Unuchek, so bili ti podatki omejeni na število dejanj lastnika naprave v pretekli uri. Ker bodo fitnes zapestnice naslednjih generacij sposobne zbiranja večjega obsega bolj raznolikih podatkov, se lahko tveganje za zlorabo občutljivih zdravstvenih podatkov uporabnikov naprav znatno poveča.

Zlorabe so možne zaradi načina, na katerega se zapestnica poveže s pametnim telefonom. Sodeč po raziskavi se lahko naprave z operacijskim sistemom Android z različico 4.3 ali novejšo z zapestnicami različnih proizvajalcev povežejo prek posebne neavtorizirane namestitve aplikacije. Za vzpostavitev povezave morajo uporabniki potrditi povezovanje s pritiskom na gumb na zapestnici. Napadalci lahko ta korak preprosto obidejo, saj večina modernih fitnes zapestnic nima ekrana. Ko zapestnica z vibriranjem poziva lastnika k potrditvi povezave, žrtev ne more vedeti, ali gre za potrditev povezave z lastno napravo ali napravo tretje osebe.

»Dokaz koncepta je odvisen od veliko pogojev za njegovo pravilno delovanje in na koncu napadalec ne bi mogel dostopati do resnično pomembnih podatkov, kot so gesla in številke kreditnih kartic. Toda hkrati kaže na obstoj možnosti, da napadalec izkoristi napake razvijalcev naprave. Fitnes sledilniki so trenutno večinoma omejeni na štetje korakov in sledenje ciklom spanja uporabnika. Kljub temu pa so naslednje generacije tovrstnih naprav, ki bodo zmožne zbrati veliko več informacij o svojih uporabnikih, že pred vrati. Zato je pomembno pomisliti na varnost teh naprav že sedaj in zagotoviti ustrezno zaščito za povezovanje s pametnim telefonom,« je povedal Roman Unuchek, starejši analitik zlonamerne programske opreme pri Kaspersky Labu.

Strokovnjaki Kaspersky Laba uporabnikom pametnih zapestnic, ki so v skrbeh zaradi varnosti podatkov na svojih sledilnikov, svetujejo, naj pri prodajalcih preverijo, ali bi lahko bili tovrstni vdori možni tudi pri uporabi njihove naprave.

Več informacij o raziskavi, ki jo je izvedel Roman Unuchek, lahko preberete v članku na spletni strani Securelist.com.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki