marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

članki

Kaspersky Lab odkril zlonamerno programsko opremo za Androide in iOS


02.07.2014
Objavil: Dare Gliha

Kaspersky Lab je objavil poročilo v katerem poroča o identifikaciji poprej neodkritih mobilnih trojancev, ki delujejo na Androidih in iOS napravah. Ti moduli so del t.i. legalnih orodj za vohunjenje, RCS, ali Galileo, ki jih je razvilo italijansko podjetje HackingTeam.

Seznam žrtev v novem poročilu, ki ga je sestavil Kaspersky Lab v sodelovanju s partnerjem Citizen Lab, vključuje odvetnike aktivistov in odvetnike s področja človekovih pravic, kot tudi politike in novinarje.

Čeprav je bilo v preteklosti že znano, da mobilni trojanci HackingTeama za iOS in Android obstajajo, jih do sedaj še ni nihče identificiral – ali opazil, da bi bili uporabljeni v napadih. Strokovnjaki iz Kaspersky Laba so raziskovali RCS zlonamerno programsko opremo že nekaj let. V začetku letošnjega leta so identificirali nekatere primere mobilnih modulov, ki so se ujemali z drugimi profile konfiguracij RCS zlonamerne programske opreme v njihovi zbirki. V nedavni raziskavi so od žrtev v Kaspersky Lab KSN mreži v oblaku prejeli nove različice vzorcev. Poleg tega so strokovnjaki s podjetja sodelovali z Morganom Marquis-Boireim iz Citizen Laba, ki je obširno raziskoval zlonamerno programsko opremo iz HackingTeama.

Upravljavci, ki stojijo za Galileo RCS, so zgradili posebne zlonamerne module za vsako posamezno tarčo. Ko je enkrat modul pripravljen, ga napadalec dostavi v mobilno napravo žrtve. Nekateri od poznanih vektorjev infekcij vključujejo usmerjeno zvabljanje preko družbenega inženiringa – pogosto povezano z različnimi ukanami, vključno z zero-days, in lokalne infekcije preko USB kablov med sinhroniziranjem mobilne naprave.

Eno od večjih odkritij je bilo spoznanje kako natančno Galileo mobilni trojanec okuži iPhone. Da je to mogoče, mora naprava omogočati spreminjanje operacijskega sistema (t.i. jailbroken). Vendar pa so lahko iPhoni brez omogočenega dostopa do sistema prav tako v nevarnosti, saj napadalec lahko zažene orodje za pridobitev privilegijev do operacijskega sistema kot je ‘Evasi0n’ že preko prej okuženega računalnika in izvede oddaljen dostop, ki ji sledi okužba. Da se izognemo takim tveganjem, strokovnjaki iz Kaspersky Laba priporočajo najprej, da sploh ne omogočimo spreminjanje operacijskega sistema na iPhoneu, kot drugo pa, da redno nadgrajujemo iOS sistem na napravi na zadnjo verzijo.

Prilagojeno vohunjenje: RCS mobilni moduli so skrbno oblikovani tako, da delujejo na diskreten način, na primer s pozornostjo do življenjske dobe baterije naprave. To se izvaja preko zelo previdno prilagojenih vohunskih možnosti ali posebnih vzvodov: na primer, video posnetek je lahko predvajan le, ko je žrtev povezana na določeno Wi-Fi omrežje ali ko uporabnik zamenja SIM kartico ali se naprava polni.

V glavnem so RCS mobilni trojanci zmožni opravljati toliko različnih tipov nadzornih funkcij, vključno s poročanjem lokacije žrtve, krajo fotografij, kopiranjem dogodkov iz koledarja, registriranjem novih SIM kartic v okuženo napravo in prestrezanjem klicev in sporočil, vključno s tistimi, poslanimi iz specifičnih aplikacij, kot so Viber, WhatsApp in Skype.

Detekcija: Proizvodi Kasperrsky Laba zaznajo RCS/DaVinci/Galileo orodja za vohunsko programsko opremo, kot so: Backdoor.Win32.Korablin, Backdoor.Win64.Korablin, Backdoor.Multi.Korablin, Rootkit.Win32.Korablin, Rootkit.Win64.Korablin, Rootkit.OSX.Morcut, Trojan.OSX.Morcut, Trojan.Multi.Korablin, Trojan.Win32.Agent, Trojan-Dropper.Win32.Korablin, Trojan-PSW.Win32.Agent, Trojan-Spy.AndroidOS.Mekir in Backdoor.AndroidOS.Criag.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki