marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Kaspersky Lab je na MWC 2015 organiziral razpravo o spletnem ustrahovanju


06.03.2015
Objavil: Dare Gliha

Skoraj četrtina (22 %) staršev ne more nadzorovati, kaj njihov otrok vidi ali počne na spletu, so pokazali rezultati raziskave Kaspersky Laba in B2B International. Ob tem je domala polovica staršev (48 %) izrazila skrb, da se njihovi otroci soočajo s spletnim ustrahovanjem.

Kaspersky Lab je na mobilnem kongresu 2015, ki je do včeraj potekal v Barceloni, kot del svetovne kampanje za izobraževanje in podporo otrokom in njihovim staršem organiziral razpravo o boju proti spletnemu ustrahovanju.

Eugene Kaspersky, predsednik in izvršni direktor pri Kaspersky Labu, je povedal: »Internet prinaša številne prednosti, žal pa določenim ljudem omogoča izražanje zle človeške narave, zato je spletno ustrahovanje danes postalo razširjen problem. Žrtve ustrahovanja lahko utrpijo veliko in dolgotrajno psihološko škodo. Verjetno odgovor na vprašanje ni zgolj tehnološki, zato se moramo pogovarjati, o problematiki ozaveščati ter pomagati mladim in njihovim staršem izkoristiti čim več dobrega, kar internet ponuja.«

»Spletno ustrahovanje in ustrahovanje na splošno je vsekakor pereč problem mladih, ki ga moramo obravnavati celostno in pri tem vključiti starše, učitelje ter tudi same otroke in najstnike. Osrednji problem je hiter razvoj komunikacijskih orodij v zadnjih desetletjih, ki ga razvoj pismenosti ne dohaja,« je v panelni razpravi na Svetovnem kongresu mobilnih tehnologij dejala Janice Richardson, starejša svetovalka pri evropski šolski mreži European Schoolnet in soustanoviteljica Insafe, evropske mreže centrov za osveščanje otrok in mladih o varnosti na spletu.

Med drugim je raziskava pokazala, da dobronamerni poskusi zagotavljanja zasebnosti otrokom pravzaprav lahko vodijo v večjo dovzetnost mladih za spletno nadlegovanje in zlorabe. Samo 19 odstotkov sodelujočih staršev v raziskavi pravi, da so prijatelji ali sledijo svojim otrokom na družbenih omrežjih, le 39 odstotkov jih spremlja tudi njihove aktivnosti na spletu. Zgolj 38 odstotkov staršev se je o spletnih tveganjih pogovorilo s svojimi otroki, kar lahko kaže na pomanjkanje samozavesti in razumevanja.

Otroci pogosto ne želijo priznati, da so žrtve spletnega ustrahovanja, je pokazala študija. Namreč, četrtina (25 odstotkov) staršev je potrebovala veliko časa, preden so odkrili, da so njihovi otroci bili na spletu ustrahovani. Še posebej je zaskrbljujoče, saj je 26 odstotkov staršev teh otrok ugotovilo, da se lahko spletno ustrahovanje preprosto spremeni tudi v ustrahovanje v realnem svetu.

Dolgoročni vpliv ustrahovanja na čustva je za mlade lahko uničujoč, zato morajo starši poznati dogajanje, da ga lahko ustavijo. V študiji Kaspersky Laba je 44 odstotkov staršev posredovalo, ko so izvedeli, da je otrok ustrahovan na spletu, več kot polovica staršev pa tega ni storila.
Popolnoma preprečiti spletno ustrahovanje je težko, vendar pa obstaja nekaj preprostih ukrepov za zaščito otrok pred samim ustrahovanjem in posledicami le-tega.
Na primer, pregled nastavitev zasebnosti na družbenih omrežjih odraslim omogoča, da pomagajo otrokom nadzorovati, kdo lahko vidi objave in piše sporočila. Celostna uporaba možnosti starševskega nadzora v programskih aplikacijah in varnostne rešitve lahko zagotovijo močno zaščito in s tem starše pomirijo.

Poleg prilagoditve tehnologije, je problematiko potrebno nasloviti tudi z drugih zornih kotov. Starši morajo otrokom pojasniti, kako pomembno je varovanje zasebnosti osebnih podatkov in preprečevanje razkrivanja podrobnosti, kot so naslov, telefonska številka, šola, številka kreditne kartice, še posebej na spletu. Prav tako morajo nameniti pozornost vsebinam, ki jih na spletu delijo in s kom, ter na koga se obrniti za pomoč, če se počutijo ustrahovane ali se znajdejo v stiski.

Več informacij o spletnem ustrahovanju in nasvetih, kako se boriti proti njem, je na voljo na izobraževalnem portalu Kaspersky Laba kids.kaspersky.com/cyberbullying.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki