marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple načrtuje za leto 2022 celotno linijo iPhonov s podporo 5G
02.08.2021

Lani je Apple predstavil svojo prvo telefonsko serijo, ki podpira 5G in smiselno je, da se ta trend prenese na njegove prihodnje modele. Nikkei Asia poroča, da bo celotna linija iPhonov prihodnje leto imela podporo za 5G, vključno s preoblikovanim najcenejšim iPhonom SE.

slikaTM Roh: Odprlo se bo novo poglavje inovacij pametnih telefonov
30.07.2021

TM Roh, predsednik in vodja oddelka za mobilne komunikacije Samsung Electronics, je v svojem zadnjem javnem nagovoru napovedal, kaj lahko pričakujemo od prihajajočega Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold dogodka, ki bo potekal 11. avgusta ob 16. uri.

slikaApple iPhone 13 naj bi podpiral polnjenje s 25 W
28.07.2021

Zadnje govorice o seriji iPhone 13 so orientirane hitrosti polnjenja telefonov. Poročilo podjetja MyDrivers tako navaja "tuje medije", ki so prek partnerjev v dobavni verigi izvedeli, da Apple povečuje hitrost polnjenja baterij nekaterih modelov iPhone 13.

slikaHuawei delil vzorec fotografije posnete s P50 Pro
26.07.2021

Potem, ko je Huawei za 29. julij uradno potrdil napoved serije P50, so se začele pojavljati razne objave, ki nakazujejo zmogljivosti nove linije mobilnikov. Najnovejši je zopet o kameri, pravzaprav gre za vzorec fotografije posnete z novim mobilnikom.

slikaAmazon Appstore bo kmalu podprl Android App Bundles
23.07.2021

Od avgusta bo Google zahteval, da imajo vse nove aplikacije naložene v trgovino Play, obliko Android App Bundle (AAB), namesto APK-jev, ki so se uporabljali do sedaj. Pri tem ne bo zaostajal niti Amazon. Iz družbe so sporočili, da razvijajo podporo AAB za svojo trgovino Appstore.

članki

Kako poskrbeti za varnost na telefonih?


22.11.2018
Objavil: Thomas Bergant

Pametni telefoni nas spremljajo na vsakem koraku. Postali so naše osrednje naprave in posledično naši najbolj zvesti asistenti, ki nam pomagajo pri raznovrstnih opravilih. Uporabljamo jih za fotografiranje, poslušanje glasbe, igranje iger, navigiranje po neznanih krajih,...

... beleženje zapiskov na pomembnih sestankih, ogled videoposnetkov na YouTubu, komuniciranje s prijatelji in seveda najpomembnejše, hrambo raznoraznih podatkov in informacij. Tudi najbolj občutljivih. Zato jih je treba ustrezno zaščititi.

Na telefonih danes uporabljamo družbena omrežja, kot sta na primer Facebook in Instagram, različne e-poštne račune, pogovorne aplikacije, oblačne storitve v katerih shranjujemo pomembne datoteke, in tudi elektronske banke. To je veliko zasebnih podatkov, za katere nikakor ne želimo, da bi prišle v napačne roke. Še toliko bolj, če telefon uporabljamo tudi v službene namene in z njim lahko dostopamo do poslovnih informacij našega podjetja.

S popularizacijo in vedno bolj množično uporabo pametnih telefonov pa so se razširile tudi varnostne grožnje. Od nekdaj nam je nekako samoumevna uporaba protivirusnih programov, gesel in požarnih zidov na računalnikih, na telefonih pa te kulture še nismo povsem posvojili. Pa bi jo morali. Vedno več je namreč nevarnosti, ki pretijo uporabnikom pametnih telefonov, stremijo pa predvsem h kraji podatkov. Zato je zelo pomembno, da ustrezno zaščitite svoj telefon in s tem njegovo vsebino.

Nameščajte le uradne aplikacije
Največ škodljive programske opreme, ki lahko ogrozi delovanje vašega telefona ali vam ukrade podatke, se nahaja v nepreverjenih aplikacijah iz neznanih virov. Takšnim aplikacijam se zato raje izognite, nameščajte pa le uradne iz zaupanja vrednih virov, kot je na primer Googlova digitalna trgovina Play. Če obvezno potrebujete aplikacijo, ki je plačljiva, a niste pripravljeni odšteti zahtevanega zneska, poiščite alternativo med brezplačnimi. Skoraj vedno se najde. Nikakor pa ne iščite te aplikacije pri virih, ki jo ponujajo brezplačno, če ti niso uradno potrjeni s strani razvijalca. S tem si boste nakopali le težave.

Drži, da se sem ter tja tudi v trgovino Play prikrade kakšna zlonamerna aplikacija, a to je bolj izjema kot pravilo, v večini primerov pa gre pri tem za bolj butične aplikacije, ki se ne prikazujejo na prvih straneh. Prav tako Google ves čas intenzivno dela na tem, da bi bila njihova digitalna trgovina kolikor se le da varna, v dodatno pomoč pri tem pa vam je tudi storitev Google Play Protect, ki jo lahko vklopite na vašem androidnem telefonu. Če jo vklopite, bo ob namestitvi določene aplikacije samodejno pregledala vaš telefon za morebitno škodljivo programsko kodo.

Redno posodabljajte programsko opremo
Drug pomemben korak, ki se navezuje na prvega, predstavljajo posodobitve samega operacijskega sistema in nameščenih aplikacij. Redne posodobitve ne le zmanjšajo možnost okužbe z virusom, ampak poskrbijo tudi za stabilno delovanje vašega telefona. Android, ki je danes prevladujoči operacijski sistem na pametnih telefonih, je namreč odprtokodna platforma in se ves čas nadgrajuje. Posodobitve zakrpajo odkrite luknje, poskrbijo za boljšo kompatibilnost z aplikacijami, dodajo nove funkcionalnosti in nemalokrat tudi pohitrijo delovanje telefona. Zato za telefone velja povsem enako pravilo, kot za računalnike – redno posodabljajte programsko opremo.

Namestite protivirusno zaščito
V pomoč pri zaščiti pred virusi in drugimi digitalnimi škodljivci vam so vam lahko tudi namenske protivirusne aplikacije. V trgovini Play jih najdete precej, najbolje pa je poseči po preverjenih in najbolj uveljavljenih imenih, kot so AVG, Avast, Norton, ESET, Kaspersky in drugi. Nekateri telefoni, kot je na primer novi Huaweijev paradni konj Mate 20 Pro, pa imajo takšno zaščito integrirano že sistemsko, tako da vam praktično ni treba storiti ničesar. Morda le to, da vsake toliko ročno poženete pregled telefona.

Povezujte se le na preverjena omrežja Wi-Fi
Večina funkcionalnosti pametnih telefonov sloni na internetni povezavi. Bodisi mobilni bodisi v brezžičnem omrežju Wi-Fi. Domovi in podjetja ima danes v veliki že vzpostavljena brezžična omrežja, saj internetno povezavo zahteva vedno več naprav. Nanjo se navadno s telefonom priklopimo vsakič, ko se lahko, saj na ta način privarčujemo dragocene mobilne podatke. Ni pa to vedno najboljša izbira, saj niso vsa brezžična omrežja varna. Zlasti to velja za javna in enostavno dostopna omrežja. Takšnih se raje izognite. Če pa se že povezujete na brezžična omrežja na javnih prostorih, pa na njih niti pod razno ne uporabljajte bančnih in drugih pomembnih storitev, pri katerih bi zloraba lahko povzročila veliko škode.

Onemogočite dostop do svojega telefona
V zgornjih vrsticah smo se dotaknili predvsem digitalnih nevarnosti, ki lahko vaš telefon in podatke na njem ogrozijo na daljavo. Nikakor pa ne gre zanemariti morebitnih fizičnih posegov in nepridipravov, ki vam lahko odtujijo telefon z mize ali žepa. Hitro se lahko zgodi, da ga pozabite na mizi v restavraciji ali na kakšnem drugem javnem mestu, in če je njegov najditelj nepridiprav, lahko hitro dobi vpogled v vaše digitalno življenje. Telefon imejte zato vedno pri sebi, obvezno pa ga tudi zaščitite z ustreznimi varnostnimi mehanizmi.

Kode PIN in vzorce poznamo že nekaj časa, z razvojem tehnologije pa so prišle tudi nove metode zaščite, med katerimi sta glavna čitalec prstnih odtisov in sistem za prepoznavo obraza. Oba omenjena sistema predstavljata visoko stopnjo zaščite, če sta le narejena dobro. Velik premik na tem področju je naredil Huawei, ki sicer velja za eno najhitreje rastočih imen na področju mobilne telefonije. V zadnjem letu se namreč lahko med vsemi proizvajalci prav Huawei pohvali z največjo rastjo prodaje telefonov, saj so jih prodali dobrih 30 % več kot leto prej. Seveda predvsem na račun kakovostne izdelave in inovativnih funkcij, med katere spadajo tudi varnostne.

Telefon s tehnologijo naslednje generacije
Novi Huawei Mate 20 Pro na tem področju orje ledino s čitalnikom prstnih odtisov, ki je vgrajen kar v sam zaslon, ter naprednim sistemom za prepoznavo obraza, ki deluje na osnovi 3D-kamere, , ki zmore zaznati globino, infrardeče kamere, infrardečega projektorja in senzorja bližine. Ta pri registraciji ustvari podroben 3D virtualni odtis uporabnikovega obraza sestavljen iz 30.000 točk, kar pomeni, da ga je praktično nemogoče prinesti okoli. Možnost napačnega odčitavanja je namreč manjša od 1 : 1.000.000. Poleg tega pa je zaradi tako dodelanega sistema tudi zelo odziven, saj telefon odklene v 0,6 sekunde, če mu pokažete pravi obraz.

Huawei Mate 20 Pro pa je varen tudi pred naravnimi »sovražniki«, kot sta voda in prah. Pohvali se namreč lahko s standardom IP68.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki