marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Jeseni nova verzija iOS 5 za Apple iPhone, iPad in iPod Touch


08.06.2011
Objavil: Thomas Bergant

Apple je premierno prikazal iOS 5, najnovejšo različico najbolj naprednega mobilnega operacijskega sistema na svetu, in beta različico dal na voljo članom razvijalskega programa iOS. iOS 5 beta ima prek 200 novih lastnosti, ki bodo jeseni na voljo uporabnikom iPhona, iPada in iPod toucha.

Med novimi lastnostmi iOS 5 so Notification Center (center za obvestila), inovativen način enostavnega pregledovanja in upravljanja obvestila na enem mestu in brez prekinitev; iMessage, nov sporočilni sistem, ki ponuja enostavno pošiljanje tekstovnih sporočil, fotografij in videov med vsemi napravami iOS; Newsstand, nov način kupovanja in urejanja naročnin na časopise in revije. Z novo funkcijo PC Free je aktivacija iOS 5 mogoča brez računalnika, programske posodobitve pa so v napravo prenesene brezžično.

»iOS 5 ima nekaj odličnih novih funkcionalnosti, kot je Notification Center, iMessage in Newsstand, komaj pa čakamo, da bomo videli, kaj bodo razvijalci storili s 1500 novimi programskimi vmesniki,« je povedal Steve Jobs, generalni direktor Appla. »Mogoče je ključna lastnost iOS 5, da je zasnovan za celovito povezovanje z iCloudom v času post-PC revolucije, ki jo vodi Apple.«

Z iOS 5 in iCloudom samo vpišete Apple ID in geslo, iCloud pa bo popolnoma integriran z vašimi aplikacijami ter bo samodejno in brezžično ažuriral e-pošto, imenik, koledarje, fotografije, aplikacije, knjige, glasbo in drugo med vsemi vašimi napravami, brez potrebe po priključitvi na računalnik.
Notification Center uporabnikom iOS 5 ponuja inovativen način za enostaven pregled vseh obvestil − kratkih sporočil, zgrešenih klicev, koledarskih opomnikov, alarmov v aplikacijah in drugih, vse na enem mestu, od koderkoli v iOS 5. Novo obvestilo se na kratko prikaže na vrhu zaslona, pri tem pa ne prekine tistega, kar ste počeli. Z eno kretnjo si lahko ogledate vsa obvestila, enostaven trepljaj pa vas bo odpeljal v ustrezno aplikacijo za ogled podrobnosti. Obvestila se prikazujejo tudi na zaklenjenem zaslonu, ena kretnja pa vas prav tako odpelje v aplikacijo, ki vas je obvestila.
Newsstand je enostavno urejena knjižna polica, na kateri so prikazane naslovnice vse časopisov in revij, na katere ste naročeni. Nov oddelek v App Storu prinaša samo naročniške naslove, uporabnikom pa omogoča hitro iskanje najbolj priljubljenih časopisov in revij na svetu. Če ste nanje naročeni, se nove izdaje samodejno prikažejo na polici in se samodejno posodabljajo v ozadju, tako da vam je ves čas na voljo najnovejša različica in zadnja naslovnica.
Safari je najbolj priljubljen mobilni brskalnik na svetu, z iOS 5 pa je še boljši. Med novimi lastnostmi je Safari Reader, ki prikrije vse moteče elemente spletne strani, nastavi ustrezno velikost črk na spletni strani in omogoča nemoteno branje besedil; Reading List (bralni seznam), za shranjevanje člankov, ki jih nameravate prebrati pozneje in se samodejno prikažejo na vseh napravah iOS; in Tabbed Browsing (brskanje z zavihki), ki poenostavlja prehode med različnimi spletnimi stranmi na iPadu.

iOS 5 ima integriran Twitter, kar omogoča enkratni vpis in “tweetanje” iz vseh aplikacij, ki Twitter podpirajo. Med njimi so Photos, Camera, Safari, YouTube in Maps. Nov programski vmesnik daje razvijalcem možnost izkoristiti enkratno vpisovanje v njihovih aplikacijah za iOS 5.
iMessage v iOS 5 prinaša funkcionalnost iPhonovega sporočilnega sistema na vse naprave iOS − iPhone, iPad in iPod touch. Imessage je vgrajen v aplikacijo Messages in omogoča enostavno pošiljanje kratkih sporočil, fotografij, videov ali podatkov iz imenika eni osebi ali skupini na druge naprave iOS 5 prek povezave Wi-Fi ali 3G. Sporočila so potisnjena na vse naprave iOS 5, s čimer je poenostavljeno nadaljevanje komunikacije s katerekoli naprave iPhone, iPad ali iPod touch. iMessage omogoča tudi poročanje o dostavi in prebranih sporočilih, prikazuje vnašanje besedila in šifrira sporočila.
Aplikacija Reminders pomaga upravljati opravila; ustvarjanje in združevanje povezanih opravil; nastavljanje časovnih ali od lokacije odvisnih opozoril, prioritet in datumov, tako da vas naprava obvesti o opravilu, ko se približuje rok ali ko pridete ali odidete z določenega kraja. Opravila je mogoče pregledovati tudi v iCalu in Outlooku, posodabljajo pa se samodejno.
Nove funkcionalnosti aplikacij Camera in Photos dajejo možnost dostopa do fotoaparata iz stanja zaklenjenega zaslona, gumb za povečanje glasnosti pa lahko deluje kot prožilec. Možnost prikaza mreže pomaga pri kadriranju, z enim dotikom pa lahko zaklenemo ostrenje in osvetlitev na subjektu. Nova aplikacija Photos omogoča obrezovanje, obračanje, izboljšanje in odstranjevanje rdečih oči, poleg tega pa tudi urejanje fotografij v albume neposredno na napravi.
Nova funkcija PC Free omogoča aktivacijo iOS 5 in nastavljanje naprave brez priključevanja na računalnik, posodobitve sistema iOS pa so posredovane brezžično in nameščene z enim dotikom. Sinhronizacija prek Wi-Fi v iOS 5 prenaša in shranjuje vsebine prek varne povezave SSL, brezžično pa prenaša tudi kupljene vsebine z naprave v zbirko iTunes.

Med drugimi novostmi iOS 5 so še:
• Game Center, z možnostjo dodajanja fotografije k profilu, kupovanja novih iger znotraj aplikacije Game Center in enostavnejšega iskanja prijateljev in novih iger;
• Izboljšave aplikacije Mail, ki vključujejo možnost sestavljanja sporočil z vlečenjem naslovov in urejanja besedila s funkcijami krepko, ležeče, podčrtano in odstavljanje besedila;
• Razdeljena tipkovnica za še enostavnejše tipkanje na iPadu.

Razpoložljivost
Programska oprema in SDK iOS 5 beta sta že na voljo članom razvojnega programa iOS na naslovu developer.apple.com. iOS 5 bo na voljo jeseni kot brezplačna nadgradnja za iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad, iPod touch (4. in 3. generacije). Nekatere funkcionalnosti morda ne bodo na voljo na vseh napravah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki