marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaČas je za nov telefon!
23.11.2022

Na prazničnem seznamu želja marsikoga se bo letos zagotovo znašel tudi nov pametni telefon. Izberite takšnega, ki vam bo olajšal spopadanje z vsakdanjimi obveznostmi in vam prihranil več časa za vse načrtovane prostočasne aktivnosti. Samsung Galaxy Z Fold4 je zmogljiv pametni telefon, pisan na kožo predvsem poslovnim uporabnikom, kreativcem in ljubiteljem iger.

slikaDružina Samsung Galaxy S23 naj bi imela funkcije satelitske komunikacije
02.12.2022

Zdi se, da se je Samsung pripravljen znova zgledovati po Applu in slediti stopinjam ameriškega podjetja, ko gre za uvedbo satelitske komunikacije v pametne telefone. Apple ima v telefonih iPhone 14 in iPhone 14 Pro funkcijo zasilnega klica SOS, ki deluje prek satelita in deluje prek partnerstva s podjetjem Globalstar, Samsung pa naj bi zdaj sodeloval s podjetjem Iridium.

slikaVeč kot 70 % naprav Apple iPhone 14 uporablja zaslone Samsung OLED
30.11.2022

Samsung Display je prevladujoči igralec na tržišču zaslonov OLED, eden glavnih razlogov za to pa je odločitev družbe Apple, da za svoje telefone iPhone uporablja panele tega korejskega proizvajalca.

slikaKmalu boste lahko pretakali zvok iz Androida v Windows 11
28.11.2022

Aplikacija Phone Link se je začela uporabljati pred časom in je bila sprva namenjena izključno lastnikom telefonov Samsung, sčasoma pa se je z izdajo sistema Windows 11 razširila na vse telefone s sistemom Android.

slikaMediaTek predstavil najnovejši čip Dimensity 9200
25.11.2022

MediaTek je predstavil svoj najnovejši vodilni čipovski nabor Dimensity 9200, ki v industrijo pametnih telefonov prinaša več novosti. To je prvi čipset, ki je na trg prišel z glavnim jedrom Arm Cortex-X3 s taktom 3,05 Ghz in temelji na arhitekturi ARMv9.

članki

iOS v zadnjih letih pridobiva tržni delež, Android še vedno prevladuje


05.05.2022
Objavil: Dare Gliha

Glede na raziskavo, ki jo je opravil StockApps, je Applov operacijski sistem iOS v zadnjih štirih letih pridobival na veljavi in je odvzel dobršen del globalnega tržnega deleža operacijskega sistema Android, vendar Googlov operacijski sistem kljub temu še vedno prevladuje na trgu.

Leta 2018 je imel Android 77,32-odstotni tržni delež, medtem ko je letos po ocenah približno 69,74 % vseh naprav na svetu opremljenih z operacijskim sistemom Android. To je skoraj 8-odstotni padec v štirih letih. Nasprotno pa se je delež sistema iOS v istem obdobju povečal z 19,4 % na 25,49 %.

Razlogov za to je lahko več, najbolj očiten pa je ta, da je Apple močno razširil svojo ponudbo pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Podjetje je v zadnjih nekaj letih namesto dveh izdalo štiri vodilne telefone iPhone, hkrati pa posodablja družino telefonov iPhone SE. Zagotavljanje večje izbire kupcem po nižjih cenah ima zagotovo svoj učinek.

Kljub temu bo Apple težko izrinil Android zaradi enega preprostega razloga - odprtokodne narave sistema Android. Z operacijskim sistemom iOS se prodajajo samo Applove naprave, medtem ko je Android mogoče implementirati v različne naprave, ne samo v pametne telefone in tablične računalnike. Poleg tega je kljub Applovim prizadevanjem za razširitev portfelja naprav z iOS na strani Androida še vedno raznolikost, saj so pametni telefoni na voljo od pod 100 do več kot 1.000 evrov.

Ne velja pa prezreti še prevlade sistema Android na trgih, kjer so telefoni iPhone veliko dražji od svojih tekmecev. Južna Amerika in Afrika sta le dva primera, saj je na prvem od teh trgov le 10 % uporabnikov sistema iOS. Nasprotno pa ima Apple v Severni Ameriki več kot polovični tržni delež.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki