marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi napreduje po lestvici Fortune Global 500
16.08.2022

Skupina Xiaomi se je na seznamu Fortune Global 500 za leto 2022 povzpela na 266. mesto. Globalno tehnološko podjetje, ki je tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, je na lestvici napredovalo že četrto leto zapored.

slikaT-Mobile bo plačal 500 milijonov dolarjev zaradi vdora v podatke v letu 2021
12.08.2022

Ameriški operater T-Mobile je pristal na izplačilo 500 milijonov dolarjev v okviru poravnave kolektivne tožbe zaradi kršitve varnosti podatkov, do katere je prišlo leta 2021. Kot je razvidno iz sodnega spisa, so bili izpostavljeni podatki "približno 76,6 milijona prebivalcev ZDA, ki jih je identificiral T-Mobile".

slikaQualcomm bo Snapdragon 8 Gen 2 predstavil novembra
10.08.2022

Qualcomm je razkril datum naslednjega dogodka Snapdragon Summit, ki vedno poteka na Havajih. Običajno je sicer potekal decembra, letos pa bo ta tridnevni dogodek potekal od 15. do 17. novembra.

slikaApple se v ZDA sooča s potencialno skupinsko tožbo zaradi praks Apple Pay
08.08.2022

Kreditna družba Affinity Credit Union iz Iowe toži Apple zaradi domnevnega protikonkurenčnega ravnanja pri upravljanju storitve Apple Pay. To se lahko spremeni v skupinsko tožbo in je podobno tožbi, ki je bila lani vložena v EU.

slikaWhatsApp sedaj uradno podpira prenos klepeta med iOS in Androidom
05.08.2022

WhatsApp je testiral prenos zgodovine klepetov med Androidom in iOS, sewdaj pa je končno uradno omogočil polno funkcionalnost. Doslej je bilo mogoče zgodovino klepetov med ekosistemi prenesti le s pomočjo nekaterih orodij za prenos podatkov tretjih oseb, vendar te metode običajno niso brezplačne.

članki

iOS v zadnjih letih pridobiva tržni delež, Android še vedno prevladuje


05.05.2022
Objavil: Dare Gliha

Glede na raziskavo, ki jo je opravil StockApps, je Applov operacijski sistem iOS v zadnjih štirih letih pridobival na veljavi in je odvzel dobršen del globalnega tržnega deleža operacijskega sistema Android, vendar Googlov operacijski sistem kljub temu še vedno prevladuje na trgu.

Leta 2018 je imel Android 77,32-odstotni tržni delež, medtem ko je letos po ocenah približno 69,74 % vseh naprav na svetu opremljenih z operacijskim sistemom Android. To je skoraj 8-odstotni padec v štirih letih. Nasprotno pa se je delež sistema iOS v istem obdobju povečal z 19,4 % na 25,49 %.

Razlogov za to je lahko več, najbolj očiten pa je ta, da je Apple močno razširil svojo ponudbo pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Podjetje je v zadnjih nekaj letih namesto dveh izdalo štiri vodilne telefone iPhone, hkrati pa posodablja družino telefonov iPhone SE. Zagotavljanje večje izbire kupcem po nižjih cenah ima zagotovo svoj učinek.

Kljub temu bo Apple težko izrinil Android zaradi enega preprostega razloga - odprtokodne narave sistema Android. Z operacijskim sistemom iOS se prodajajo samo Applove naprave, medtem ko je Android mogoče implementirati v različne naprave, ne samo v pametne telefone in tablične računalnike. Poleg tega je kljub Applovim prizadevanjem za razširitev portfelja naprav z iOS na strani Androida še vedno raznolikost, saj so pametni telefoni na voljo od pod 100 do več kot 1.000 evrov.

Ne velja pa prezreti še prevlade sistema Android na trgih, kjer so telefoni iPhone veliko dražji od svojih tekmecev. Južna Amerika in Afrika sta le dva primera, saj je na prvem od teh trgov le 10 % uporabnikov sistema iOS. Nasprotno pa ima Apple v Severni Ameriki več kot polovični tržni delež.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki