marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaElon Musk začasno ustavil nakup Twitterja
16.05.2022

Napoved Elona Muska o nakupu Twitterja je na družabnem omrežju precej odmevala, kresala so se mnenja, ali je to dobra, ali slaba novica. S strani Musk pa sedaj prihaja zanimiv obrat, saj je sporočil, da je posel "začasno ustavljen".

slikaHuawei vstopa v poslovno okolje
14.05.2022

Izvršni direktor podjetja Huawei Richard Yu je napovedal podporo rešitvam za pisarniška okolja, ki brezhibno delujejo s širokim naborom pametnih naprav, vključno s prenosnimi, namiznimi in tabličnimi računalniki, monitorji in nosljivimi napravami. Obravnavale bodo ključna področja, kot so javna uprava, izobraževanje, proizvodnja, promet, finance in energija.

slikaWhatsApp pričel uvajati reakcije na sporočila
13.05.2022

Funkcija odzivov na sporočila, ki jo je WhatsApp napovedal prejšnji mesec, je zdaj na voljo uporabnikom. Deluje podobno kot Facebookove reakcije - dolgo pritisnete sporočilo WhatsApp in izberete emotikon, s katerim želite reagirati.

slikaSnapdragon 8 Gen 1+ je prestavljen na drugo polovico leta 2022
11.05.2022

Qualcomm naj bi ta mesec predstavil čipovje Snapdragon 8 Gen 1+, vendar iz Kitajske prihajajo novice, da bomo platformo najverjetneje videli šele v drugi polovici leta. Po navedbah Digital Chat Station, ki je pri takšnih govoricah običajno točen, je razlog trenutna epidemična situacija na Kitajskem.

slikaApple ustavil proizvodnjo zaslonov OLED družbe BOE za iPhone 13
09.05.2022

Novo poročilo trdi, da je proizvodnja zaslona OLED za iPhone 13 v podjetju BOE od februarja ustavljena. Po navedbah korejskega časopisa The Elec je bila zasnova širine vezja spremenjena brez predhodnega dovoljenja, zato je Apple svojemu partnerju naročil, naj ustavi proizvodnjo.

članki

iOS v zadnjih letih pridobiva tržni delež, Android še vedno prevladuje


05.05.2022
Objavil: Dare Gliha

Glede na raziskavo, ki jo je opravil StockApps, je Applov operacijski sistem iOS v zadnjih štirih letih pridobival na veljavi in je odvzel dobršen del globalnega tržnega deleža operacijskega sistema Android, vendar Googlov operacijski sistem kljub temu še vedno prevladuje na trgu.

Leta 2018 je imel Android 77,32-odstotni tržni delež, medtem ko je letos po ocenah približno 69,74 % vseh naprav na svetu opremljenih z operacijskim sistemom Android. To je skoraj 8-odstotni padec v štirih letih. Nasprotno pa se je delež sistema iOS v istem obdobju povečal z 19,4 % na 25,49 %.

Razlogov za to je lahko več, najbolj očiten pa je ta, da je Apple močno razširil svojo ponudbo pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Podjetje je v zadnjih nekaj letih namesto dveh izdalo štiri vodilne telefone iPhone, hkrati pa posodablja družino telefonov iPhone SE. Zagotavljanje večje izbire kupcem po nižjih cenah ima zagotovo svoj učinek.

Kljub temu bo Apple težko izrinil Android zaradi enega preprostega razloga - odprtokodne narave sistema Android. Z operacijskim sistemom iOS se prodajajo samo Applove naprave, medtem ko je Android mogoče implementirati v različne naprave, ne samo v pametne telefone in tablične računalnike. Poleg tega je kljub Applovim prizadevanjem za razširitev portfelja naprav z iOS na strani Androida še vedno raznolikost, saj so pametni telefoni na voljo od pod 100 do več kot 1.000 evrov.

Ne velja pa prezreti še prevlade sistema Android na trgih, kjer so telefoni iPhone veliko dražji od svojih tekmecev. Južna Amerika in Afrika sta le dva primera, saj je na prvem od teh trgov le 10 % uporabnikov sistema iOS. Nasprotno pa ima Apple v Severni Ameriki več kot polovični tržni delež.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki