marketing
več | arhivpoudarjeno
TelekomVsi mobilniki iPhone serije 12 bodo delovali tudi v 5G omrežju Telekoma Slovenije
23.10.2020

Apple iPhone 12 in iPhone 12 Pro bosta slovenskim navdušencem tudi pri Telekomu Slovenije na voljo od petka, 23. oktobra. Vsi mobiteli iPhone serije 12 podpirajo najnovejšo tehnologijo 5G, tako da bodo lahko super hiter mobilni prenos podatkov Apple navdušenci uporabljali tudi v prvem omrežju Slovenije. Novi mobiteli iPhone bodo pri Telekomu Slovenije na voljo v vseh spominskih različicah in v vseh barvah.

slikaHMD Global predstavil ugodnejšo 4G-izkušnjo z Nokio 215 4G in Nokio 225 4G
21.10.2020

HMD Global, dom telefonov Nokia, je predstavil telefon Nokia 215 4G in telefon Nokia 225 4G – dva najnovejša člana družine funkcijskih telefonov Nokia. Oba telefona sta opremljena s povezljivostjo 4G, ki vam omogoča izjemno kakovostno klicanje v omrežjih VoLTE, enostavno brskanje po družabnih omrežjih in celo igre za več igralcev – vse v ugodnem paketu.

slikaSamsung še povečal prednost pred Huaweijem
19.10.2020

V zadnjem poročilu Counterpoint Researcha je navedeno, da je v avgustu Samsung povišal svoj tržni delež in tako še povišal prednost pred Huaweijem. Glede na poročilo je v avgustu Samsung dosegel 22 odstotni tržni delež.

slikaPametna ura Watch GT 2 Pro na voljo v Sloveniji
16.10.2020

Dober mesec dni po globalni predstavitvi na Kitajskem, je najnovejša pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro na voljo tudi na slovenskih tleh. Za športno v nočno črni ali klasično v meglično sivi barvi je treba odšteti 329 €.

slikaQualcomm razvija lasten igričarski mobilni telefon
14.10.2020

Qualcomm je razposlal vabila za Snapdragon dogodek, ki se bo odvil v prvih dneh decembra. Predvideva se, da bodo na dogodku predstavili nov procesor Snapdragon 875, pri DigiTimes pa še navajajo, da bodo predstavili tudi lasten igričarski mobilni telefon.

članki

Intel združuje WiMAX in različne mobilne naparave


22.09.2007
Objavil: Thomas Bergant

Vodstvo podjetja Intel Corporation je obljubilo, da bodo prihajajoča predstavitev WiMAX-a, nadaljnji razvoj priljubljene tehnologije procesorjev Intel Centrino Duo za prenosnike in nova kategorija v internet povezanih naprav prinesli novo obdobje zanesljivih širokopasovno povezanih brezžičnih naprav, ki se bo pričelo prihodnje leto.

V želji po manjših, hitrejših in energijsko učinkovitejših računalnikih se bodo kupci vse bolj nagibali k uporabi te kombinacije tehnologij za uporabo interneta za zabavo, poslovanje in vsebinsko zahtevne personalizacije na poti.

»Intel je vodilni ponudnik na trgu prenosnih računalnikov, ki uporabnikom zagotavljajo to, kar si želijo na področju zmogljivosti, trajanja baterije in celovite internetne izkušnje,« je povedal David (Dadi) Perlmutter, Intelov višji podpredsednik in generalni direktor skupine za mobilne rešitve Mobility Group. »Mobilni uporabniki imajo nenasiten apetit za mobilnost, povezljivost in vse internetne storitve na vse manjših napravah ter si vsega tega želijo še več. Intel bo na te zahteve odgovoril s predstavitvijo svojih najnovejših 45-nm procesorjev in WiMAX-a v prenosnikih in v mobilnih internetnih napravah (MID) v letu 2008 ter bo nekatere izmed teh tehnologij tudi uporabil, da zagotovi cenovno ugodno računalništvo ter doživetje interneta v skupnostih in državah v razvoju po vsem svetu.

Perlmutter je v nadaljevanju pojasnil, kako Intel nepretrgano zagotavlja napredne mobilne procesorje, ki temeljijo na inovativni tehnologiji kovinskih vrat iz materiala High-k. Tehnologija prinaša energijsko učinkovitost in dolgo trajanje baterije, ki jo potrebujejo uporabniki na poti. Prikazal je, kaj lahko uporabniki pričakujejo na področjih višje zmogljivosti in daljšega trajanja baterije, ko bo procesorska tehnologija Centrino Duo prihodnje generacije osvežena z Intelovim 45-nm dvojedrnim mobilnim procesorjem Hi-k z razvojnim imenom Penryn. Perlmutter je prikazal tudi grafične izboljšave osveženih prenosnikov, ki temeljijo na platformi Centrino Duo, saj bodo prinesli napredne grafične tehnologije za izboljšano vizualno izkušnjo, še posebej z aplikacijami, ki temeljijo na tehnologiji DirectX 10.

V letu 2008 bo na trg prispela tudi procesorska tehnologija Montevina, ki prav tako temelji na Penrynu. Pokrivala bo celoten nabor oblik prenosnikov, od mini do velikih prenosnikov. V Montevini bosta tudi integrirana, domačim uporabnikom namenjena podpora za diske HD-DVD*/Blu-ray* ter prihodnja generacija funkcionalnosti za upravljanje podatkov in varnost, namenjena poslovni rabi. Montevina bo prva Intelova procesorska tehnologija Centrino za prenosnike, ki bo nudila integrirane brezžične tehnologije Wi-Fi in WiMAX za boljši širokopasovni dostop.

Mobilni WiMAX prinaša več megabitov hitre prenose, boljši pretok podatkov in širši doseg v primerjavi z drugimi brezžičnimi širokopasovnimi alternativami, kar je ključnega pomena, ko vse več domačih uporabnikov hoče na poti dostopati do vsebin, ki so jih ustvarili drugi uporabniki, videa visoke ločljivosti, glasbe, fotografij in drugih velikih podatkovnih datotek. Perlmutter je zmogljivosti mobilnega WiMAX-a prikazal s tremi mobilnimi vozili, ki so na Intel Developer Forumu krožili med občinstvom – Segwayem, vozilom za golf in skuterjem.

Perlmutter je tudi nakazal, kako bo uporaba novih tehnologij, razvitih za nizko porabo energije, pomagala premostiti cenovne omejitve, saj bo lahko omogočila cenovno zelo ugodne rešitve.

Celovit internet v žepu
Anand Chandrasekher, Intelov višji podpredsednik in generalni direktor skupine za ultra mobilne naprave, je opisal evolucijo osebnega mobilnega interneta, začrtano v Intelovem načrtu za razvoj silicijskih tehnologij, ki bo prinesla veliko znižanje energijskih potreb in velikosti naprav. Razkril je tudi celo vrsto vodilnih podjetij v panogi, ki skupaj z Intelom ustvarjajo kategoriji mobilnih internetnih naprav in ultra mobilnih osebnih računalnikov (UMPC).

»Mobilni uporabniki si želijo dostop do celovite internetne izkušnje kadarkoli in kjerkoli. Na kratko – ti uporabniki želijo brezžično dostopati do teh celovitih internetnih storitev z napravo, ki jo lahko spravijo v svoj žep,« je povedal Chandrasekher. »V prvi polovici leta 2008 bo Intel naredil velik korak k temu, da uporabnikom ponudi, kar iščejo, z našo prvo platformo z razvojnim imenom Menlow, ki je v celoti zasnovana za mobilne internetne naprave in ultra mobilne osebne računalnike ter bo omogočila 10-krat nižjo porabo energije v primerjavi s prvimi napravami UMPC na trgu. Po Menlowu bo naša platforma prihodnje generacije z razvojnim imenom Moorestown nekajkrat povečala trajanje delovanja baterije z 10-kratnim zmanjšanjem porabe energije v času nedelovanja v primerjavi z Menlowom.«

Menlow temelji na Silverthornu, procesorju, ki je zasnovan na 45-nm, energijsko varčni mikroarhitekturi Hi-k, in prihodnji generaciji nabora čipov z razvojnim imenom Poulsbo. Naprave, ki bodo temeljile na Menlowu, bodo ponudile tudi možnost vgradnje standardiziranih komunikacijskih zmogljivosti, kot so Wi-Fi, 3G in WiMAX, za zagotavljanje boljše stalno povezane uporabniške izkušnje.

Chandrasekher je prikazal večje število delujočih prototipov, plod ustanovitve združenja Mobile Internet Device Innovation Alliance pred šestimi meseci.

»Skupaj so člani združenja sodelovali pri reševanju inženirskih izzivov, vključno z upravljanjem porabe energije, brezžičnimi komunikacijami in integracijo programske opreme,« je povedal.

Chandrasekher je tudi pokazal prve vzorce Moorestowna, ki je zasnovan kot sistem na čipu (SOC) in na enem čipu združuje procesor, grafične zmožnosti, video in pomnilniški krmilnik. Mobilne internetne naprave, ki bodo zasnovane na Moorestownu, bodo imele 10-krat nižjo porabo energije v času nedelovanja kot izdelki na platformi Menlow, ki bo nared prihodnje leto. Na ta način bodo zagotovljene dolga življenjska doba baterije in manjše naprave.

Chandrasekher je mnenja, da znotraj panoge raste podpora za kategoriji naprav ultra mobilnih osebnih računalnikov in internetnih prenosnih naprav. Da bi prikazal to podporo, je Chandrasekher na odru pozdravil Marka Shuttlewortha, ustanovitelja in generalnega direktorja podjetja Cannonical*, in se z njim pogovoril o vstopu podjetja na trg mobilnih internetnih naprav. Shuttleworth je prikazal zgodnjo preizkusno različico sistema Ubuntu Mobile na mobilni internetni napravi, ki je temeljila na Intelovi tehnologiji Menlow.

Chandrasekherju se je na odru pridružil tudi Al Ramadan, višji podpredsednik poslovne enote za mobilne rešitve in naprave pri podjetju Adobe. Ramadan je opisal aplikacijsko okolje Adobe* AIR* in razložil, kako bo kombinacija mobilnih internetnih naprav in aplikacij za Adobe AIR uporabnikom prinesla zanimiva nova doživetja. Adobe AIR bo podpiral platforme Menlow, ki bodo temeljile na operacijskih sistemih Windows in Linux.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki