marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMicrosoft ukinja aplikacijo Cortana za Android in iOS
16.04.2021

Microsoftovi aplikaciji Cortana za Android in iOS sta uradno prenehali delovati 31. marca 2021. Microsoftova glasovna pomočnica, alternativa Googlovemu Assistantu in Siri bo še naprej delovala v sistemu Windows 10.

slikaMediaTek leta 2020 prvi proizvajalec čipov za pametne telefone
14.04.2021

Novo poročilo DigiTimes razkriva, da je bil MediaTek leta 2020 prvi proizvajalec čipov za pametne telefone. Izjemna rast blagovne znamke je zasluga naraščajočih naročil ključnih OEM proizvajalcev, Huaweijeve prepovedi v ZDA in strateške napovedi družbe o novi liniji čipov Dimmensity z vgrajenimi modemi 5G.

slikaiPhone 13 Pro Max bo imel objektiv f/1.5
12.04.2021

Priznani analitik Ming-Chi Kuo je v pismu investitorjem razkril, da bo imel iPhone 13 Pro Max drugačno glavno kamero bolj kot drugi predstavniki serije 13. iPhone 13 Pro Max bo tako imel nekoliko svetlejšo lečo f/1.5, medtem ko bodo ostali za svoje glavne kamere imeli lečo f/1.6.

slikaHuawei z vodilnim položajem na trgu nosljivih naprav
08.04.2021

Z razcvetom trga nosljivih naprav si podjetje Huawei nenehno prizadeva zagotoviti dober tržni položaj, v letu 2020 pa je doseglo pomemben mejnik. Poleg najvišje 50,7-odstotne rasti prodaje nosljivih izdelkov na trgu, je podjetje z odprtjem laboratorija Huawei Health Lab nadalje investiralo v raziskave in razvoj.

slikaLG uradno oznanil konec mobilne divizije
06.04.2021

Kar se je govorilo že nekaj časa, je včeraj postalo uradno. LG je oznanil konec mobilne tekme in s tem izstop iz posla s pametnimi telefoni. LG bo svoj fokus in vire sedaj preusmeril na področje komponent električnih vozil, naprav IoT, pametnega doma, robotike, umetne inteligence in rešitev za podjetja.

članki

Huawei predstavil porazdeljeni operacijski sistem HarmonyOS


12.08.2019
Objavil: Thomas Bergant

Huawei je na konferenci za razvijalce HDC predstavil operacijski sistem HarmonyOS. Sistem temelji na majhnem jedru (microkernel) in je zasnovan za zagotavljanje povezane uporabniške izkušnje na vseh napravah in v različnih načinih rabe.

Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Business Group je pojasnil razloge in želje, ki so razlog razvoja novega sistema. »Uporabniki pričakujejo celovito in inteligentno uporabniško izkušnjo na vseh napravah in v vseh načinih rabe. Zato smo prišli do zaključka, da potrebujemo operacijski sistem, ki podpira vse načine rabe, ki deluje na različnih napravah in platformah in ki zadovolji pričakovanja uporabnikov glede hitrosti delovanja in varnosti.«

»To so bili naši cilji, ko smo se lotili razvoja sistema HarmonyOS«, je nadaljeval. »Ni ga mogoče primerjati z Androidom in iOS-om. Je porazdeljen operacijski sistem z majhnim jedrom, ki zagotavlja nemoteno izkušnjo. Ima zanesljivo in varno arhitekturo ter je namenjen vrsti različnih naprav. Aplikacijo razvijete le enkrat ter jo nato prilagodljivo razporedite na vse.«

Običajno podjetje nov operacijski sistem predstavi skopaj z novimi tipi naprav. Pred desetimi leti so si v Huaweiu zamislili prihodnost, v kateri bo umetna inteligenca integrirana v vse pore življenja. Zato so začeli raziskovati, kako bi to lahko dosegli. Kako narediti nekaj, kar bo preseglo omejitve fizičnega prostora in se razširilo na različno strojno opremo in različne platforme.

HarmonyOS je lahek, kompakten in zmogljiv operacijski sistem, ki ga bodo najprej uporabili v pametnih napravah, kot so pametne ure, pametni zasloni, sistemi v vozilih in pametni zvočniki. Z njim želi Huawei vzpostaviti integriran in celovit ekosistem naprav, ustvariti varno in zanesljivo okolje ter zagotoviti celostno inteligentno izkušnjo pri vsaki uporabi katerekoli izmed naprav.

HarmonyOS – Štiri tehnične lastnosti
Želja po inteligentni izkušnji v vseh načinih rabe naprav je postavilo lestvico zahtev, ki jih mora novi operacijski sistem zagotoviti, zelo visoko. Da bi izpolnil svoje obljube, je bil zasnovan na podlagi štirih tehničnih lastnosti.

1. Brezšivno: prvi operacijski sistem s porazdeljeno arhitekturo za brezhibno izkušnjo na vseh napravah
S sprejetjem porazdeljene arhitekture in tehnologije virtualnega vodila, operacijski sistem HarmonyOS ponuja skupno osnovo za komunikacijo, porazdeljeno upravljanje podatkov, porazdeljeno upravljanje z nalogami ter podporo virtualnih zunanjih naprav. V okolju sistema se razvijalcem ne bo potrebno ukvarjati z distribucijo aplikacije na različne naprave, zato se bodo lahko osredotočili le na razvojne plati svojega dela. Razvoj bo lažji, saj bodo aplikacije razvite za sistem HarmonyOS delovale na različnih tipih naprav ter sočasno ponujale brezhibno uporabniško izkušnjo.

2. Gladko: hitro izvajanje z nizko zakasnitvijo ter visoko zmogljivostjo
HarmonyOS bo rešil težave zakasnitev v odzivu aplikacij ter komunikacije med procesi (IPC) sistema. Vnaprej namreč določi prioritete izvajanja nalog in časovne okvirje zanje ter vire najprej dodeli pomembnejšim nalogam. Zakasnitev odziva aplikacij bo tako zmanjšana za kar 25,7 %. Zaradi majhnega jedra pa je komunikacija med procesi do petkrat bolj učinkovita kot v obstoječih sistemih.

3. Varno: arhitektura majhnega jedra za večjo varnost
Sistem HarmonyOS ima povsem na novo zasnovo jedra, ki ga poleg nižjih zakasnitev odlikuje tudi izboljšana varnost. Huawei je funkcije, ki jih običajno izvaja jedro sistema, poenostavil, nekatere sistemske funkcije pa prestavil na uporabniško raven. Dodatna je tudi obojestranska zaščita. Zaradi tega jedro sistema izvaja le najbolj osnovne funkcije, kot je načrtovanje izvajanja procesov ter komunikacija med njimi.

Jedro sistema HarmonyOS uporablja formalne metode preverjanja. Varnost je zato zagotovljena od spodaj navzgor v okolju zaupanja vrednega izvajanja (TEE). Formalne metode preverjanja so učinkovit matematični pristop, ki preverja pravilnost na ravni virov, medtem ko sta tradicionalni metodi, funkcionalno preverjanje in simulacija napadov, omejeni na ta dva scenarija.

HarmonyOS je prvi sistem, ki uporablja formalne metode preverjanja v okolju zaupanja vrednega izvajanja (TEE) naprave, kar znatno izboljša njegovo varnost. Ker ima jedro sistema tudi manj programskih vrstic (približno tisočkrat manj kot Linux), je verjetnost uspešnega napada nanj veliko manjša.

4. Poenoteno: aplikacija razvita enkrat, deluje na vseh napravah
Razvoj za sistem HarmonyOS poteka s pomočjo integriranega razvojnega okolja (IDE) za več naprav. Prav tako podpira razvoj s pomočjo večjega števila programskih jezikov, kar razvijalcem omogoča učinkovitejši razvoj aplikacije. Kodirajo jo namreč samo enkrat ter distribuirajo na različne naprave, s tem pa na njih oblikujejo tesno integriran ekosistem. Pri tem pa jim bo v veliko pomoč Huaweijev statični prevajalnik ARK Compiler, poenoteno razvojno okolje s podporo za več programskih jezikov, ki bo znatno izboljšalo njihovo produktivnost.

Evolucija sistema HarmonyOS
Huawei je na razvijalski konferenci napovedal tudi načrte za razvoj sistema HarmonyOS in njegovega jedra. Različica 1.0 bo prvič predstavljena v pametnih zaslonih, ki naj bi jih Huawei na trg poslal proti koncu leta. V naslednjih treh letih pa bodo sistem optimizirali ter ga postopoma vgrajevali v vse širšo paleto pametnih naprav, vključno z nosljivimi in napravami v vozilih.

Uspeh sistema bo odvisen od velikosti ekosistema. Da bi čim več razvijalcev svoje aplikacije naredili tudi zanj, bo Huawei sistem HarmonyOS izdal kot odprtokodno osnovo. Ustanovil pa bo tudi odprtokodno fundacijo in skupnost za poglobljeno sodelovanje z razvijalci.

Kitajska je dom močnega ekosistema aplikacij z močno bazo uporabnikov. Zato bo Huawei temelje za sistem HarmonyOS najprej postavil doma, nato pa ekosistem postopoma širil po svetu. Huawei bo delil svoje zmogljivosti na področjih, kot so povezljivost, mobilna fotografija in umetna inteligenca ter bo tesno sodeloval s partnerji, da bi ponudil najboljše aplikacije z najboljšo možno uporabniško izkušnjo.

HarmonyOS bo uporabnikom, izdelovalcem naprav in razvijalcem prinesel neverjetne nove koristi. Uporabnikom povezano in močno inteligentno izkušnjo skozi vse vidike njihovega življenja. Izdelovalcem bo sistem omogočil prednosti tehnologij omrežja pete generacije (5G), umetne inteligence in interneta stvari (IoT). V prednosti pa bodo tudi razvijalci, saj bodo lahko svoje aplikacije nudili več uporabnikom.

»Verjamemo, da bo sistem HarmonyOS oživel mobilno industrijo in obogatil ekosistem,« je dejal Richard Yu. »Naš cilj je uporabnikom ponuditi privlačno in raznoliko izkušnjo. Povabiti želimo razvijalce iz celega sveta, da se nam pridružijo, ko bomo gradili nov ekosistem. Skupaj bomo namreč uporabnikom lahko zagotovili inteligentno uporabniško izkušnjo.«

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki