marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple v Evropi pričel s prodajo obnovljenih modelov iPhone 13
06.02.2023

Apple je pričel prodajati obnovljene modele iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in Španiji. To je prvič, da so ti specifični telefoni v teh državah na voljo v Applovi spletni trgovini v okviru programa Certified Refurbished.

slikaIDC: Trg pametnih telefonov v Q4 2022 doživel neverjeten 18,3-odstotni padec
03.02.2023

IDC Smartphone Tracker je poročal o precej podpovprečnih podatkih o svetovnih dobavah pametnih telefonov v četrtem četrtletju leta 2022, saj se je trg zmanjšal za 18,3 % na 300,3 milijona dobav. Vseh pet glavnih blagovnih znamk se je v primerjavi s 4. četrtletjem 2021 soočilo z dvomestnim upadom na letni ravni, skupna številka pa predstavlja največji četrtletni upad.

slikaHuawei predstavlja rezultate raziskave nakupnih navad
01.02.2023

Huawei predstavlja poročilo o vpogledu v trg pametnih ur. Poročilo predstavlja ugotovitve in ponuja poglobljen vpogled v vedenje strank in tržne namere ob nakupu osebnih nosljivih naprav. Sklepi v poročilu temeljijo na različnih študijah, ki jih je Huawei izvedel interno in v sodelovanju z uglednimi raziskovalnimi inštitucijami: Ipsos Poljska, Pollster in GfK.

slikaHONOR bo na mobilnem kongresu v Barceloni predstavil nove mobilnike
31.01.2023

Iz podjetja HONOR so sporočili, da bodo na letošnjem sejmu MWC v Barceloni predstavili najnovejša premijska mobilna telefona HONOR, zložljivi pameti telefon HONOR Magic Vs in serijo HONOR Magic5.

članki

Ali namerava Huawei zapustiti evropski trg?


05.12.2022
Objavil: Dare Gliha

Po letu 2018 naj bi Huawei postal največja blagovna znamka mobilnih telefonov na svetu. Takrat so se pričele pojavljati prve govorice, da bodo ZDA prepovedale delovanje podjetja. Leta 2019 so ZDA uradno uvrstile Huawei na črno listo podjetij in to je bil začetek njegovih težav na trgu mobilne telefonije.

Tako se je Huawei od leta 2019 držal na svojem. Prenehati je moral s proizvodnjo čipov Kirin, prodal pa je tudi svojo podznamko Honor. Tudi po prepovedi je podjetje še vedno postalo največja blagovna znamka mobilnih telefonov na svetu, vendar je bilo njegovo bivanje na vrhu kratkotrajno. Kljub vsem težavam je Huawei pokazal moč in ponavljal, da ne bo zapustil trga mobilnih telefonov.

Gizchina poroča, da je Huawei končal z Evropo

Prepoved v ZDA ima posledice tudi v Evropi. Podjetje ima prepoved uporabe 5G čipov, saj imajo ZDA pomemben vpliv na nekatere patente za 5G. Sicer so čipi 4G podobno zmogljivi kot 5G, za prodajo se potrebuje le dobro trženje. Večja težava za uporabnike je odsotnost Googlovih storitev.

Uporabniki ne morejo uporabljati Googlovih aplikacij. Čeprav obstaja nekaj obvodov za namestitev trgovine Play Store (in ostalih aplikacij) v naprave Huawei, uporabniki niso tako navdušeni. Tako raje zamenjajo blagovno znamko, kot da bi uporabili obvoznico.

Trenutno je Huaweijeva prisotnost v Evropi vse manjša in v trenutnih razmerah ni upanja, da bi si lahko opomogli. Kitajski koncern mora zaradi obsežnih embargov delovati bolj učinkovito in preprosto nima več sredstev za stalen boj.

Čeprav sankcije vplivajo predvsem na ameriški trg, posledično vplivajo tudi na Huaweijevo delovanje v Evropi, kar so izpostavili tudi v članku v reviji Politico. Sankcije so podjetje postavile v položaj, v katerem vodstvo očitno odpisuje Evropo kot strateški čezmorski trg. Preostale dejavnosti so osredotočene na nekaj držav, ki so še vedno pripravljene sodelovati, čeprav Huawei na splošno velja za varnostno tveganje.

Trenutno so Huaweijeve težave veliko večje od pritiska Washingtona. Čeprav je ameriška prepoved ena od njihovih največjih težav, tudi drugi prijemi kažejo, da ne želijo več vlagati energije v Evropo. Pred časom so bili za promocijo skupine v Evropi najeti zahodni menedžerji. Po novih poročilih njihovo mnenje ne igra več vloge, postopoma jih tudi odpuščajo. In ne nazadnje, pomemben lobistični urad v Bruslju je zdaj le še podružnica sedeža v Düsseldorfu.

Ali bodo omenjene težave dejansko pripeljale do umika Huaweija z evropskega trga bo pokazal čas. Seveda pa bo za potrditev tega koraka potrebno počakati na uradne informacije podjetja.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki