marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaČas je za nov telefon!
23.11.2022

Na prazničnem seznamu želja marsikoga se bo letos zagotovo znašel tudi nov pametni telefon. Izberite takšnega, ki vam bo olajšal spopadanje z vsakdanjimi obveznostmi in vam prihranil več časa za vse načrtovane prostočasne aktivnosti. Samsung Galaxy Z Fold4 je zmogljiv pametni telefon, pisan na kožo predvsem poslovnim uporabnikom, kreativcem in ljubiteljem iger.

slikaVeč kot 70 % naprav Apple iPhone 14 uporablja zaslone Samsung OLED
30.11.2022

Samsung Display je prevladujoči igralec na tržišču zaslonov OLED, eden glavnih razlogov za to pa je odločitev družbe Apple, da za svoje telefone iPhone uporablja panele tega korejskega proizvajalca.

slikaKmalu boste lahko pretakali zvok iz Androida v Windows 11
28.11.2022

Aplikacija Phone Link se je začela uporabljati pred časom in je bila sprva namenjena izključno lastnikom telefonov Samsung, sčasoma pa se je z izdajo sistema Windows 11 razširila na vse telefone s sistemom Android.

slikaMediaTek predstavil najnovejši čip Dimensity 9200
25.11.2022

MediaTek je predstavil svoj najnovejši vodilni čipovski nabor Dimensity 9200, ki v industrijo pametnih telefonov prinaša več novosti. To je prvi čipset, ki je na trg prišel z glavnim jedrom Arm Cortex-X3 s taktom 3,05 Ghz in temelji na arhitekturi ARMv9.

slikaIntegracija iCloud Photos se širi v aplikacijo Windows 11 Photos
23.11.2022

Microsoft je začel uvajati integracijo iCloud Photos za aplikacijo Windows 11 Photos. Funkcija je na voljo s posodobitvijo aplikacije Photos, ki je na voljo v trgovini Microsoft Store.

članki

Huawei izdal nov sistem EMUI 13


16.11.2022
Objavil: Dare Gliha

Luč sveta je ugledal inovativni operacijski sistem EMUI 13 z novo generacijo funkcij, ki ustrezajo novi generaciji pametnih telefonov. Z uporabo porazdeljene tehnologije, operacijski sistem EMUI 13 brezhibno izboljšuje uporabnikovo digitalno življenje, pri čemer ne omogoča samo komunikacije dveh naprav, temveč več njih poveže v eno »super« napravo.

Prek izboljšav uporabniškega vmesnika prinaša izboljšano interakcijo, vključuje tehnologije za optimizacijo delovanja ter nove načine varnosti in varovanja zasebnosti v vseh scenarijih.

Prilagojeno udobje za vse

Prek operacijskega sistema EMUI 13 so uporabnikom predstavljeni novi načini interakcije z informacijami na domačem zaslonu. Z interaktivnimi in prilagodljivimi funkcijami pa je zagotovljena edinstvena prilagodljiva izkušnja uporabe.

Z novo funkcijo »Service Widget« (servisni pripomoček) si lahko na kratko ogledate informacije in storitve, ki jih zagotavlja izbrana aplikacija, ne da bi jo morali zato zagnati. S potegom prsta navzgor prek ikone ustvarite servisni pripomoček in ga pripnete na začetni zaslon. Ravno tako preprosto ga je skriti. Funkcija zagotavlja pregledovanje ter upravljanje z informacijami in storitvami na nov preprost in izredno učinkovit način.

Vendar se lahko v primeru, da je na zaslonu preveč storitvenih pripomočkov, soočite s težavo razvrščanja in preglednosti. Da bi jo presegel, EMUI 13 omogoča pameten in preprost način organizacije s pomočjo funkcije »Card Folder« (mapa s karticami). Po velikosti enake zložite skupaj in si nato ogledate enega za drugim. Na voljo pa so tudi pripomočki različnih velikosti za kombinacijo z bližnjicami do aplikacij, kot je na primer »svetilka«. Združene je nato s ciljem povečanja udobja in organiziranosti začetnega zaslona preprosteje prilagajati.

To še zdaleč ni vse. Izboljšana je funkcija »Smart Folders« (pametne mape). Poleg prejšnjih velikosti 1:2, 2:2 in 4:4, so na voljo še dodatne, med njimi tudi 2:4. V primeru spremembe velikosti mape bo funkcija ustrezno prilagodila število prikazanih aplikacij, kar ravno tako zagotavlja učinkovitejši začetni zaslon.

Izkoriščanje zmogljivosti povezanih naprav

Operacijski sistem EMUI 13 omogoča brezhibno sodelovanje več naprav in nove načine interakcij znotraj poosebljenega ekosistema. Funkcija »Super Device« (super naprava) po novem brezhibno poveže do 10 naprav. Postopek še nikdar ni bil tako preprost, kot je postal po zaslugi funkcije »Drag to Connect« (povleci za povezavo). V nadzorni plošči pametnega telefona Huawei Mate 50 Pro vidite naprave v bližini, ki jih z njim povežete tako, da ikono želene povlečete na njegovo ikono.

EMUI 13 dodatno izboljšuje tudi funkcijo Multi-Screen Collaboration (sodelovanje na več zaslonih) s podporo več oken, kar izboljšuje produktivnost in večopravilnost. V celoti lahko izkoristite večji zaslon tako, da med pisanjem e-poštnega sporočila ali beležke brskate po prejetih sporočilih ali seznamu beležk.

Razširjena povezljivost je vidna prek funkcije »SuperHub«, ki na pametnem telefonu Huawei Mate 50 Pro prinaša inovativne zmožnosti prenosa datotek. Z dolgim zadrževanjem prsta na besedilu, fotografiji, videoposnetku ali datoteki in prenosu v plavajoče okno funkcije SuperHub, izbrano vsebino začasno shranite v datoteko, prilepite v aplikacijo ali celo prenesete na drugo napravo.

S tem še nismo izčrpali uporabnih novih funkcij sodelovanja med napravami. Funkcija »Share Audio« omogoča sočasno povezavo dveh slušalk Huawei FreeBuds Pro 2 s pametnim telefonom Huawei Mate 50 Pro in deljenje zvočnega signala. Funkcija »Multi-Cam Mode« pa sproščanje ustvarjalnosti fotografiranja ali snemanja videov prek možnosti deljenja kamer.

Obsežen prostor za hranjenje podatkov

Kot zdravilo v primeru težave hitrega polnjenja razpoložljivega pomnilnika, EMUI 13 nudi funkcijo »SuperStorage«. Prvo tehnologijo stiskanja podatkov, ki sprošča prepotreben prostor za hranjenje podatkov in pomaga upravljati shranjene vsebine. Deluje tako, da zazna in prikaže podvojene datoteke, tudi večkrat shranjene iste fotografije, nakar jih z aplikacijo Huawei Optimiser po želji stisnete.

Poleg tega funkcija SuperStorage identificira aplikacije, ki jih dlje časa niste uporabili in ravno tako ponudi možnost stiskanja. Ukrep ne vpliva na uporabniško izkušnjo, temveč izboljša organizacijo pomnilnika in optimizira uporabo prostora, ki je na voljo za hranjenje podatkov.

Zagotavljanje varnosti n varovanje zasebnost

Za Huawei sta varnost in zasebnost visoko na seznamu prioritet. EMUI 13 bolje ščiti zasebnost in varnost s preglednejšim prikazom dovoljenj aplikacij, varnostnim statusom naprave in izboljšano zaščito podatkov.

Funkcija »Privacy Center« (središče za zasebnost) nudi splošno nadzorno ploščo za prikaz podatkov o vedenju nameščenih aplikacij. Sistem pa hkrati nenehno izvaja proaktivno varovanje zasebnosti preko prikaza uporabniku prilagojenih nasvetov. Če ugotovi, da neka aplikacija nerazumno uporablja dovoljenje, predlaga, da jih prekličete.

Medtem »Security Center« (varnostno središče) bdi nad delovanjem naprave in omogoča, da kadarkoli preverite njeno varnostno stanje. Sem spadajo funkcije, kot so zaklepanje aplikacij, sef za gesla, varna datoteka, iskanje naprave in drugo. Sposoben je aktivne identifikacije težav in iskanja primernih odzivov.

Nenazadnje operacijski sistem EMUI 13 nudi zasebnost fotografij, saj pred pošiljanjem iz datoteke izbriše občutljive osebne podatke. S tem je preprečeno, da bi nehote o sebi delili preveč.

Več o novem EMUI 13 si preberite na Huaweijevi spletni strani.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki