marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaApple iPhone 12 z magnetnim priklopom brezžičnega polnjenja?
12.08.2020

Apple že v nekaj generacij iPhonov vgrajuje brezžično polnjenje, najnovejša generacija pa naj bi po nekaterih poročanjih dobila še dodatek, ki bo izboljšal uporabniško izkušnjo pri btovrstnem polnjenju.

slikaEkosistem HMS dosegel nov mejnik
10.08.2020

Huawei je predstavil napredek glede ekosistema mobilnih storitev HMS in trgovine z aplikacijami AppGallery. Ekosistem HMS je osegel že 700 milijonov uporabnikov Huaweievih naprav s celega sveta (32 % več kot v enakem obdobju lani), število registriranih razvijalcev pa se je povzpelo na 1,6 milijona (76 % medletna rast). Razvijalci so funkcionalnosti HMS Core integrirali že v več kot 81.000 aplikacij.

slikaHuawei je odprt za pogovore z Vlado Republike Slovenije o varnostnih vprašanjih 5G
07.08.2020

Kitajski Huawei sporoča, da je pripravljen na pogovore z Vlado Republike Slovenije in njihovimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih 5G tehnologije. Huawei slovenski vladi ponuja tudi podpis »no-spy agreement«.

slikaNa Sony Xperio 1 II prihaja podpora za RAW
05.08.2020

Sony je Xperio 1 II najavil kot mobilnik z vrhunsko kamero, v katerega je vgradil Photo Pro način. Le-ta omogoča prilagoditev kar nekaj fotografskih funkcij, žal pa pa ni podpiral RAW posnetkov. To pomanjkljivost pri Sonyu odpravljajo z julijsko nadgradnjo 58.0.A.3.88.

slikaVstopni iPhone 12 še vedno z LCD zaslonom
03.08.2020

Do predstavitve nove serije iPhonov je še dobra dva meseca, zato ni presenetljivo, da se govorice pojavljajo vse pogosteje. Zadnja prihaja s strani DigitalChatStationa, kjer trdijo, da bo zaslon vstopnega iPhona 12 še vedno LCD velikosti 5,4 palca in hkrati enak kot pri sedanjem iPhonu 11, velikost mobilnika pa bo bolj podobna iPhonu SE (2020).

članki

Grožnje mobilnemu bančništvu so se prvič znašle med prvimi desetimi zlonamernimi programi


23.12.2015
Objavil: Dare Gliha

Kaspersky Lab je v statističnem poročilu varnostnega biltena za leto 2015 izpostavil nov trend: mobilne finančne grožnje so se prvič uvrstile med prvih deset zlonamernih programov za krajo denarja. Dve družini t. i. mobilnih bančnih trojancev, Faketoken in Marcher, sta bili vključeni med prvih deset bančnih trojancev.

Naslednji izjemen in zaskrbljujoč trend v letošnjem letu je hitro širjenje izsiljevalskega programja. Slednjega je Kaspersky Lab v letu 2015 odkril v 200 državah in ozemljih.

Drugi glavni trendi v aktivnostih kibernetskega kriminala v letu 2015 so sledeči:

• Kibernetski kriminalci so za zmanjševanje tveganja kazenskega pregona z napadov zlonamerne programske opreme prešli na oglaševalsko programje. V letu 2015 je oglaševalsko programje predstavljalo dvanajsto od dvajsetih največjih spletnih groženj. Oglaševalsko programje je bilo registrirano na 26,1 % računalnikov.
• Kaspersky Lab je zaznal nove tehnike za prikrivanje ravnanja in težje odkrivanje okužb zlonamernih kod. Kibernetski kriminalci so uporabili t. i. šifrirni protokol Diffie-Hellman in prikrito izkoriščali v Flashu.
• Kibernetski kriminalci so aktivno uporabljali tehnologijo anonimnosti Tor za skrivanje ukaznih strežnikov in bitnih kovancev za izdelavo transakcij.

Zrele mobilne finančne grožnje

V letu 2015 sta se dve družini mobilnih trojancev (Faketoken in Marcher) pojavili na seznamu prvih desetih zlonamernih finančnih družin. Zlonamerni programi v lasti družine Marcher so iz naprav z Androidom ukradli podatke za plačila: preden okužijo napravo, programi zaznajo zagon dveh aplikacij – mobilno aplikacijo Evropske banke in Google Play. Če uporabnik zažene bančno aplikacijo ali Google Play, Marcher prikaže lažno okno zahtevanih podatkov o kreditni kartici, ki se nato posredujejo goljufom. Predstavniki družine Faketoken delujejo v partnerstvu z računalniškimi trojanci: od uporabnika izsilijo namestitev aplikacije na njihovih pametnih telefonih. Aplikacija je pravzaprav trojanec, ki prestreže kodo za enkratno potrditev (mTAN).

“V letošnjem letu so kibernetski kriminalci čas in sredstva osredotočili na razvoj zlonamernih finančnih programov za mobilne naprave. To niti ni presenetljivo, saj milijoni ljudi po vsem svetu pametne telefone že uporabljajo za plačilo blaga in storitev. Glede na trenutne trende lahko pričakujemo, da bo delež bančne zlonamerne programske opreme za mobilne telefone narasel,“ pravi Yury Namestnikov, višji varnostni raziskovalec v ekipi za globalne raziskave in analize v Kaspersky Labu.

»Tradicionalna« finančna kriminaliteta se ni zmanjšala: v celoti so v letu 2015 rešitve Kaspersky Laba preprečile skoraj dva milijona (1.966.324) poskusov sproženja zlonamerne programske opreme, ki je bila sposobna kraje denarja prek spletnega bančništva na računalnikih. Število poskusov je v primerjavi z letom 2014 (1.910.520) naraslo za 2,8 %.

Zlonamerna družina ZeuS premagana

Številne spremembe najbolj razširjene zlonamerne družine ZeuS so bile premagane s strani Dyre/Dyzap/Dyreza. Več kot 40 % tistih, ki jih je v letu 2015 napadel bančni trojanec, je namreč prizadel Dyreza z uporabo metode učinkovite spletne injekcije za krajo podatkov in dostopa do spletnega bančnega sistema.

Globalna nočna mora je izsiljevalsko programje

V letu 2015 je izsiljevalsko programje svojo prisotnost hitro razširilo na novih platformah. Eden od šestih (17 %) napadov izsiljevalskega programja sedaj vključuje napravo Android in to po komaj enem letu, ko je platforma prvič postala tarča. Strokovnjaki Kaspersky Laba so tekom letošnjega leta opredelili dva velika trenda izsiljevalskega programja. Prvi je, da je skupno število uporabnikov, ki jih je napadlo šifriranje izsiljevalskega programja, naraslo na skoraj 180.000, kar je za 48,3 % več v primerjavi z letom 2014. Drugič pa kodiranja v mnogih primerih postajajo bolj kompleksna in poleg kodiranja vključujejo funkcionalnost, namenjeno kraji podatkov z računalnikov žrtev.

Geografija spletnih napadov

Statistika Kaspersky Laba kaže, da spletni kriminalci raje delujejo in uporabljajo storitve gostovanja v različnih državah, kjer je gostujoč trg dobro razvit: 80 % obvestil napadov, ki so jih preprečile protivirusne komponente, so prejeli spletni viri iz desetih držav. Prve tri države, v katerih so bili spletni viri zasejani z zlonamerno programsko opremo, so ostale nespremenjene glede na prejšnje leto: ZDA (24,2 %), Nemčija (13 %) in Nizozemska (10,7 %).

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki