marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMBILLS omogočil plačevanje prek Fitbit Pay in Garmin Pay
18.09.2020

Pri mladem fintech podjetju MBILLS so lastni plačilni kartici mBills Mastercard, ki so jo kot izdajatelj uporabnikom ponudili letos v juliju, v rekordnem času omogočili plačevanje s pametnimi urami Garmin in Fitbit.

slikaAmeriška carina brani zaseg slušalk OnePlus Buds
16.09.2020

V ponedeljek je po spletu zaokrožila zanimiva vest, da je ameriška carina na letališču JFK zasegla 2000 kosov slušalk OnePlus Buds, saj so ocenili, da gre za ponaredek slušalk Apple Airpods. Čeprav se je sprva zdelo, da gre zgolj za zabavno pomoto, pa se je izkazalo, da carinska služba ni naredila napake.

slikaTSMC kmalu z masovno proizvodnjo čipovja za Apple
14.09.2020

Apple se pripravlja na prehod svojih produktov iz Intlovega na lastno čipovje. MacBooki se bodo s tem pridružili iPhone, iPad in Apple Watch napravam, ki tovrstno rešitev že uporabljajo.

slikaMicrosoft Surface Duo v ZDA že na voljo
11.09.2020

Potrošniki v ZDA imajo na voljo za nakup Microsoftov pogled na prihodnost pametnih mobilnikov, Surface Duo. Nakup lahko opravijo preko njihove spletne strani, že cena osnovne različice pa je precej zasoljena.

slikaHuawei pričakuje manj naročil za serijo Mate 40
09.09.2020

Huawei bo serijo Mate 40 predvidoma predstavil v prihajajočih tednih, če se bodo pri podjetju držali časovnice iz preteklih let. Še pred predstavitvijo pa iz Tajvana že prihajajo napovedi, da so pri podjetju naročili 30 odstotkov manj komponent, kar nakazuje na upad zanimanja s strani potrošnikov.

članki

Gostovanje v EU cenejše, nekaj pasti še ostaja


04.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Nova uredba o gostovanju v mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije prinaša precej pozitivnih premikov, a v okviru Evropske potrošniške organizacije (BEUC) so si prizadevali za še bolj drastične ukrepe. Na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so aktivno sodelovali z BEUCom, poudarjajo predvsem, da jim ni uspelo še dodatno znižati cene podatkovnih prenosov in odpraviti stroška dohodnega klica.

Bistveno nižje cene kratkih sporočil, še vedno visoke cene odhodnih klicev

Kompromis, ki so ga dosegle Evropska komisija, Evropski svet in predstavniki Evropskega parlamenta ponovno korenito posega v oblikovanje cen storitev v mobilnih omrežjih, saj se je izkazalo, da operaterji sami ne bodo pripomogli k ugodnejšemu gostovanju znotraj EU. V novi uredbi velja pohvaliti bistveno znižanje cene pošiljanja kratkih sporočil, manj pa so predstavniki potrošniških organizacij zadovoljni z dokaj visoko ceno odhodnih klicev, ki bo po 1. juliju 2014 še vedno višja kot v domačem omrežju. Kompromisni predlog prav tako ne upošteva želja potrošniških organizacij, da bi ukinili plačevanje za dohodne klice v EU.

Posebno poglavje v novi uredbi je vendarle dobila tudi maloprodajna cena prenosa podatkov (do zdaj je bila določena le omejitev medoperaterske cene), a ta bo z 20 centi na megabajt ostala na sorazmerno visoki ravni. To namreč pomeni več kot 200 evrov na gigabajt, ki ga, glede na vse večjo uporabo najrazličnejših aplikacij, ki zahtevajo povezavo v internet (začenši z navigacijskimi napravami), sploh ni težko doseči.

Možnost izbire med gostovanjem

Nekaj bo h konkurenčnosti lahko prispevala tudi novost, da bodo potrošniki med gostovanjem lahko izbirali med alternativnimi operaterji, pri čemer bodo obdržali svojo številko. Zaenkrat še ni točno znano, kako bo vse skupaj potekalo v praksi, zato si bodo potrošniške organizacije prizadevale, da bi bilo pri vklopu v drugo omrežje čim manj praktičnih težav.

Cene v tujih omrežjih še vedno bistveno višje od domačih

Ker cene uporabe mobilnih storitev izven EU še naprej ostajajo na bistveno višji ravni kot v domačih omrežjih, ZPS potrošnike opozarja, naj preverijo cene pri posameznih operaterjih v državi, ki jo bodo obiskali. Še zlasti naj bodo pozorni ob obisku evropskih držav, ki (še) niso članice EU (Hrvaška in ostale države bivše Jugoslavije, Švica, …), posebej visoke cene pa veljajo tudi za telefoniranje na ladjah in letalih. Nova uredba teh cen ne regulira, le pri prenosu podatkov zdaj velja, da morajo operaterji tudi med gostovanjem uporabnikov izven EU zagotoviti obveščanje, ko se strošek prenosa približa oziroma preseže določeno mejo (50 evrov brez DDV).

Najvišje cene gostovanja uporabnikov mobilnih storitev znotraj EU (brez DDV)

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki