marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaŠtevilo uporabnikov sistema HarmonyOS preseglo 100 milijonov
22.09.2021

Sredi septembra je Huawei na posebnem dogodku predstavil več novih izdelkov, sočasno pa je podjetje objavilo, da je število uporabnikov, ki je svoje naprave nadgradilo na operacijski sistem HarmonyOS 2, preseglo mejo 100 milijonov.

slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

članki

Gostovanje v EU cenejše, nekaj pasti še ostaja


04.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Nova uredba o gostovanju v mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije prinaša precej pozitivnih premikov, a v okviru Evropske potrošniške organizacije (BEUC) so si prizadevali za še bolj drastične ukrepe. Na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so aktivno sodelovali z BEUCom, poudarjajo predvsem, da jim ni uspelo še dodatno znižati cene podatkovnih prenosov in odpraviti stroška dohodnega klica.

Bistveno nižje cene kratkih sporočil, še vedno visoke cene odhodnih klicev

Kompromis, ki so ga dosegle Evropska komisija, Evropski svet in predstavniki Evropskega parlamenta ponovno korenito posega v oblikovanje cen storitev v mobilnih omrežjih, saj se je izkazalo, da operaterji sami ne bodo pripomogli k ugodnejšemu gostovanju znotraj EU. V novi uredbi velja pohvaliti bistveno znižanje cene pošiljanja kratkih sporočil, manj pa so predstavniki potrošniških organizacij zadovoljni z dokaj visoko ceno odhodnih klicev, ki bo po 1. juliju 2014 še vedno višja kot v domačem omrežju. Kompromisni predlog prav tako ne upošteva želja potrošniških organizacij, da bi ukinili plačevanje za dohodne klice v EU.

Posebno poglavje v novi uredbi je vendarle dobila tudi maloprodajna cena prenosa podatkov (do zdaj je bila določena le omejitev medoperaterske cene), a ta bo z 20 centi na megabajt ostala na sorazmerno visoki ravni. To namreč pomeni več kot 200 evrov na gigabajt, ki ga, glede na vse večjo uporabo najrazličnejših aplikacij, ki zahtevajo povezavo v internet (začenši z navigacijskimi napravami), sploh ni težko doseči.

Možnost izbire med gostovanjem

Nekaj bo h konkurenčnosti lahko prispevala tudi novost, da bodo potrošniki med gostovanjem lahko izbirali med alternativnimi operaterji, pri čemer bodo obdržali svojo številko. Zaenkrat še ni točno znano, kako bo vse skupaj potekalo v praksi, zato si bodo potrošniške organizacije prizadevale, da bi bilo pri vklopu v drugo omrežje čim manj praktičnih težav.

Cene v tujih omrežjih še vedno bistveno višje od domačih

Ker cene uporabe mobilnih storitev izven EU še naprej ostajajo na bistveno višji ravni kot v domačih omrežjih, ZPS potrošnike opozarja, naj preverijo cene pri posameznih operaterjih v državi, ki jo bodo obiskali. Še zlasti naj bodo pozorni ob obisku evropskih držav, ki (še) niso članice EU (Hrvaška in ostale države bivše Jugoslavije, Švica, …), posebej visoke cene pa veljajo tudi za telefoniranje na ladjah in letalih. Nova uredba teh cen ne regulira, le pri prenosu podatkov zdaj velja, da morajo operaterji tudi med gostovanjem uporabnikov izven EU zagotoviti obveščanje, ko se strošek prenosa približa oziroma preseže določeno mejo (50 evrov brez DDV).

Najvišje cene gostovanja uporabnikov mobilnih storitev znotraj EU (brez DDV)

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki