marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaFrancozi prvi z nalepko o popravljivosti naprav
02.12.2020

Prejšnji teden so Evropski poslanci glasovali o zakonu, ki bi potrošnikom zagotovil informacijo o popravljivosti naprave, ki jo kupujejo. S tem bi lahko še pred nakupom dobili informacijo o življenjski dobi naprave in njeni popravljivosti.

slikaNT Remote uspešno končana
30.11.2020

Microsoft je sporočil, da je bila letošnja virtualna konferenca NT Remote dobro sprejeta med udeleženci. V dveh dneh se je tako 946 udeležencev pridružilo 76 predavateljem na skupno 119 predavanjih, delavnicah in okroglih mizah, ki so potekali v okviru 6 tehnoloških in 10 poslovnih vsebinskih sklopov. Dogodek pa je podprlo kar 30 partnerjev.

slikaMediatek kupil Intlovo podjetje za upravljanje porabe energije
27.11.2020

Mediatek je sporočil, da je od Intla odkupil podjetje Enpirion, ki skrbi za rešitve upravljanja z energijo. Cena nakupa znaša 85 milijonov dolarjev. To je že drugo podjetje, ki ga je Intel prodal, lani je namreč Apple za milijardo dolarjev odkupil posel modemov za pametne telefone.

slikaApple sklenil poravnavo v aferi "batterygate"
25.11.2020

Apple je poskušal prikrito odpraviti težavo z baterijo na telefonih iPhone izdanih med letoma 2014 in 2016 tako, da jih je upočasnil. Ta poteza je bila hitro odkrita, vse skupaj pa je privedlo celo do skupinske tožbe.

slikaPričela se je Microsoftova NT konferenca, letos v virtualni obliki NT Remote
24.11.2020

Z uvodnim nagovorom Microsoftovega predsednika Brada Smitha se je danes začel osrednji del konference NT Remote, največjega virtualnega poslovno-tehnološkega dogodka v Sloveniji.

članki

Gostovanje v EU cenejše, nekaj pasti še ostaja


04.04.2012
Objavil: Dare Gliha

Nova uredba o gostovanju v mobilnih omrežjih znotraj Evropske unije prinaša precej pozitivnih premikov, a v okviru Evropske potrošniške organizacije (BEUC) so si prizadevali za še bolj drastične ukrepe. Na Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so aktivno sodelovali z BEUCom, poudarjajo predvsem, da jim ni uspelo še dodatno znižati cene podatkovnih prenosov in odpraviti stroška dohodnega klica.

Bistveno nižje cene kratkih sporočil, še vedno visoke cene odhodnih klicev

Kompromis, ki so ga dosegle Evropska komisija, Evropski svet in predstavniki Evropskega parlamenta ponovno korenito posega v oblikovanje cen storitev v mobilnih omrežjih, saj se je izkazalo, da operaterji sami ne bodo pripomogli k ugodnejšemu gostovanju znotraj EU. V novi uredbi velja pohvaliti bistveno znižanje cene pošiljanja kratkih sporočil, manj pa so predstavniki potrošniških organizacij zadovoljni z dokaj visoko ceno odhodnih klicev, ki bo po 1. juliju 2014 še vedno višja kot v domačem omrežju. Kompromisni predlog prav tako ne upošteva želja potrošniških organizacij, da bi ukinili plačevanje za dohodne klice v EU.

Posebno poglavje v novi uredbi je vendarle dobila tudi maloprodajna cena prenosa podatkov (do zdaj je bila določena le omejitev medoperaterske cene), a ta bo z 20 centi na megabajt ostala na sorazmerno visoki ravni. To namreč pomeni več kot 200 evrov na gigabajt, ki ga, glede na vse večjo uporabo najrazličnejših aplikacij, ki zahtevajo povezavo v internet (začenši z navigacijskimi napravami), sploh ni težko doseči.

Možnost izbire med gostovanjem

Nekaj bo h konkurenčnosti lahko prispevala tudi novost, da bodo potrošniki med gostovanjem lahko izbirali med alternativnimi operaterji, pri čemer bodo obdržali svojo številko. Zaenkrat še ni točno znano, kako bo vse skupaj potekalo v praksi, zato si bodo potrošniške organizacije prizadevale, da bi bilo pri vklopu v drugo omrežje čim manj praktičnih težav.

Cene v tujih omrežjih še vedno bistveno višje od domačih

Ker cene uporabe mobilnih storitev izven EU še naprej ostajajo na bistveno višji ravni kot v domačih omrežjih, ZPS potrošnike opozarja, naj preverijo cene pri posameznih operaterjih v državi, ki jo bodo obiskali. Še zlasti naj bodo pozorni ob obisku evropskih držav, ki (še) niso članice EU (Hrvaška in ostale države bivše Jugoslavije, Švica, …), posebej visoke cene pa veljajo tudi za telefoniranje na ladjah in letalih. Nova uredba teh cen ne regulira, le pri prenosu podatkov zdaj velja, da morajo operaterji tudi med gostovanjem uporabnikov izven EU zagotoviti obveščanje, ko se strošek prenosa približa oziroma preseže določeno mejo (50 evrov brez DDV).

Najvišje cene gostovanja uporabnikov mobilnih storitev znotraj EU (brez DDV)

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki