marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaAmeriški senatorji pozivajo k enotnemu standardu glede polnilnikov
27.06.2022

Evropski parlament je določil, da mora biti vsa mala in srednje velika potrošniška elektronika obvezno opremljena s polnilnim priključkom USB-C. Dva ameriška senatorja v odprtem pismu ministru za trgovino pozivata k podobni politiki tudi v ZDA.

slikaQualcomm se je uspešno pritožil na globo v višini milijarde evrov
24.06.2022

Leta 2018 je protimonopolni regulator EU podjetju Qualcomm naložil globo v višini ene milijarde evrov in ga obtožil, da je v obdobju med letoma 2011 in 2016 podjetju Apple plačal, da je uporabljalo Qualcommove modeme, namesto da bi prešlo h konkurenci, kot je Intel. Podjetje se je na globo pritožilo, sodišče Evropske unije pa je sedaj globo razveljavilo, poroča Reuters.

slikaGoogle Maps odslej prikazuje kakovost zraka v okolici
22.06.2022

Google Maps je v ZDA v operacijskih sistemih Android in iOS predstavil nov prikaz kakovosti zraka. Ta bo pokazal, kaj lahko pričakujete glede zraka: ali je smog, dim, kaj drugega je slabo ali pa je preprosto čudovito.

slikaSnapdragon 8 Gen 2 naj bi imel zelo nenavadno konfiguracijo procesorjev
20.06.2022

Snapdragon 8+ Gen 1 bo do konca leta zadovoljil potrebo po zmogljivem čipovju, zato Qualcomm razmišlja, kaj ponuditi potem. In to, kar bo sledilo, je zelo nenavadna konfiguracija procesorjev 1+2+2+3, vsaj tako poroča Digital Chat Station.

slikaDogodek ob predstavitvi telefona Nothing phone (1) je načrtovan za 12. julij
17.06.2022

Do dolgo pričakovane napovedi prvega pametnega telefona podjetja Nothing je še slab mesec dni. Tehnološko zagonsko podjetje je razkrilo, da bo svoj telefon (1) predstavilo 12. julija in da bo imelo dogodek v Londonu, ki ga bodo lahko vsi preko spleta spremljali v živo.

članki

EU sprejela: USB-C bo od leta 2024 obvezen


07.06.2022
Objavil: Dare Gliha

V EU je bila danes sprejeta odločitev, da bodo morale biti od jeseni 2024 vse majhne in srednje velike prenosne elektronske naprave, vključno z mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki in slušalkami, ki se prodajajo v EU, opremljene s polnilnim priključkom USB-C.

Dodatni seznam dvanajstih skupin elektronskih izdelkov, vključno z e-bralniki, prenosnimi igralnimi konzolami in fotoaparati, bo prav tako moral uporabljati univerzalni standard za polnjenje na celotnem ozemlju EU. Prenosni računalniki bodo morali imeti USB-C v skladu z novo odločbo 40 mesecev (3,3 leta) po začetku njene veljavnosti.

Novi zakon je del cilja EU, da bi elektronski izdelki, ki se prodajajo v državah članicah, postali bolj trajnostni in da bi se zmanjšalo število e-odpadkov, hkrati pa bi potrošnikom pomagali, da imajo pri sebi en sam polnilec za vse svoje naprave. Zakonodaja mora prestati še glasovanje v Parlamentu in Svetu EU, ki je predvideno še letos, glede na indice pa se kaže, da bo skupni standard za polnjenje podprt z veliko večino glasov. Namen novega zakona je tudi uskladiti standarde hitrega polnjenja za vse naprave, v prihodnosti pa naj bi enako veljalo tudi za standarde brezžičnega polnjenja.

"Danes smo poskrbeli za uresničitev skupnega polnilnega standarda v Evropi! Evropski potrošniki so bili dolgo razočarani zaradi številnih polnilnikov, ki so se kopičili z vsako novo napravo. Zdaj bodo lahko za vse svoje prenosne elektronske naprave uporabljali en sam polnilnik", je povedal poslanec Alex Agius Saliba.

Po znanih podatkih potrošniki v EU za nakup polnilnikov porabijo skupaj 250 milijonov evrov na leto. Hkrati neuporabljeni polnilci, ki so priloženi napravam, letno prispevajo približno 11 000 ton e-odpadkov.

Vsi večji proizvajalci pametnih telefonov so do zdaj že prešli na USB-C, tako da so Applovi iPhoni in njihova zloglasna vrata Lighting ostali na napačni strani. Apple bi se lahko izognil dodajanju USB-C v svoje telefone tako, da bi se odločil za brezportni sistem, vendar glede na nedavne govorice v Cupertinu že preizkušajo USB-C v naslednji generaciji iPhona.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki