marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

EU sprejela: USB-C bo od leta 2024 obvezen


07.06.2022
Objavil: Dare Gliha

V EU je bila danes sprejeta odločitev, da bodo morale biti od jeseni 2024 vse majhne in srednje velike prenosne elektronske naprave, vključno z mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki in slušalkami, ki se prodajajo v EU, opremljene s polnilnim priključkom USB-C.

Dodatni seznam dvanajstih skupin elektronskih izdelkov, vključno z e-bralniki, prenosnimi igralnimi konzolami in fotoaparati, bo prav tako moral uporabljati univerzalni standard za polnjenje na celotnem ozemlju EU. Prenosni računalniki bodo morali imeti USB-C v skladu z novo odločbo 40 mesecev (3,3 leta) po začetku njene veljavnosti.

Novi zakon je del cilja EU, da bi elektronski izdelki, ki se prodajajo v državah članicah, postali bolj trajnostni in da bi se zmanjšalo število e-odpadkov, hkrati pa bi potrošnikom pomagali, da imajo pri sebi en sam polnilec za vse svoje naprave. Zakonodaja mora prestati še glasovanje v Parlamentu in Svetu EU, ki je predvideno še letos, glede na indice pa se kaže, da bo skupni standard za polnjenje podprt z veliko večino glasov. Namen novega zakona je tudi uskladiti standarde hitrega polnjenja za vse naprave, v prihodnosti pa naj bi enako veljalo tudi za standarde brezžičnega polnjenja.

"Danes smo poskrbeli za uresničitev skupnega polnilnega standarda v Evropi! Evropski potrošniki so bili dolgo razočarani zaradi številnih polnilnikov, ki so se kopičili z vsako novo napravo. Zdaj bodo lahko za vse svoje prenosne elektronske naprave uporabljali en sam polnilnik", je povedal poslanec Alex Agius Saliba.

Po znanih podatkih potrošniki v EU za nakup polnilnikov porabijo skupaj 250 milijonov evrov na leto. Hkrati neuporabljeni polnilci, ki so priloženi napravam, letno prispevajo približno 11 000 ton e-odpadkov.

Vsi večji proizvajalci pametnih telefonov so do zdaj že prešli na USB-C, tako da so Applovi iPhoni in njihova zloglasna vrata Lighting ostali na napačni strani. Apple bi se lahko izognil dodajanju USB-C v svoje telefone tako, da bi se odločil za brezportni sistem, vendar glede na nedavne govorice v Cupertinu že preizkušajo USB-C v naslednji generaciji iPhona.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki