marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Elektronske naprave za odčitavanje biometričnih podatkov (skimerji) že pretijo


23.09.2016
Objavil: Dare Gliha

Strokovnjaki podjetja Kaspersky Lab so raziskali, kako bi lahko kibernetski kriminalci izkoristili nove tehnologije za overjanje na bančnih avtomatih, katerih uvedbo načrtujejo banke. Čeprav številne finančne organizacije umeščajo biometrične rešitve med najobetavnejše dopolnitve trenutnih načinov overjanja, ali med rešitve, ki bodo te načine celo nadomestile, je biometrija za kibernetske kriminalce nova priložnost za krajo občutljivih informacij.

Bančni avtomati so bili več let tarča goljufov, ki so se želeli polastiti podatkov o kreditnih karticah. Vse se je začelo s preprostimi elektronskimi napravami za odčitavanje podatkov (skimerji) – doma narejenimi napravami, ki so bile pritrjene na bančni avtomat in ki so bile, s pomočjo ponarejene tipkovnice bančnega avtomata ali spletne kamere, zmožne kraje informacij z magnetnega traku kartice in kraje kode pin. Sčasoma se je oblika takšnih naprav izboljšala, tako da so postale manj opazne. Z uvedbo veliko trših plačilnih kartic, zavarovanih s čipom in kodo pin, ki pa jih je bilo še vedno mogoče klonirati, so se naprave razvile v tako imenovane skimerje: v veliki meri gre za enake naprave, a takšne, ki so zmožne zbiranja podatkov s čipa kartice in s tem zagotovitve zadostne količine informacij za izvedbo spletnega rele napada. Sektor bančništva se na to odziva z novimi rešitvami za overjanje, od katerih nekatere temeljijo na biometriji.

Glede na raziskavo, ki jo je podjetje Kaspersky Lab izvedlo na področju nezakonitega kibernetičnega kriminala, je trenutno mogoče zaslediti vsaj dvanajst prodajalcev, ki ponujajo elektronske naprave za odčitavanje (skimerje), ki so zmožni kraje prstnih odtisov žrtev. Vsaj trije nezakoniti prodajalci se že ukvarjajo z razvojem naprav, ki bi omogočale nezakonito pridobivanje podatkov s sistemov za prepoznavo črt na dlani in šarenice.

Prvi val naprav za odčitavanje biometričnih podatkov (skimerjev) je bilo mogoče opaziti septembra leta 2015, v času »testiranj pred prodajo«. Dokazi, ki so jih zbrali strokovnjaki podjetja Kaspersky Lab, so razkrili, da so med začetnim testiranjem razvijalci zaznali več programskih napak. Glavna težava je bila v uporabi modulov GSM za prenos biometričnih podatkov, ki so bili prepočasni za prenos velike količine pridobljenih podatkov. Posledično bodo nove različice naprav za odčitavanje podatkov (skimerjev) uporabljale druge, hitrejše tehnologije za prenos podatkov.

V nezakonitih združbah je mogoče zaznati tudi razprave glede razvoja mobilnih aplikacij, ki vključujejo nadevanje mask preko obraza. S takšnimi aplikacijami bi lahko napadalci uporabili fotografijo določene osebe s socialnega omrežja in z njo prelisičili sistem za prepoznavo obraza.

»Težava z biometrijo je v tem, da v nasprotju z gesli ali kodami pin, ki jih je v primeru grožnje mogoče enostavno spremeniti, prstnega odtisa ali šarenice ni mogoče spremeniti. Ko bi bili vaši podatki enkrat ogroženi, tega načina overjanja ne bi bilo več varno uporabiti. Zato je izjemno pomembno, da je varnost takšnih podatkov zagotovljena, njihov prenos pa varen. Biometrični podatki so vključeni tudi v sodobnih potnih listih (e-potnih listih) in vizah. Če napadalec ukrade potni list, se poleg dokumenta dokoplje tudi do biometričnih podatkov te osebe. S tem ukradejo identiteto te osebe,« pravi Olga Kochetova, strokovnjakinja na področju varnosti v podjetju Kaspersky Lab.

Raziskovalci podjetja Kaspersky Lab pravijo, da uporaba orodij, s katerimi je mogoče ogroziti biometrične podatke, ni edina potencialna kibernetična grožnja, ki preti bančnim avtomatom. Hekerji bodo še naprej izvajali napade s škodljivimi programi, napade po metodi črne škatle in spletne napade z namenom prestrezanja podatkov, ki bi jih kasneje lahko uporabili za krajo denarja od bank in njenih strank.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki