marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

HTC in umetnica Björk predstavila prvi glasbeni album v virtualni resničnosti na svetu


10.06.2016
Objavil: Dare Gliha

Islandska umetnica Björk je predstavila prvi glasbeni album v virtualni resničnosti na platformi HTC Vive. V sklopu svoje osemnajstmesečne svetovne turneje Björk Digital, ki se je minuli vikend začela s festivalom Vivid v avstralskem Sydneyju in se bo nadaljevala tudi v drugih mestih po svetu, obiskovalcem ponuja edinstveno izkušnjo.

Ta dogodek namreč predstavlja prvi tovrstni preplet virtualne resničnosti in sveta glasbe. Oboževalci so lahko doživeli potopitev v paleto instalacij virtualne resničnosti, vsaka izkušnja pa je bila prilagojena posnetkom z osmega studijskega albuma umetnice, imenovanega Vulnicura.

Na otvoritvenih zabavah festivala Vivid je Björk nastopila v vlogi DJ-ke, imetniki vstopnic pa so prejeli ekskluziven vstop tako na razstavo VR Album Exhibition kot tudi možnost ogleda nastopa glasbenice. Pred vstopom na razstavo so gostje vstopili v sobo s številnimi naglavnimi seti Vive in doživeli album Vulnicura v virtualni resničnosti.

Svetovna premiera posnetka Notget v virtualni resničnosti je združila visoko resolucijske 3D-posnetke, »holostudio« na lokaciji, zajemanje gibanja in posebno tehnologijo merjenja položaja s pomočjo video posnetkov (angl. videogrammetry). Skupaj s posebno zvočno zasnovo v realnem času je zlila uporabnika z nastopom umetnice Björk.

Ta preplet digitalnih sredstev ustvarja razvijajočo in spreminjajočo digitalno obliko vizualnih elementov, svetlobe in zvoka, ki zavzame prostor skupaj z uporabnikom. Naprava Vive in njene zmogljivosti sledenja gibanju v prostoru so ekipi omogočili ustvariti nastop, ki se odziva in povezuje z uporabniki. Uporabniki so spodbujeni k raziskovanju velikega fizičnega prostora in ustvarijo globoko povezavo, ki se jo lahko ustvari in doživi le v virtualni resničnosti.

Björk Digital, vsebino znotraj izkušnje zaznamuje lepo oblikovana celostna predstavitev umetnice Björk, ki so jo soustvarili znani režiserji Andrew Huang, Jesse Kanda in Warren Du Preez & Nick Thornton Jones. Vsak je bistveno prispeval k stvaritvam umetnice tako v realnem kot virtualnem svetu:
• posnetki Stonemilker (Andrew Thomas Huang), Black Lake (Andrew Thomas Huang), Mouth Mantra (Jesse Kanda), Notget (Warren Du Preez in Nick Thornton Jones v sodelovanju s priznanim britanskim studiom REWIND-VR) ter
• izobraževalni program Biophilia, ki ga je Björk ustvarila z namenom učenja otrok o znanosti, naravi in glasbi.

»Z napravo HTC Vive našim uporabnikom prinašamo celostno doživetje. Partnerstvo z Björk daje vtis popolnega ujemanja,« pojasnjuje Rikard Steiber, starejši podpredsednik v družbi HTC, in dodaja: »Björk je pionirka pri uporabi tehnologije, s katero popolnoma zlije poslušalce v svojo glasbo. Odlični pa so tudi vizualni koncepti, ki so bili ustvarjeni kot del nastopa Björk Digital. Veseli nas, da smo lahko sodelovali z Björk in prispevali k tako edinstvenemu doživetju za oboževalce.«

Podrobnosti o festivalu Vivid in nastopu Björk v Sydneyju so na voljo na njihovi spletni strani.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki