marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaIDC predvideva 12 odstotni padec prodaje mobilnikov v letošnjem letu
05.06.2020

Zadnja napoved analitikov IDC glede prodaje mobilnikov je razkrila, da bo padec v letošnjem letu kar 12 odstoten. Pričakuje se, da bo letos prodanih 1,2 milijarde mobilnikov, kar je 11,9 odstotni padec glede na lansko leto. Nova predvidevanja bazirajo na rezultatih prvega četrtletja.

slikaiPhone 12 šele konec novembra?
03.06.2020

Na spletu se je pojavilo več govoric, da namerava Apple zaradi letošnje pandemije novo serijo iPhone 12 predstaviti šele konec novembra, kar je posledica enomesečnega zamika tako pri pričetku proizvodnje, kot predstavitve.

slikaSamsung avgusta s 5 nm Exynos čipom
01.06.2020

Samsung je zadnjih nekaj mesecev razvijal 5nm EUV proces, sedaj pa iz Južne Koreje prihajajo novice, da je proizvajalec pripravljen na množično proizvodnjo. ZDNet je še razkril, da bo nov 5nm čip imenovan Exynos 992.

slikaA1 Slovenija z novo serijo pametnih telefonov A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+
29.05.2020

A1 Slovenija predstavlja dovršena telefona serije A1 Alpha z zmogljivo kamero, vzdržljivo baterijo in 3-letno garancijo. Modela A1 Alpha 20 in A1 Alpha 20+ z operacijskim sistemom Android 10 in vrhunskimi funkcionalnostmi zagotavljata napredno uporabniško izkušnjo, dodatno pa A1 z vsakim prodanim telefonom namenja 1 EUR boju proti pandemiji COVID- 19.

slikaPrihaja Motorola Razr 2 z bolšo strojno opremo
27.05.2020

Motorola je obudila legendarno serijo Razr z mobilnikom, ki je imel prepogljiv zaslon, a žal precej slabo strojno opremo, od povprečnega procesorja, do slabe kamere. Očitno so pri tem vse stavili na nostalgijo kupcev.

članki

Četrtina uporabnikov ni seznanjena s tveganji mobilnih kibernetskih groženj


27.03.2015
Objavil: Dare Gliha

Mobilne naprave so bolj priljubljene kot kdajkoli prej, vendar njihovi lastniki še vedno podcenjujejo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo pri njihovi uporabi. Raziskava, ki sta jo izvedla Kaspersky Lab in B2B International, je pokazala, da 28 odstotkov uporabnikov ne pozna mobilne zlonamerne programske opreme ali o njej ve le malo, kar je v prid kibernetskim kriminalcem.

Raziskava je razkrila, da je v Evropi le 47 odstotkov pametnih telefonov in 61 odstotkov tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android zaščitenih s protivirusno zaščito, medtem ko 31 odstotkov pametnih telefonov in 43 odstotkov tabličnih računalnikov ni zaščitenih niti z geslom. Tvegano vedenje uporabnikov naprav lahko izvira tudi iz dejstva, da jih kar 27 odstotkov ni seznanjenih z obstojem kibernetskih groženj, katerih tarča so mobilne naprave, 26 odstotkov pa se teh groženj zaveda, a zaradi njih niso v skrbeh.

Še bolj skrbi podatek, da 18 odstotkov vseh nezaščitenih pametnih telefonov Android na svetu vsebuje ravno tiste informacije, za katere si prizadevajo napadalci – kode PIN za bančne kartice, gesla za spletne bančne sisteme in druge finančne podatke. Pri tem 24 odstotkov vprašanih shranjuje gesla na družbena omrežja, v račune osebne ali službene e-pošte, navidezna zasebna omrežja (ang. VPN) in druge občutljive vire za shranjevanje podatkov. Čeprav uporabniki ne želijo nastavit varnostnega gesla, s katerim bi preprečili nepooblaščen dostop do naprav, pa na svoje pametne telefone še vedno shranjujejo osebna (49 %) in službena e-poštna sporočila (18 %) kot tudi podatke, za katere ne želijo, da so dostopni javnosti (10 %).

Med drugim je raziskava pokazala, da se uporabniki naprav z operacijskim sistemom Android pogosteje srečujejo s spletnimi grožnjami kot tisti z napravami s platformo Windows*. Uporabniki slednje so bolj osveščeni o nevarnostih, kar devet od desetih si jih tudi prizadeva za zagotovitev zaščite svojih naprav. V obdobju enega leta se je z nevarnimi aplikacijami soočilo 41 odstotkov uporabnikov pametnih telefonov in 36 odstotkov lastnikov tabličnih računalnikov. Prav tako so uporabniki utrpeli vdor v svoje račune na spletnih storitvah prek pametnih telefonov (18 odstotkov) in tablic (24 odstotkov). Skupaj 31 odstotkov vseh naprav na različnih platformah je bilo v lanskem letu izpostavljenih nevarnostim zlonamernih aplikacij, vdorom v račune spletnih storitev (14 odstotkov) in finančnim kibernetskim napadom (43 odstotkov). Povprečne vrednosti o izpostavljenosti kibernetskim nevarnostim vseh naprav so tako nižje od tistih, ki veljalo zgolj za pametne telefone in tablice z operacijskim sistemom Android.

»Ni presenetljivo, da se uporabniki mobilnih telefonov vedno pogosteje soočajo s spletnimi grožnjami. Zaradi velikih zmožnosti naprav in široke uporabe so te namreč postale privlačne za napadalce. Da uporabniki ne bi postali žrtve prevar, priporočamo namestitev zaščite proti kibernetskim grožnjam in veliko previdnost pri shranjevanju občutljivih podatkov na mobilne naprave,« je povedal Victor Yablokov, vodja rešitev za mobilne naprave pri Kaspersky Labu.

Varnostna rešitev za naprave z operacijskim sistemom Android Kaspersky Internet Security ščiti pred znanimi in novimi mobilnimi grožnjami. Poleg zaščite pred zlonamerno programsko opremo in ribarjenjem vključuje še zaščito pred tatvinami in tehnologije za varovanje zasebnosti. Prednost varnostne rešitve je tudi v tem, da bistveno ne vpliva na delovanje operacijskega sistema in življenjsko dobo baterije.

Za zapolnitev vrzeli v znanju je Kaspersky Lab pripravil video o razvoju mobilnih nevarnosti. Dodatne informacije, vključno s podatki o mobilnih grožnjah, različnih vrstah groženj in načinih okužbe naprav je mogoče najti v poročilu »The Enemy on your Phone«, objavljenemu na spletni strani www.Securelist.com.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki