marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi predstavil pametna očala
20.09.2021

Xiaomi je predstavil pametna očala Xiaomi, ki združujejo slikovni sistem in senzorje v običajno obliko očal prek tehnologije MicroLED, to pa omogoča povsem novo uporabniško izkušnjo. S pametnimi očali lahko berete sporočila in opomnike, opravljate klice, krmarite, fotografirate ter prevajate besedilo tik pred vašimi očmi.

slikaSe v EU pripravlja obvezna sedemletna nadgradnja mobilnikov?
17.09.2021

Nemška vlada v EU lobira, da ta od proizvajalcev pametnih telefonov zahteva, da za vse svoje telefone zagotovijo vsaj sedem let varnostnih posodobitev, za isto obdobje pa tudi nadomestne dele. Novico o tem je prvi objaviia nemška tehnološka spletna stran Heise Online.

slikaMediatek vodilni proizvajalec čipov v drugem četrtletju 2021
15.09.2021

Counterpoint Research je objavil četrtletno analizo trga čipov za pametne telefone (SoC), Mediatek pa je v tem časovnem obdobju izšel kot velik zmagovalec. Podjetje je prodalo 43 odstotkov vseh naborov čipov na trgu, kar je več kot drugo uvrščeni Qualcomm in tretji Apple skupaj.

slikaApple je rešil produkcijske težave novih ur Watch Series 7
13.09.2021

Mark Gurman iz Bloomberga je pred kratkim zapisal, da naj bi nova generacija Applove ure Watch 7 imela zamudo, saj so nastale težave s proizvodnjo. Da pa zamuda ne bo tako velika meni analitik Ming-Chi Kuo, ki je dobil informacije, da so pri podjetju proizvodnje težave rešili.

slikaHarmonyOS 2.0 že z 90 milijoni uporabnikov
10.09.2021

Huawei si je za HarmonyOS 2.0 zastavil ambiciozen cilj - do konca leta doseči 300 milijonov naprav. Precej ambiciozna številka, ki pa očitno ne bo nedosegljiva, saj se novi operacijski sistem precej hitro širi.

članki

Nove Li-ion baterije bodo dobile 10-kratni pospešek


22.12.2007
Objavil: Borut Groboljšek

Kot poročajo raziskovalci s Stanforda je velik pospešek za Li-ion baterije tik za vogalom. Pričakujemo lahko do 10 krat večje zmogljivosti baterij pri enaki velikosti. Novi izum je v procesu patentiranja, hkrati pa seYi Cui, asistent na oddelku za materialno znanost in inženirstvo, že pogaja s predstavniki proizvajalcev baterij.

Minilo je že kar precej časa, odkar smo na področju baterij lahko zasledili kakšno novost, tako da je to odkritje pravzaprav revolucionarno in bo omogočalo, da bodo mobilni telefoni brez polnjenja delovali mesece ali pa bodo po novem baterije minimalne.

Skrivnost v ozadju tega odkritja so silikonske nano žice. Čeprav se sliši, kot da vse skupaj prihaja iz znastveno fantastičnega filma, je vsa stvar v resnici preprosta - gre samo za nov način, kako shraniti litij v baterijo.
Običajno je kapaciteta baterije določena s tem, koliko litija je mogoče shraniti v ogljik v bateriji. Silikon pa ima veliko večjo zmožnost vsezanja litija kot ogljik ima pa to slabost, da ga polnilni cikli spreminjajo v prah in tako zmanjšujejo kapaciteto.

Cui-jeva baterija se temu problemu ogne z uporabo nano tehnologije. Litij je shranjen v gozdu silicijevih nitk premera tisočinke debeline lista papirja. Nano žice štirikratno povečajo prostornino, ko vsrkajo litij, za razliko od ostalih silicijevih oblik pa s časom ne razpada.

Sedaj samo še čakamo, kaj nam bo nova tehnologija Li-ion baterij prinesla pri uporabi naših mobilnih naprav.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki