marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

slikaAnTuTujevi marčevski grafi kažejo, da Snapdragon 8 Gen 3 premaguje Dimensity 9300
10.04.2024

Primerjalna ocena AnTuTu vsak mesec objavi lestvice, ki nam pokažejo, kateri čipovski nabori so dosegli najboljše rezultate. Marčevska razkrije, da je Snapdragon 8 Gen 3 premagal Dimensity 9300 in prevzel krono AnTuTuja za marec 2024, vendar je pri tem veliko pripomb.

članki

Mobilno plačevanje z Apple Pay možno tudi v Sloveniji


27.05.2016
Objavil: Thomas Bergant

Mobilno plačevanje je nov trend in vse več je ponudnikov virtualnih plačilnih kartic s pomočjo katerih lahko brezstično plačujemo kar s pomočjo pametnega mobilnika. Apple je že predlani ponudil storitev Apple Pay za iOS naprave, vendar takrat žal le v ZDA. Kasneje so sicer zadevo razširili tudi na druge države, vendar je Evropa zaenkrat dokaj slabo zastopana.

Najprej še malo zgodovine. Na predstavitvi iPhone 6 (9. septembra 2014) je Tim Cook naznanil novo storitev, ki naj bi od 20. oktobra 2014 bila na voljo ameriškim lastnikom jabolčnih naprav. Približno pol leta kasneje, točneje od 14. julija 2015 dalje, so prišli na vrsto tudi evropski lastniki iOS naprav a žal le v Angliji. Kmalu zatem so sicer z uvedbo Apple Pay sledile še druge države po svetu a predvsem take, ki za nas niso tako zelo zanimive: 17. novembra 2015 v Kanadi, 27. aprila 2016 v Avstraliji, 18. februarja 2016 na Kitajskem, 19. aprila 2016 v Singapurju in kasneje letos še v Hong Kongu in v Španiji.

Naj bo to dovolj za uvod v razširjenost Apple Pay. Pred kratkim se je na portalu jabuk.si začela debata o tem, da naj bi zadeva delovala tudi Sloveniji. Sicer je plačevanje bilo možno že prej... in sicer povsod tam, kjer imajo na voljo brezstične plačilne terminale, ki delujejo na principu NFC, vendar je bilo potrebno imeti neko plačilno kartico, ki je bila izdana v eni od držav, kjer je Apple Pay podprt.
Z malo iznajdljivosti se tako da registrirati virtualno predplačniško Mastercard kartico preko storitve boon.. Postopek pa bomo na kratko opisali v nadaljevanju. Ker je zaenkrat edina država v Evropi, kjer je podprt Apple Pay, Anglija, si je potrebno predhodno kreirati angleški AppStore oz. iTunes račun, ker je aplikacija boon., ki jo potrebujemo za nastavitev in kreiranje računa, na voljo le tam.

Kako kreiramo AppStore oz. iTunes račun brez vpisa plačilnega sredstva, je opisano tukaj >> www.jabuk.si. Malo je potrebno biti iznajdljiv, ker se nekatera polja preverjajo in nas ne pusti naprej, če podatki niso v pravi obliki. Tako polje je recimo poštna številka. S pomočjo Googla poiščemo neko poštno številko v UK. Takole nekako izgleda moj naslov:

Ko smo ustvarili iTunes račun, se z njim prijavimo, poiščemo aplikacijo boon. in jo namestimo. Pred nadaljevanjem je potrebno še regijske nastavitve na telefonu prestaviti na UK. To storimo tako, da odpremo nastavitve (Settings), poiščemo točko General in nato pod njo še točko Language & Region in tam izberemo "United Kingdom" (po končanem postopku lahko regijske nastavitve vrnemo na take, kot smo jih imeli prej).

Po spremembi regije se bo iPhone ponovno zagnal in lahko nadaljujemo z ustvarjanjem računa za mobilno plačevanje. Odpremo aplikacijo boon. in izberemo "Sign up" ter sledimo navodilom. Uporabite vaše prave podatke, ker se lahko zgodi, da boste morali poslati kakšno dokazilo (kopijo osebnega dokumenta, nek račun, kjer je viden naslov bančni izpisek,...).

Ko ste končali postopek registracije, po nekaj minutah dobite 5 GBP bonusa kot dobrodošlico. Ker imate na začetku le boon. START račun, ki ne omogoča polnjenja, je potrebno račun nadgraditi v boon. BASIC.

boon. BASIC vam omogoča, da lahko na leto napolnite račun do 2.200 GBP. Nadgradnje v boon. PLUS pa ne morete narediti, če nimate pravega naslova v UK. Razlika pa je le v tem, da so limiti višji (lahko polnite do 5.000 GPB na mesec).

Dobroimetje naložite tako, da na osnovnem ekranu aplikacije izberete ikono "+" in nato izberete "Manual top up".

Tukaj enostavno sledite navodilom v aplikaciji. Svetujem, da dodate kakšno debetno kartico, ker ni provizije (leva slika spodaj), če pa dodate kreditno kartico, pa je provizija 1% zneska oz najmanj 1 GBP na polnitev (desna slika spodaj). Lahko pa menda polnite tudi preko bančnega nakazila. Žal te možnosti nisem probal, zato tudi težko karkoli napišem.

Ko smo račun napolnili, gremo lahko na naslednji korak - dodajanje virtualne kartice v aplikacijo Apple Wallet na iOS napravi.

Na osnovnem ekranu izberemo gumb "Add to Apple Wallet".

Ko končate ta postopek, lahko virtualno kartico dodate tudi recimo na uro Apple Watch.

Sedaj lahko ponastavite regijske nastavitve na iPhone in/ali Apple Watch in pripravljeni ste na mobilno plačevanje. Kako se plačuje, si lahko ogladate na spodnjem videoposnetku. Najhitreje gre tako, da takrat, ko želite nekaj plačati ob ugasnjenem zaslonu (zaklenjen iPhone) dvokliknete na "home" gumb in ko se pojavi virtualna kartica, prislonite telefon k brezstičnemu terminalu. Ko se oglasi zvočni signal, je znesek plačan. Če je višji od omejitve za plačila brez vnosa PIN kode (ponavadi okoli 15€) vas terminal pozove še k vpisu te kode. Vpišite tisto PIN kodo, ki ste jo določili od kreiranju boon. računa. Podobno kot z iPhone-om lahko tudi plačate z Apple Watch... le da tukaj dvokliknete spodnji gumb na desni strani ure in ko se pojavi virtualna kartica, uro prislonite k terminalu ...

V aplikaciji lahko tudi preverite zgodovino plačil in polnjenj predplačniškega računa.

Za konec še nekaj besed o tem, koliko vas bo uporaba preko tega načina mobilnega plačevanja stala.

- Mesečna uporabnina za uporabo boon. računa je 0,99 GBP (preračunano približno 1,29 €) a je prvih 12 mesecev brezplačna, po preteku enega leta pa naj bi začeli zaračunavati ta znesek.

- Provizija za polnjenje dobroimetja je 1% od zneska oziroma najmanj 1 GBP (preračunano približno 1,31€) na transakcijo. Ta znesek se obračunava le, če za polnjenje uproabite kreditno kartico. Sam sem recimo povezal debetno VISA kartico in so polnjenja brez provizije.

- Provizija pri plačilih je 1,25% od zneska nakupa, če so nakupi narejeni izven UK.

Upam, da sem dovolj podrobno opisal postopek, če pa kaj ni jasno, pa se lahko razpišete na portalu jabuk.si.

Veselo mobilno zapravljanje :)

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki