marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

A1 Slovenija testno postavil svojo prvo bazno postajo 5G


19.12.2019
Objavil: Thomas Bergant

A1 Slovenija je testno zagnal svojo prvo bazno postajo s tehnologijo 5G. Z bazno postajo želijo v A1 preizkusiti trenutne zmožnosti omrežja 5G in oceniti morebitne vplive tehnologije 5G na okolico tudi v lokalnem okolju, potem ko so to že storili v več drugih državah v Skupini A1 Telekom Austria.

Skupaj z družbo BTC, s katero so podpisali partnerski dogovor o sodelovanju pri razvoju poslovnih modelov prihodnosti, želijo s postavitvijo bazne postaje 5G spodbuditi tudi razvoj poslovnih modelov, ki bodo temeljili na tehnologiji 5G.

A1 v Sloveniji pri vzpostavitvi testne bazne postaje 5G izhaja iz izkušenj iz drugih držav v Skupini A1 Telekom Austria. Zlasti to velja za Avstrijo, kjer bo A1 v začetku leta 2020 že ponudil prve komercialne storitve na omrežju 5G, doslej pa je izvedel že več testnih projektov na tehnologiji 5G. V A1 Slovenija so na tehnologiji 5G doslej dosegli hitrost 1 Gbit/s in latenco 20 ms.

»Toda pri testu tokrat hitrost in latenca nista v ospredju. Tehnologijo 5G smo vzpostavili v prvi vrsti zato, ker si želimo ustvariti celovito sliko tako z vidika njenega delovanja kot z vidika njenih morebitnih vplivov na okolico, ki so v zadnjih mesecih precej izpostavljeni in jih bomo kot doslej redno spremljali tudi sami. V ta namen smo na naši spletni strani v sodelovanju s podjetjem Končar pripravili posebno aplikacijo, na kateri si lahko vsakdo ogleda trenutne ravni elektromagnetnega valovanja, ki jih oddaja bazna postaja,« so pojasnili v A1 Slovenija. »Seveda pa želimo z vzpostavitvijo omrežja 5G tudi pospešiti razvoj novih poslovnih modelov, brez katerih je smiselnost postavljanja omrežja 5G pod vprašajem. Zato vabimo vse, ki jih zanima tehnologija 5G, da nas obiščejo in se sami prepričajo o njenem delovanju.«

Trenutne podatke o ravneh izpostavljenosti elektromagnetnemu polju, ki ga oddaja bazna postaja 5G na strehi poslovne stavbe A1 v BTC, si lahko vsakdo v vsakem trenutku ogleda na spletni strani A1.si/5g. Za vse, ki jih tehnologija 5G zanima podrobneje, so v A1 pripravili termine, v katerih si bo možno ogledati bazno postajo od blizu in se o delovanju tehnologije 5G pogovoriti s strokovnjaki A1 za področje mobilnega omrežja. Termini so prav tako objavljeni na spletni strani A1.si/5g.

Testna bazna postaja 5G je postavljena na strehi poslovne stavbe A1 v ljubljanskem BTC Cityju, saj bodo s tehnologijo 5G po pričakovanjih najprej pokrita večja mesta, BTC City pa je okolje, ki je podobno mestu, a v njem ni prebivalcev. Bazna postaja deluje samo v času testiranja s strani A1, medtem ko je preostali čas izključena.

Sočasno s predstavitvijo tehnologije 5G je A1 Slovenija podpisal tudi partnerski dogovor z družbo BTC o sodelovanju pri razvoju poslovnih modelov prihodnosti. V skladu z dogovorom bosta podjetji sodelovali predvsem pri razvoju poslovnih modelov s področja uporabniške izkušnje, trajnostnega razvoja in zdravja ter mobilnosti in pametnih mest.

»BTC je imel že doslej vlogo pionirja na področju spodbujanja razvoja poslovnih modelov, ki bodo Slovenijo popeljali med najnaprednejše države na področju digitalizacije. Zato smo zelo zadovoljni, da bomo sodelovali pri odgovornem umeščanju naprednih digitalnih tehnologij in poslovnih modelov v okolje ter tako tudi v Slovenijo prenesli bogate izkušnje iz Skupine A1 Telekom Austria,« so ob podpisu dogovora povedali v A1 Slovenija.

»Postavitev prve bazne postaje 5G predstavlja nov mejnik in nadaljevanje uspešnega sodelovanja z družbo A1 pri uresničevanju strateškega projekta BTC Living Lab, ki predstavlja BTC City Ljubljana kot edinstveno testno okolje za testiranje in razvoj naprednih rešitev in tehnologij prihodnosti,« so sporočili iz družbe BTC.

Kot standard je 5G še vedno v razvoju in bo predvidoma na globalni ravni v celoti implementiran konec leta 2021. Do implementacije omrežja 5G v Sloveniji bo A1 Slovenija vse potrebe industrije in končnih uporabnikov zadovoljeval z omrežjem 4G/LTE, prek katerega so letos uporabniki ponovno prenesli največ podatkov (kar 46 odstotkov vseh podatkov v Sloveniji), in še zdaleč ni doseglo skrajnih meja razvoja. Sicer pa bo tehnologija 5G eden pomembnejših mejnikov v razvoju telekomunikacijske industrije, saj bo operaterje usmerila k preobrazbi v ponudnike storitev za industrijske vertikale, kot so elektro industrija, proizvodnja, mobilnost, zdravstvo, zabavna industrija, trgovina in logistika.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki